Ziemassvētku ēdieni

 
Reitings 1501
Reģ: 18.07.2012
Vai Jums ir tādi Ziemassvētku ēdieni, kuri tiek gatavoti katru gadu (kā tradīcija) ?
Varbūt ir kaut kas tāds, ko mēģināsiet tikai pirmo reizi šogad?
Bez kā Jūs nevarētu iedomāties savu svētku galdu?
P.S. Diskusija veidota savtīgos nolūkos - nav ideju. Priecāšos par foto un pilnām receptēm.
22.12.2014 23:37 |
 
Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Mr. Penguin, nekas tāds tur nav, vienkārši sagriež ķīnas kāpostu, žāvetu vistiņu saplēš, pieliek klāt garšvielas, majonēzi/krējumu. Es neko vairāk nelieku, vienreiz pamēģināju gurķi un tomātu, no tomāta baigā sula bija, nepatika.
23.12.2014 22:01 |
 
Reitings 788
Reģ: 11.02.2012
šogad izdomāju uztaisīt tom kha zupu, bet uzkodas formātā mazā bļodiņā.
vēl būs laša tartars, cūkas fileja, ribas, kaut kādas uzkodas ar zivīm, un kaut kas vēl, ko aizmirsu, tad, protams, rasols, pīrādziņi un zirņi, bet tas jau droši vien pa dienu tiks notiesāts un/vai galdā necelsim. saldajā braunijs, un krustmāte gribēja eksotisko augļu-siera plati :D
tā kā mums Ziemassvētkos parasti ir tas retais brīdis, kad visa ģimene sapulcējas, tad ne vienmēr ir tā, ka obligāti gatavojam ko tradicionālu, bet vienkārši kaut ko svinīgāku kā ikdienā. :)
23.12.2014 22:10 |
 
Reitings 866
Reģ: 05.04.2009
Šogad plānots gatavot pildītu karpu, cūkgaļas karbonādi, pelēkos zirņus, maizes zupu ar putkrejumu, piparkūkas (šogad pirktās), veselīgais biezpiena deserts ar dzērveņu mērci, karstvīns.

Šogad izlēmām, ka pīrāgus necepsim, kāpostus neštovēsim, kūkas nepirksim.
23.12.2014 22:21 |
 
Reitings 4416
Reģ: 08.10.2013
No savas puses šogad uz galda likšu:

Pildītu pīli ar āboliem, apelsīniem un dzērvenēm,

Cūkgaļas rullīšus ar bekonu pildītus ar plūmēm,

Krāsnī cepti kartupeļi ar rozmarīnu,

Karamelizēti burkāni,

Dārzeņu plate ar humusu un jogurta- ķiploka mērcīti,

Piparkūkas ar cukura glazūru + augļi

Saldajā pasniegšu pavlovas ar avenēm un mellenēm vai pasijas augli (ja atradīšu veikalā).


Vecvecāki ir uzņēmušies pagatavot štovētus kāpostiņus, galertu un speķa pīrādziņus. :)
23.12.2014 22:21 |
 
Reitings 12651
Reģ: 29.01.2009
Booom :) , uij, es vairs neatceros, ko liku. Liec vienk to, kas garsho, tur jau nevar noshaut greizi. Noteikti, ka bija tie locinji un dazhaadi pipari, veel jau var raudeni, ja garsho vai kaut ko taadu no zaljumiem. Ja taisītu shogad, es liktu taadu kjiploku sviesta maisījumu. Galvenais atceries, ka jaagatavo tieshi pirms eeshanas, jo taa diezgan aatri atdziest, un tad nav tik sieriiga kaa bildee, bet gan kopaa sakjeerusies un gruuti dabuut laukaa mazos gabaliņus. Ja eed uzreiz peec iznjemshanas no krāsns, tad gan ir njammm. :)
23.12.2014 23:06 |
 
Reitings 1501
Reģ: 18.07.2012
Paldies! (l)
23.12.2014 23:19 |
 
Reitings 1804
Reģ: 29.05.2014
Emmanuelle Heh, Tu esi vērīga. ;) Katrai kaukāza tautai par šo pudiņu ir sava izpratne un veidi kā gatavot. Pavisam noteikti kolēģu receptēs bija konkrēti viņu tautības pieeja. Pat mani armēņu radi mēdz taisīt neskaitāmos veidos.
23.12.2014 23:22 |
 
Reitings 102
Reģ: 29.01.2009
mēs arī šogad divatā svētkos, vismaz zsv vakarā būsim.
siltais - vārīti, cepti kartupeļi ar meža gaļu un štovētiem kāpostiem, klāt pelēkie zirņi, cūku pupas!
uzkodām siera groziņi, lašmaizītes. salāti - laikam kārtainie ar šķinķi, olām, šampinjoniem vēl kko.
piparkūkas, mandarīni un punkts uz i rupjmaizes kārtojuma saldējums

domāju, ka ar šo visu pietiks arī otrajos zsv :)
23.12.2014 23:30 |
 
Reitings 6263
Reģ: 22.02.2014
Kaads sakars ar vecumu seit!Man zirni noteikti buus jaungada ballliitee,kaa latvisks eediens!

Manā izpratnē pelēkie zirņi ar speķi, parasti tiek aizgūti no omju tradīcijām un bieži vien tas tiek likts galdā, jo tā vienkārši ir pieņemts.
Man personīgi tādas latviskas tradīcijas ievērot nav svarīgi, maniem vecākiem arī nē. Mēs fanojam par suši Ziemassvētkos.
23.12.2014 23:36 |
 
Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
Cupakabra-redzi ,un man taa ir kaa delikatese,jo te nevar vispaar dabuut...Maneejie atsuutija no Latvijas-taisiisu gan bez spekiisa!:)
23.12.2014 23:45 |
 
Reitings 1221
Reģ: 15.02.2012
man ir viens japāņu draugs, kuram ļoti patīk Latvija un viss, kas saistīts ar latviešiem... eksotika priekš viņa. pastāstīšu viņam par to suši Ziemassvētkos pie štovētiem kāpostiem. viņš būs stāvā sajūsmā, jo mēs jau tā viņa izpratnē esaam pilnīgi neordināri un neizprotami :)
24.12.2014 00:53 |
 
Reitings 16208
Reģ: 01.02.2010
pastāstīšu viņam par to suši Ziemassvētkos pie štovētiem kāpostiem
Es te mineeju par daudziem eedieniem utt, ir eedieni ,kas kaut kaa iet kopaa tajaa "visaa kompoziicijaa",bet nu susi laikam lec aaraa speeciigi no visa ,ja ir kaaposti ,cepetis utt
Es laikam esmu diivaina,bet es nespeeju visu eest peec kaartas...:D
24.12.2014 03:04 |
 
Reitings 10987
Reģ: 12.07.2010
sushii ziemiisos ? tas gan kaut kaa diivaini..:D
24.12.2014 05:31 |
 
Reitings 4224
Reģ: 26.09.2009
Cik zinu zirņi jāapēd līdz jaunajam gadam, lai nebūtu asaras?

Mans tēvs katru gadu tik daudz savāra un liek visiem ēst, atceros cik mēs visi nelaimīgi jutāmies :D
24.12.2014 06:47 |
 
Reitings 10987
Reģ: 12.07.2010
undersun, tiesam tam tici?

tas pats kas lieldienas jaaed oluar saali ja nee melos..Kaa tad taapat samelos:D
24.12.2014 07:13 |
 
Reitings 4224
Reģ: 26.09.2009
Es neticu, tāpat kā lieldienās, es olas ēdu tikai uz maizes ar majonēzi un bez sāls :D

Tas nemaina faktu, ka tēvs pie tā visa pieturas. Un ja bija zirņu bļoda, tad viņš vecgada dienā visiem uzbāzās ar to, lai kopā visi izēstu. :D
24.12.2014 07:22 |
 
Reitings 3934
Reģ: 01.04.2011
Svētkos parasti ēd to, ko ikdienā reti vai nemaz. Ja citi suši ikdienā neēd, tad kādēļ lai neliktu Ziemassvētkos uz galda? Tie, kas ikdienā ēd suši un citus eksotiskos ēdienus, tiem svētku sajūtu rada tie pelēkie zirņi, štovētie kāposti utt. Nedomāju, ka tie ir omju uzskati. Mūsu platuma grādos ziemā tomēr labāk izvēlēties mūsu nacionālo virtuvi-sātīgu, sildošu un smagu ēdienu. Dienvidu vieglie ēdieni lai paliek vasarai.
24.12.2014 08:45 |
 
Reitings 1055
Reģ: 04.07.2012
Mūsu mājā pagājušajā gadā bija suši un kalmāru gredzeni :D un viss bija forši. Tie, kam šāda maltīte neiet pie sirds, bija sarūpēti citi ēdieni (Tas tiem, kas šokā par suši un kāpostiem uz viena galda). Jāgatavo tā, lai garšo, pašiem jau vien būs jāēd.. Arī kāda jēga likt galdā zirņus, ja neviens viņus neēdīs?
24.12.2014 08:57 |
 
Reitings 96
Reģ: 10.03.2012
*sautēti kāposti
*zirņi ar speķi
*kartupelīši
*cūkgaļas cepetis
*tunča salāti
*grauzdiņsalāti
*rasols
*zivs (neatceros kāda)
*piparkūkas
*mandarīni
*karbonādes, kotletes
*kūpināts lasis


Viss 5iem cilvēkiem, bet ne pārmērīgi daudz. Un šapmis, PROTAMS. Kā arī karstvīns!
24.12.2014 10:56 |
 
Reitings 7596
Reģ: 29.01.2009
Manā izpratnē pelēkie zirņi ar speķi, parasti tiek aizgūti no omju tradīcijām un bieži vien tas tiek likts galdā, jo tā vienkārši ir pieņemts.


es varētu arī ikdienā viņus ēst, bet vot tieši tikai 1x gadā ēdu un ar baudu :D
24.12.2014 11:08 |
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits