PAGATAVOŠANA:
-
Gatavo pamatni: Uzkarsē krāsni līdz 200°C. Virtuves kombainā vai blenderī sasmalcina/sablenderē cepumus kopā ar cukuru un izkausētu sviestu, vai arī smalki saberž cepumus ar rokām un iejauc cukuru un izkausētu sviestu. Cepšanas formā ieklāj cepamo papīru, ieber cepumu masu un piespiežot vienmērīgi izlīdzina. Liek cepties uz 10 min 200°C, tad noliek malā.
-
Gatavo brūkleņu-ābolu pildījumu: 90 g notīrītu un nomazgātu brūkleņu kopā ar 30 g gabaliņos sagrieztu ābolu un 20 g cukura vāra, līdz ābolu gabaliņi izšķīduši, ogas gandrīz izšķīdušas, un šķidrums gandrīz izvārījies. Paralēli pannā sautē 60 g ābolu kubiņu/gabaliņu ar 10 g cukura (un pēc vēlēšanās – šķipsniņu kanēļa; es šeit neliku), lai āboli izsautējas un nedaudz karamelizējas, taču neizjūk – joprojām paliek veselos gabaliņos. 0,5 ēd.k. cietes sajauc ar ¼ gl. auksta ūdens, lai ciete izšķīst, un pielej klāt brūkleņu-ābolu masai. Noņem no uguns un apm. pusminūti intensīvi maisa, līdz masa sabiezē. Masai pievieno ābolu gabaliņus un uzmanīgi iemaisa, lai ābolu gabaliņi neizjūk. Noliek atdzesēties. (Es sākotnēji pagatavoju brūkleņu-ābolu masu no 180 g brūkleņu ar 60 g ābolu un 40 g cukura (ar 1 ēd.k. cietes uz 0,5 gl. ūdens) + 120 g ābolu kubiņu ar 20 g cukura, bet, sapildot masu cepšanas formā, aptuveni puse palika pāri, tādēļ receptē samazināju sastāvdaļu daudzumu uz pusi.)
-
Gatavo ābolu biezeni: Ābolu gabaliņus ar cukuru un kanēli vāra, līdz tie izjukuši (var arī sablenderēt, kad tie gandrīz izjukuši, un vēl nedaudz pavārīt). 0,5 ēd.k. cietes sajauc ar ¼ gl. auksta ūdens, lai ciete izšķīst, un pielej ābolu masai. Noņem no uguns un apm. pusminūti intensīvi maisa, līdz masa sabiezē. Noliek atdzesēties.
-
Gatavo siera masu: Saputo krēmsieru, līdz tas ir gaisīgs. Pakāpeniski pievieno cukuru, turpina putot. Pakāpeniski pievieno miltus, pievieno vaniļas cukuru. Pa vienai pievieno olas, pēc katras olas masu puto vismaz 1 min. Pievieno skābo krējumu un vēl nedaudz saputo.
-
Uz pamatnes liek brūkleņu-ābolu masu, vienmērīgi izlīdzina pa visu pamatni. Lej virsū siera masu. Ar karoti liek virsū siera masai nelielas ābolu biezeņa kaudzītes (pa visu virsmu). Ar karotes kātu izapļo pa virsmu, nedaudz iemaisot biezeni siera masas virskārtā.
-
Cep iepriekš uzsildītā krāsnī 200°C 10 minūtes. Pēc 10 minūtēm samazina temperatūru līdz 110°C, un cep vēl 30 minūtes. Cepšanas laikā nedrīkst virināt krāsns durtiņas! Izslēdz krāsni (samazina temperatūru uz 0°C), un, nevirinot durtiņas, atstāj kūku krāsnī vēl 1 h. Tad paver krāsns durtiņas pāris centimetrus un atstāj kūku krāsnī vēl 1 h. Izņem un atdzesē istabas temperatūrā, pēc tam pārliek ledusskapī uz vismaz 6 h, bet kūka būs stingrāka, ilgāk stāvot.
-
Kamēr kūka dzesējas, sagatavo karameļu mērci:
Katliņā liek cukuru kopā ar ūdeni, gaida, kamēr cukurs izkusīs un karamelizēsies, bet īpaši nemaisa (tikai tik, lai cukurs nepiedeg). Kad cukurs karamelizējas, iemaisa sviestu. Noņem no uguns un pievieno saldo krējumu, kārtīgi izmaisa, līdz mērcei ir viendabīga konsistence. Tā var šķist ļoti šķidra, bet atdziestot sabiezēs. Mērci atdzesē istabas temperatūrā, tad pārliek ledusskapī un pilnīgi atdzesē, līdz auksta.
-
Kad kūka ir nostāvējusies ledusskapī, izņem to no formas un pārlej/pārsmērē ar karameļu mērci, vai lej karameļu mērci uz katra gabaliņa, pasniedzot.