Brokastīs:
Vaniļas piena un banānu smūtijs.
Sastāvdaļas:
½ tase maiga tofu
1 glāze vaniļas sojas piena
1 saldēts banāns (nomizots, sagriezts)
½ ēdamkarote zemesriekstu sviesta
Visu liek blenderī un blenderē.
Pusdienās:
Sieram:
1 glāze mērcētu indijas riekstu
2-3 smalki sakapātas ķiploka daiviņas
Šķipsniņa sāls un pipari pēc garšas
3 ēd. k. linsēklu vai olīveļļas
3-4 ēd. k. citrona sulas
Salātiem:
3-4 nelieli burkāni
1 neliels sīpols
3 ēd. k. rauga pārslas
eļļa pēc nepieciešamības
Siera pagatavošana:
Visas sastāvdaļas ievieto virtuves kombainā un sasmalcina. Riekstu masai nav jābūt krēmīgai, riekstiem jāpaliek nelielos gabaliņos. Vislabāk masu atstāt ledusskapī uz nakti ievilkties.
Salātu pagatavošana:
Sarīvē burkānus, pāris minūtes tvaicē vai uzsilda uz pannas, līdz tie kļūst nedaudz mīksti.Tikmēr sasmalcina sīpolu mazos gabaliņos. Kad burkāni atdzisuši, tiem liek klāt sieru un sīpolus, pievieno rauga pārslas un eļļu, ja nepieciešams. Rotā ar zaļumiem.
Vēl ļoti garšo topinambūra zuba, vegāniskās picas un miežu plovs.
Vakariņās:
Parasti uzvāru kartupeļus ar kādiem salātiem, vai ja ļoti negribas ēst apēdu pāris pildītos cukini, vai uzcepju pankūkas .
Vēl ļoti garšo baklažānu lazaņja:
Sastāvdaļas:
250 g lazaņjas nūdeļu
1 liels baklažāns, sagriezts šķēlēs
sāls
1 glāze rīvmaizes
eļļa vai ūdens
1 burka tomātu mērces
Pagatavošana:
Uzsilda cepeškrāsni uz 180 grādiem. Pārkaisa baklažāna šķēles ar lielu daudzumu sāls un atstāj uz kādu brīdi pakalst. Tad noskalo un nosusina.
Iemērc baklažāna šķēles eļļā vai ūdenī, pēc tam apviļā rīvmaizē. Cep katru līdz zeltainam brūnumam.
Izvāra lazaņjas nūdeles pēc norādījumiem uz paciņas, kamēr tās kļūst mīkstas.
Izklāj cepampannā lazaņjas nūdeles, tad tomātu mērci, tad baklažānus. Pēc vēlēšanās var augšējo kārtu pārkaisīt ar rīvētu vegānu sieru.
Cep 30 minūtes.
Kā našķi ļoti garšo magoņu cepumi un šī burvīgā vegāniskā kūka:
Sastāvdaļas:
Mīklai:
200 g eļļas
180 g brūnā cukura (“Dark Brown Soft Sugar” no TATE&LYLE) vai cukurbiešu cukura
2 biezenī samīcīti vai sablenderēti, gatavi banāni
3 ēdamkarotes kļavu sīrupa
2 tējkarotes sodas
700 g maksimāli samaltu auzu pārslu
Krēmam:
700 g zīda tofu
3 ēdamkarotes kļavu sīrupa
3 ēdamkarotes cidoniju sīrupa
~300 ml brūkleņu ievārījuma
Pagatavošana:
Katlā liek eļļu, kļavu sīrupu un cukuru. Maisot karsē, līdz cukurs izkūst, bet neizšķīst. Ņem katlu nost no uguns un atstāj, lai nedaudz atdziest. Pievieno sodu un izmaisa. Pēc mirkļa pievieno banānus un atkal kārtīgi samaisa. Pakāpeniski pieber auzu pārslu miltus un maisa, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, izkaisa nedaudz auzu pārslu miltu un uzklāj nelielu daļu mīklas. To plāni izrullē. Ar apaļu kūkas formu no mīklas izspiež 22-24 cm diametra apli, ko sadursta ar dakšiņu, lai neveidojas gaisa burbuļi. Kopā jāizspiež 7 šādi apļi. Svarīgi atstāt mazliet mīklas, ko pēc tam izcept mazu, nelīdzenu cepumiņu veidā un sadrupināt, lai izdekorētu kūku. Cep 180 C 8-10 minūtes, lai mīkla gaiši brūna. Izceptos apļus kopā ar pannu ņem laukā no plīts, pagaida līdz atdziest un tikai tad noņem nost (ātri iet, strādājot ar trīs pannām).
Zīda tofu sablenderē ar abiem sīrupiem (var pievienot arī vaniļas cukuru). Ar krēmu var variēt, pievienojot, piemēram, banānu vai sojas jogurtu.
Kūku kārto šķīvī. Ar krēmu vai ievārījumu jāapsedz visa apļa virsma. 1. mīklas aplis – brūkleņu ievārījums – 2. mīklas aplis – zīda tofu krēms – 3. mīklas aplis – ievārījums – 4. mīklas aplis – zīda tofu krēms – 5. mīklas aplis – ievārījums – 6. mīklas aplis – zīda tofu krēms vai ievārījums – 7. mīklas aplis – zīda tofu krēms. Kūku liek ledusskapī pa nakti ievilkties. Nākamajā dienā sadrupina izceptos cepumiņus. Ar drupačām aplipina kūku no visām pusēm vai rotā pēc savas gaumes.
Šie ir mani mīļākie ēdieni. :)