Ja uztrauc dzelzs līmenis, tad pārstāj ēst piena produktus un palielina C vitamīna saturošo produktu īpatsvaru uzturā.
Es ne gaļas, ne zivju, ne piena produktu trūkumu savā uzturā neizjūtu, man pat negaršo ēst citādāk. Iedvesmu smeļos pinterest'ā (kur ir kaudzēm recepšu jebkurai uztura mācībai) un sekojot instagram foršiem vegāniem!
Bet tāda ikdienas klasika ir:
- pirms ēšanas silts citronūdens;
- zaļais smoothie (diedzējumi, saldēts banāns, linsēklas) vai vairāk augļu (piemēram, 3 āboli, dateļu sauja - sajaucu ar kanēli un citronu sulu, un ir tiiik garšīgi (l), bet tas sezonāli - kas ir svaigs un labs, to arī ēdu;
- kāds olu ēdiens (omlete, vārīta ola, vēršacs, ola cepeškrāsnī...) + svaigie salāti vai avokado/tomātu/gurķu sendvičs;
- pusdienās/vakariņās kāds veģetārs pamatēdiens, ko ēdam visi - risotto ar sēnēm/dārzeņiem, dārzeņu zupas, voks ar dārzeņiem un pilngraudu nūdelēm, tadžina ar kuskusu, pupiņu burgeri, reizēm kāds pastas ēdiens, lēcu karijs ar rīsiem, pupiņu sautējums, krāsnī cepti sakņaugi (tagad tieši sezona), tortiljas (ar dārzeņiem un humusu), rīsu papīra rullīši, veģetārie suši (nori lapas, rīsi, avokado, gurķis, lociņi, burkānu strēmelītes, ja garšo).... Iespēju ir tik daudz! :)
Man analīzes šādi ēdot ir ideālas. Kad ēdu it kā veselīgos produktus - netreknos jogurtus, zivi, liellopa vai vistas gaļu reizēm (bija man pat tādi periodi), tad hemoglobīns nekad nebija augstāk par 120, kas ir pats minimums, pārsvarā turējās uz 115-117. Tagad ir 130 un vairs īpaši nepiedomāju pie dzelzi saturošiem un dzelzs uzsūkšanos pastiprinošiem produktiem.