Veselīgs uzturs

 
Reitings 1230
Reģ: 30.01.2015
Sveikas! Meitenes, tagad sēžu un labu laiku domāju.. Visur rakstīts, ka nepieciešams veselīgs uzturs, lai iegūtu labu figūru. Plus fiziskā slodze.
Varbūt man kāda var apskaidrot, terminu: veselīgs uzturs?
Zinu, zinu ka ir speciālas programmas utt., bet ir taču vispārīgi pieńēmumi. Ne visi sporto un sēž uz ēšanas programmam.
Jā, ceptam labāk teikt nē.
Godīgi sakot nav izpratnes par to veselīgo uzturu.
Mans šodienas uzturs: brokastis- manna putra, kafija ar cukuru, banāns
vakarińas- zupa ar krējumu
uzkodas- sauja riekstu, viena konfekte
škidrumi- ūdens, załā tēja ar cukuru, sakanvīna glāze
Man nav izpratnes vai tas ir ok, vai nee. Varbut kada man var izskaidrot? :-)
31.10.2015 00:13 |
 
Reitings 1230
Reģ: 30.01.2015
Kaban

Tad tu saki ka ir iespejams svaru nomest aktivi spotojot,ka man ir tada auguma un svars proporcija.

Nordicbelle

Paldies,tavs info loti noder, jo driz jau laiks planojas :-)
31.10.2015 15:49 |
 
Reitings 158
Reģ: 31.10.2015
Varbūt man kāda var apskaidrot, terminu: veselīgs uzturs?

Veselīgs uzturs ir tāds uzturs, kas satur adekvātā daudzumā visas barības vielas, kas nepieciešamas, lai organisms varētu pildīt savas funkcijas, un nesatur kaut ko pārmērīgi, kas tam varētu kaitēt.

Skaidrs, ka nav kaut kāds viens noteikts veselīgs uzturs, drīzāk jārunā veselīga uztura klasi, jo dažādos veidos var uzņemt nepieciešamās barības vielas. Katrā ziņā, lai noskaidrotu, cik veselīgs ir uzturs, ir ieteicams paskatītos uzņemtās barības analītisko sastāvu, priekš kā var izmantot sekojošo rīku: https://cronometer.com , kur var uzskaitīt apēst barību un tālāk programma automātiski sarēķina visas būtiskās analītiskās sastāvdaļas, pēc kā var redzēt vai uzturā kaut kas netrūkst un vai kaut kas nav par daudz. Piebildīšu, kur tiek ņemtas vērā arī vismaz dažas individuālās īpatnības kā piemēram, dzimums, svars, vecums.


Chocco1 - vismaz 110g olbaltumvielu un 50g tauku katru dienu, ja vēlies labākus rezultātus sportā.

Vismaz 110g olbaltumvielu būtu nepieciešams, ja tēmas autore svērtu 150 kg, nevis 54 kg, kam atbilst 43 g olbaltumvielu. Tiesa gan, ja autore vēlas nodarboties ar smagatlētiku, tad var būt jēga lietot 0,8g/1kg vietā 1,6g/1kg, kam atbilstu 86 g olbaltumvielu, bet 110 g jebkurā gadījumā būtu pārmērība, kas tikai kaitētu veselībai un novestu pie liekām kalorijām, kas tālāk rezultētos liekajā svarā.

No wiki, kur arī precīzāk var palasīt atsaucēs:

According to US & Canadian Dietary Reference Intake guidelines, women aged 19–70 need to consume 46 grams of protein per day, while men aged 19–70 need to consume 56 grams of protein per day to avoid a deficiency. The generally accepted daily protein dietary allowance, measured as intake per kilogram of body weight, is 0.8 g/kg. However, this recommendation is based on structural requirements, but disregards use of protein for energy metabolism. This requirement is for a normal sedentary person.
31.10.2015 16:07 |
 
Reitings 511
Reģ: 13.06.2015
nu jā, lasot meiteņu atbildes, sapratu, ka tas tiešām ir ļoooti plašs jēdziens. Visas te runā par uzturvielām utt, bet man papildus uzturvielu daudzumam veselīgs skaitās arī maksimāli ekoloģiska, bez mākslīgām piedevām, krāsvielām, garšu pastiprinātājiem un vēl sazin kā. Tā skatoties, lielu daļu visādu, piemēram, proteīnu un enerģijas batoniņu es arī tā kā izvairos skaitīt pie veselīgiem - lai arī tur ir nepieciešamais proteīns, ogļhidrāti utt., tur tomēr arī gandrīz vienmēr ir pilns ar visādiem flavouringiem, garšu pastiprinātājiem, aromatizētājiem, konservantiem utt. Ar visādiem jogurtiem ar zemeņu un vēl nez kādām garšām utt., kas vienmēr tiek uzskatīti par veselīgiem arī tas pats, un tā varētu turpināt. Nu tā kaut kā, cerams domu sapratāt.
31.10.2015 16:32 |
 
Reitings 158
Reģ: 31.10.2015
bet man papildus uzturvielu daudzumam veselīgs skaitās arī maksimāli ekoloģiska, bez mākslīgām piedevām, krāsvielām, garšu pastiprinātājiem un vēl sazin kā.


