Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Iztika

 
Reitings 27
Reģ: 07.08.2015
Sveikas meitenes,vēlējos pajautāt ,ko jūs gatavojāt un ēdāt kojās? Kas sanāk izdevīgi un cik daudz naudiņas vidēji nedēļā jums aizgāja uz pārtiku?
26.08.2015 13:55 |
 
Reitings 490
Reģ: 10.08.2014
To vienu gadu, ko nodzīvoju kojās, ēšanai tērēju 40 latus - bet tiešām tikai pārtikai un tikai darbadienām. Brīvdienās braucu mājās. Tas bija pirms gadiem 7, šodien tam pašam pārtikas grozam aizietu ap 80 eur.
Neēdu putras, jo negaršo, roltonus ļoti reti. Biežāk ēstie produkti: griķi, tomāti, olas, svaigie sieri, āboli, burkāni, kāposti, pupiņas, šķeltie zirņi, pilngraudu maize, biezpiens. Ēdienkarte varbūt dažkārt kļuva vienveidīga, bet centos neļaut tai ieslīdēt pārāk neveselīgos ūdeņos.
01.09.2015 13:58 |
 
Reitings 4298
Reģ: 29.01.2009
Es kojā dzīvoju pirms 9 gadiem un tikai vienu gadu un tad pārtika bija krietni lētāka, iztiku ar 100 latiem mēnesī (ēšana, sab.transports, maksa par kojām, par telefonu utt.). Mēs vairākas meitenes mēdzām gatavot kopā, t.i. - vienu vakaru gatvoju es un draudzenes nāk pie manis vakariņās, pārējos vakarus atkal viņas un eju pie viņām. Ja šogad tikai plāno sākt kojās dzīvot, tad gan jau noteikti sadraudzēsies ar kādām meitenēm/puišiem un varēsiet apsvērt gatavot kopā, jo tā sanāk ietaupīt gan laiku, gan naudu.
28.08.2015 20:21 |
 
Reitings 1063
Reģ: 01.06.2015
Jūs te gan pa dārgo :D
Mans budžets- 7 eur, no kuriem 3 aizgāja aliņos, bet tas jau tā.
Un no pārējā- griķi, griķi un vēlreiz griķi, citreiz roltons un tā. Gaļa nekad, jo nereāli dārgi.
Nopirku lielo griķu pārslu paku un katru dienu iebēru bļodiņā cik nepieciešams un uzlēju virsū karstu ūdeni. Un vēl sāli, vēljoprojām tā garšo :)
Un tā var reāli pa lēto, pat nauda pāri palika :D
Nu, šo to varēju no mājām paņemt, teiksim, kādu kartupeli vai tamlīdzīgi.
28.08.2015 20:07 |
 
Reitings 164
Reģ: 26.08.2015
Ja neesi izvēlīga un mājās pie vecākiem ir saimniecība vai vismaz dārzs, tad var iztikt ar kādiem 10 eiro vai pat mazāk. Nedēļas nogalēs mājās savācies visu, ko vari un brauc uz kojām. Dārgākās izmaksas, protams, ir pusdienām, jo tās sanāk ēst skolā. Kamēr studēju nevajadzēja ne http://sms.kredit.lv ne līdzīgus iestādījumus nevienu reizi, bet tad bija bišķi citas cenas.
Ja vari iztikt bez pusdienām vai ņemt līdzi gatavo ēdienu būs pavisam lēti. No otras puses, pusdienas ir daļa no socializēšanās ar kursa biedriem, tādēļ ir vērts tomēr vismaz dažreiz iet kopīgās pusdienās.
+ nepateici, kur studēsi, iespējams, ka saņemsi stipendiju un tad jau būs vēl vieglāk.
28.08.2015 19:31 |
 
Reitings 340
Reģ: 22.05.2011
Man aukstā zupa ir lēts un iemīļots ēdiens vasarā, turklāt pagatavojams ~10min laikā - lieku burciņu biešu (etiķa tur jau ir pārpārēm, galīgi neprasās vēl liet klāt no pudeles), litru kefīra un 3-4 gurķus (kilogramu noteikti ne uz litru kefīra). Ja ir zaļumi, pielieku, ja nav vai ir dārgi, man garšo arī bez tiem. Ja nav slinkums, reizēm 1 mazu sīpolu pielieku (parasti ir slinkums :-D)

Olas, desas, sinepes utt. nelieku - tā man labāk garšo. Sāls, protams, mājās ir.
Sanāk ap 2 EUR, bet tā ir kārtīga bļoda, var vairākas reizes ēst.

Ziemā man gan arī gribētos auksto zupu ēst, bet ziemā tie spāņu gurķi vairs zupā negaršo ne pēc kā - nav galīgi tas. Un dārgi arī diezgan.
27.08.2015 00:53 |
 
Reitings 339
Reģ: 04.08.2013
Man regulāri brokastīs bija auzu pārslas ar ievārījumu vai banānu, retu reizi kāda maizes šķēle ar kaut ko.
Pusdienas gandrīz vienmēr paēdu skolā, lai vismaz kaut kas normāls būtu apēsts.
Un tad vakarā neiespringu uz ēst gatavošanu. :D citreiz maizītes, citreiz izvārīju kartupeļus ar salātiem, vai rīsus ar tomātu mērci. Bet citreiz vakariņu vietā dzēru tikai pienu. Man nebija tā iedvesmojošākā ēdienkarte. :D
26.08.2015 20:05 |
 
Reitings 122
Reģ: 08.07.2015
brokastīs var pagatavot : balto musli jogurtu + auzu pārslas + cukuru + banānu vai citu augli, samiksē kopā un uz nakti ledusskapī. no rīta super brokastis! :) pietiek uz divām dienām, ja no rīta apetīte nav diez ko liela.
26.08.2015 19:59 |
 
10 gadi
Reitings 3675
Reģ: 24.09.2012
Manuprāt, te tās ēdienkartes nu ir tik nabadzīgas, uzturvielu ziņā domāju :-O
26.08.2015 19:59 |
 
Reitings 277
Reģ: 27.07.2014
Vēl kādās var padalīties ar savu pieredzi? Pavisam drīz man arī jādodas uz kojām. :-/
26.08.2015 19:50 |
 
Reitings 2337
Reģ: 14.07.2014
Pati kojās dzīvojot iemācījos cept banānu pankūkas.
Baklažāna sautējums ar sieru.
Brokastīs apliet auzu pārslas ar karstu ūdeni + sēkliņas un karotīte medus.
Visa veida salāti.
26.08.2015 15:48 |
 
Reitings 260
Reģ: 05.07.2013
Kā jau vairumam- nepatika man kojās gatavot ēst- kopējās virtuves šarms un tā.
Bet nu parasti mēs taisījām vairāki cilvēki kopā- viens iedod makaronus, cits gurķus, cits vēl kaut ko, un tā tās izmaksas arī palika mazākas, jo citiem no mājas deva līdz tik daudz, ka viens neapēdīs un būs jāmet ārā (lietas, kuras paliek vecas, nerunāju par makaroniem utt).

Tā nu griķi/ rīsi ar ar mērci (šampinjoni-saldais krējums, labākajā variantā vēl vistas fileja)
Risoto- rīsi ar saldētajiem dārzeņiem, olu, sieru...
Makaroni ar kečupu/majonēzi, klāt cīsiņi, nageti vai citi gaļas izstrādājumi.
Protams salāti.
Neaizmirsīsim pelmeņus, protams.
Cepti kartupeļI
Vārīti kartupeļi ar biezpienu un siļķi


Vakariņās mums 'topā' bija putras ar ievārījumu.
Bet nenoliegšu, ka bija reizes, kad tika ceptas vafeles, kūkas un meistaroti citādi labumi.

No roltoniem nekad neesmu pārtikusi, negribu bojāt kuņģi. Un brokastis parasti neēdu, bet ja sanāk tad jogurts, vai kāds auglis.


Kojās jau nedzīvoju labu laiku, tomēr ēdu jau principā to pašu ko tur. Vienīgi tagad mājās sanāk gatavot mazāk, jo izdevīgāk, vismaz mūsu div'personu ģimenē ir paēst ārpus mājas. :)
26.08.2015 15:37 |
 
Reitings 3308
Reģ: 20.03.2013
Es nesen kā uztaisīju auksto zupu tikai no 1 litra kefīra, desas, gurķiem un bietēm un ēdu kādas 4 reizes. Tas viss atkarīgs no tā, cik daudz grib tur iekšā likt un cik dadz apēd vienā reiz.e
26.08.2015 15:17 |
 
Reitings 743
Reģ: 23.02.2015
Ja atņemam etiķi, piparus un sāli, tad sanāk tie paši 5 eiro, es uzrakstīju lētāko akcijas preci, var būt tā, ka veikalā nebūs akcija desai un būs jāpērk vien par 3 - 4 eiro kilogramā, tas pats var notikt ar kefīru, gurķiem, kuru sezona drīz beigsies un cena būs atkal 1 u nvairāk eiro kilogramā.
Etiķis ir gaumes jautājums un cits vispār taisa auksto zupu ar krējumu un ūdeni, cenu izmaiņas tāpat ir niecīgas, jo krējuma paka maksā 0,70 - 0,80 eiro ;-)
26.08.2015 15:12 |
 
Reitings 2337
Reģ: 14.07.2014
Man ne pārāk tas etiķa asums - man pietiek ar marinēto biešu etiķainumu, droši vien tāpēc.
26.08.2015 15:04 |
 
Reitings 28696
Reģ: 11.02.2015
Manas "lētās" receptes:

1) Dārzeņu sautējums - jebkādi dārzeņi, kas pieejami, plus 200 g cūkgaļas uz akciju. Var klāt kaut vai mednieku desiņas piegriezt.
2) Makaroni ar dārzeņiem.
3) Risoto - rīsi ar dārzenīšiem un ķiplokiem. Var arī rīsos iecept olas, būs vēl sātīgāk.
4) Griķi ar šampinjonu mērci/ maltās gaļas mērci. Taisu griķu "sautējumu"- klāt pievieno melnās plūmes un gabaliņos sagrieztu cūkgaļu (gulaša tipa gaļiņu).
5) Holandiešu sacepums - cepamajā traukā apakšā sarīvē kartupeļus, tad svaigu kāpostu, izklāj 300-500 g maltās gaļas (cik "gaļīgu" to ēdienu gribās), liek konservēta ananāsa gabaliņus, pārsmērē kečupu. Liek cepties ~30 min, pārrīvē sieru un vēl mazliet pacep.
6) Pannā apcep vistas filejas gabaliņus kopā ar aprikozēm (sagriež uz pusītēm). Katliņā ar vārošu ūdeni aplej kuskusu, maisa, kamēr uzbriest. Sajauc visu kopā. Ļoti sātīgs un gards paēdiens, sanāk arī diezgan lēti.
26.08.2015 15:03 |
 
Reitings 1552
Reģ: 04.05.2010
lai gan nezinu, ka aukstai zupai kāds liek etiķi klāt

Es savukārt nesaprotu, kā var nebūt klāt etiķis. Vai nu pērk jau gatavo "auksto zupu", kur klāt jau ir etiķis vai pieliek pats. Es gan parasti praktizēju 1.variantu ar gatavo burciņu no Kok. Pārējām firmām liekas neēdamas tās bietes. Auksto zupu bez etiķa man vispār var nepiedāvāt. :D
26.08.2015 15:00 |
 
Reitings 2337
Reģ: 14.07.2014
+ ja liekas, ka mazliet par dārgu, tad nu tas jāuzskata par "piemaksa par vienkāršību" :) tā es dažkārt sev skaidroju, kad negribas gatavot un nopērku kko galīgi neizdevīgu, tikai uzsildāmu :D
26.08.2015 14:55 |
 
Reitings 2337
Reģ: 14.07.2014
Nu nepiekrītu par auksto zupu - kā taisa. Sāls ir jānopērk 1x, pietiek uz gadiem. Ar pipariem, etiķi tāpat (lai gan nezinu, ka aukstai zupai kāds liek etiķi klāt).
Paliek desa, olas, gurķis, bietes, kefīrs. Nav tik traki - pie tam apjoms jau sanāk diezgan liels :)
26.08.2015 14:53 |
 
Reitings 743
Reģ: 23.02.2015
Aukstā zupa nav lēts prieks
1. Burka biešu 0,72 eiro
2. 1 litra paka kefīra 0,70 eiro (akcijas)
3. gurķi 0,70 eiro kg (rimi pag nedēļu bija akcija)
4. zaļumi (loki un dilles) rimčikā ap 1 eiro par 2 buntītēm
5. olas 6 gb iepakojums 0,70 eiro (rimi olas)
6. garšvielas, sāls paka 40 centi un pipari 22 centi
7. etiķa pudele 0,34 eiro
8. ja garšo ar desu, tad lētākā desa ap 2 eiro kg, pietiks 300 gr 70 cento
Kopā 5,48 eiro
Zupa sanāk uz 2 dienām
26.08.2015 14:44 |
 
Reitings 743
Reģ: 23.02.2015
Ja gribas zivis, tad
1. Tirgū lētākās zivis ir reņģes 0,80 eiro kilogramā, izķidā, nogriez galvu, apviļā olā ar garšvielā un miltos un eļļā uz pannas
2. Bietes arī ir lētas, vārītu biešu iepakojums maksā 0,60 eiro, sarīvē uz rīves ar majonēzi un ķiploki, ļoti garšīgi salāti
26.08.2015 14:40 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!