luiidzii, informāciju, kuru es uzrakstīju ieguvu no kvalificēta speciālista nevis apšaubāmiem interneta resursiem. % ir no dienā uzņemtajām uzturvērtībām. Kā jau tu noteikti zini, tie visiem cilvēkiem nav vienādi.
Lai Tev būtu vieglāk rēķināt, lūk:
1g olbaltumvielas = 4 kcal
1 g tauku = 9 kcal
1g ogļhidrāti = 4 kcal
Tad nu izejot no tā, cik daudz kcal tu pati patērē vai tev vajadzētu patērēt, vari izrēķināt ko un cik daudz tev vajag uzņemt.
Šķiedrvielas nemaz nizskaidroji
Tāpēc ka tās netiek izdalītas kā galvenās uzturvielas. Labi, paņemšu pierakstu kladi un izskaidrošu arī tās.
Šķiedrvielas ir uzturvielas, kas tievajā zarnā nesadalās un neuzsūcas. Tās veido augu struktūras (koksni, lapu u.t.t.), ir augu enerģijas rezerves un veido augiem gļotādu, piemēram, kokiem sveķus. Organismā tās saista daudz ūdens, sašķidrina zarnu saturu, veicina zarnu darbību un kalpo kā gremošanas baktēriju pārtika. Nozīmīgākie uztura avoti: rupja maluma milti, dārzeņi, augļi, ogas, rieksti, sēnes, pākšaugi.
Ūdenī, nozīmē ka mums nav pietiekami ūdens ķermenī.
Ūdeni, kas palīdzēs izvairīties no aizcietējuma, cilvēks var uzņemt arī to dzerot, ne tikai ēdot augļus un dārzeņus. :) Vēl aizcietējumam var palīdzēt skābēti piena produkti, piemēram, kefīrs.
Nezinu gan, ko tu ar šķiedrvielu uzsvēršanu centies panākt. Domā, ka mēs, gaļēdāji, pārtiekam tikai no dzīvnieku izcelsmes produktiem? Kā ieraugam kādu dārzeni vai augli, metam pāri krustu un ejam ar līkumu?
bet kāpēc es jautāju par to etiķeti ir jo bērni zem 18 nezinās ko tie nozīmē.
Man sen jau nav 18, bet man šķiet, ka šo visu sauc uzturzinātne nevis etiķete.