Kas vainas mākslīgām piedevām? Piemēram, mākslīgi pievienota askorbīnskābe, folskābe, b12 vitamīns - ļoti veselīgas piedevas. Protams, ir arī kaitīgas piedevas, no kurām patiešām ir vērts izvairīties, bet tās jau nav tik bieži sastopamas, lai par tām nopietni satrauktos, vairāk jāsatrauc par tām pašām "dabiskajām" vielu pārmērībām, kurām sevi cilvēki mēdz pakļaut pārmēru uzņemot, piemēram, piesātinātās taukskābes un vispār kalorijas.

Jebkurā gadījumā svarīgi ir tikai tas, vai kāda konkrēta barības viela ir nepieciešama vai kaitīga, bet nav svarīgi tas, vai tā ir mākslīga vai dabīga, vai tā ir garšas pastiprinātājs vai vēl nez kas.
31.10.2015 16:48 |
 
10 gadi
Reitings 3675
Reģ: 24.09.2012
Kas vainas mākslīgām piedevām?


Nezinu, vai šīs divas ir mākslīgas vai ne, bet vienmēr cenšos izvairīties no produktiem, kuros ir palmu eļļa un hidrogenētie augu tauki. Jā, dažkārt ir grūti atrast, piemēram, zemesriekstu sviestu bez šiem diviem, bet nekāda neiespējamā misija :)
31.10.2015 17:36 |
 
Reitings 5709
Reģ: 29.01.2009
Jebkurā gadījumā svarīgi ir tikai tas, vai kāda konkrēta barības viela ir nepieciešama vai kaitīga, bet nav svarīgi tas, vai tā ir mākslīga vai dabīga, vai tā ir garšas pastiprinātājs vai vēl nez kas.


Kā nav svarīgi? (t) Kaut vai tā pati askorbīnskābe, kas industriāli tiek sintezēta no glikozes, neuzsūcas un nepārstrādajas tik efektīvi kā augos sastopamais C vitamīns. Krietni efektīvāk ir apēst kaut vai pustējkaroti kamu-kamu ogu pulvera vai pus sauju ar smiltsērkšķiem kā lietot mākslīgo askorbīnskābi lielos kvantumos.
31.10.2015 18:04 |
 
Reitings 158
Reģ: 31.10.2015
Nezinu, vai šīs divas ir mākslīgas vai ne, bet vienmēr cenšos izvairīties no produktiem, kuros ir palmu eļļa un hidrogenētie augu tauki.

Novilkt tādu striktu robežu, kas ir dabīgs un kas nav, nav iespējams, tieši tamdēļ šāds jēdziens vispār būtu jāatmet, sevišķi jau ņemot vērā, ka tas parasti tiek lietots kā kļūdainas argumentācijas līdzeklis, atsaucoties uz dabisko kā kaut ko apriori labu. Piemēram, arī mazdārziņā augušas zemenes nevar pilnā šī vardā nozīmē saukt par dabiskām, ņemot vērā, ka šādas zemenes ir mākslīgi selekcionēti kultūraugi, kuru cilvēks ir mākslīgi kopis un novācis.

Hidrogenētie augu tauki patiešām satur transtaukskābes, no kurām vajadzētu izvairīties, bet transtaukskābes "dabiski" satur arī dzīvnieku tauki. Katrā ziņā margarīns, kas satur hidrogenētos augu taukus, ir krietni veselīgāks produkts par tā alternatīvu - piena tauku sviestu, kas bez tā, ka satur tās pašas transtaukskābes atšķirībā no margarīna satur arī pārmēru daudz piesātinātās taukskābes, kas ir saistītas ar aptaukošanos, sirds un asinsvadu slimībām un vēl citām problēmām.


Kā nav svarīgi? Kaut vai tā pati askorbīnskābe, kas industriāli tiek sintezēta no glikozes, neuzsūcas un nepārstrādajas tik efektīvi kā augos sastopamais C vitamīns. Krietni efektīvāk ir apēst kaut vai pustējkaroti kamu-kamu ogu pulvera vai pus sauju ar smiltsērkšķiem kā lietot mākslīgo askorbīnskābi lielos kvantumos.

Par askorbīnskābes neefektivitāti prasītos kādu atsauci, bet jebkurā gadījumā tas, ka nav tik efektīva kā "dabiskais" C vitamīns, nenozīmē, ka tā būtu kaitīga un ka no tās būtu jāizvairās.
31.10.2015 18:52 |
 
Reitings 30
Reģ: 20.03.2016
Es sāku izmantot http://www.kombucha.lv/ uzturu, patiesībā diez gan labi, jāteic, ka jāpierod pie sāls trūkuma, bet mēneša laikā svars no 62 ir mainījies uz 59 kg. Varbūt jums arī ir kāda pieredze ar šo?
P.S Ņēmu uzturu sportistiem
14.02.2017 12:53 |
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits