Noorganizē perfektu brīvdienu izbraucienu

23.01.2014

Šogad vēlies vairāk ceļot? Piedāvājam ceļvedi brauciena plānošanai bez stresa un ar visiem VIP bonusiem.

 

Sakravā somu kā profesionāle

Sadali savu garderobi apģērba vienībās, ko iespējams savstarpēji kombinēt, piemēram, tumšas džinsa bikses un krītošus topiņus. Izvēlies drēbes, kas neburzās un noder dažādiem mērķiem. Piemēram, jogas bikses varēsi izmantot arī kā pidžambikses.

Ceļojuma dienā apģērb vissmagākās drēbes (zābakus, adīto džemperi), lai nebūtu jānopūlas ar to ielikšanu čemodānā un nešanu. Vispirms iepako vissmalkākās elegantās drēbes. Katru apģērbu atdali ar papīra salveti vai ieliec maisiņā – tā tas nesaburzīsies.

Pēc tam somā liec apģērbu, kas neburzās. Salocītas drēbes gan aizņem mazāk vietas, bet, ja tavam čemodānam ir mīkstas malas, tās labāk sarullē – mīkstā somā saturs mēdz kustēties, un sarullēti apģērba gabali turēsies stabilāk. 

Ja somai ir atsevišķs kurpju nodalījums, apavus liec tajā. Ja nav, katru kurpi ietin plastmasas maisiņā un ievieto somas sānos.

Jostas savieto somā pa perimetru vai arī sarullē un sakārto sānos.

Matu fēnu vai elektrības pārveidotāju noglabā starp drēbēm somas vidū, tā pasargājot tos no triecieniem.

Tualetes piederumus saliec nelielos aizspiežamos maisiņos, citādi tie var iztecēt un sabojāt pārējās lietas.

 

Iegūsti labāko viesnīcas numuru 

Kopš aktivizējušies sociālie tīkli un klientu atsauksmēm ir arvien lielāka ietekme, viesnīcas ir ieinteresētas apmierināt jebkuras cilvēku kaprīzes. Ja savā numuriņā pamani kādu nepilnību (piemēram, tas ir pārāk mazs vai atrodas tuvu liftam), tev ir visas iespējas tikt pie labāka. Dodies uz reģistratūru un dari zināmu savu sūdzību stundas laikā kopš ierašanās. Esi pieklājīga un izstāsti, kas nav tā, kā cerēts, un ko tu vēlētos, piemēram, lielāku istabu vai labāku skatu pa logu. Vari pagaidīt arī līdz vakaram, lai iegūtu augstākas klases numuriņu, jo tad ir zināms pieejamo papildnumuriņu skaits. Ja nekas no iepriekšminētā neiedarbojas, pasaki, ka šis tev ir īpašs gadījums – drauga dzimšanas diena vai jūsu gadadiena, un tāpēc tu vēlies, lai tā būtu neaizmirstama.

 

Neizej no mājas, nepārbaudījusi svarīgāko punktu sarakstu

Ja bankas kartes īpašnieks, kurš reti ceļo, pēkšņi kādā eksotiskā valstī sāk tērēties pa labi un pa kreisi, bankas reizēm bloķē kontu. Lai novērstu viltus trauksmi, sazvani savu banku jau pirms ceļojuma un painformē par galamērķi un ilgumu.

Paņem līdzi prezervatīvus un avārijas kontracepciju. Nekad nevar zināt, kā izvērtīsies brauciens, turklāt dabūt tos citā valstī var būt problemātiski vai pat neiespējami.

Visu, kas būtu nepieciešams, ja tava reģistrētā bagāža pazustu, saliec rokas bagāžā. Ieteicamās lietas: nauda, apakšveļa, kontaktlēcas, pases kopija, zobu birste, regulāri lietojamie medikamenti, tālrunis, klēpjdators. 

Dodoties tālākos braucienos, noteikti iegādājies ceļojuma apdrošināšanu. Jo īpaši, ja plāno ko riskantāku – slēpošanu, pārgājienu kalnos vai džungļos. 

Jakas vai džinsu kabatā noglabā skaidru naudu − tā noderēs, ja tava soma pazudīs vai tiks nozagta.

Ēd, dzer un izklaidējies kā vietējā

Lapās Airbnb un CouchSurfingatradīsi bezmaksas naktsmītnes – cilvēki par velti piedāvā nakšņot savās mājās. Turklāt bieži vien ir gatavi uzņemties gida lomu. Turpat pieejamas arī citu ceļotāju atsauksmes.

Lai nobaudītu autentisku virtuvi, pieraksties lapā NewGusto. Tajā cilvēki no visas pasaules piedāvā ceļotājiem pašu gatavotu ēdienu. Piemēram, Itālijā tu varēsi pagaršot īstas itālietes gatavotu pastu.

Pieraksties lapā Twigmore. Tā ir kā LinkedIn ceļotājiem, jo potenciālos apmeklētājus savieno ar vietējiem iedzīvotājiem, kas sniedz padomus dažādās pasaules pilsētās un valstīs, izmantojot savus draugus. 

Lejuplādē aplikāciju Spotted by Locals, kas piedāvā ieteikumus maltīšu, iepirkšanās un pastaigu vietām 44 Eiropas pilsētās. Vai arī izmēģini LocalEats – ASV un starptautisko aplikāciju, kas norāda tuvumā esošās maltīšu vietas, balstoties uz GPS koordinātām.

 

Izvairies no laika maiņas radītajām sekām

Dienu pirms lidojuma ēdienreižu un gulētiešanas laiku ieplāno tāpat kā brauciena galamērķī.

Dienu pirms izbraukšanas atturies no kafijas un alkohola. Tie traucē miegam un iespaido garastāvokli, bet tas pārlidojuma sekas padara vēl nepanesamākas.

Kad lidmašīna gatavojas nolaisties, pulksteni un tālruni noregulē pēc vietējā laika. Tas palīdzēs pielāgoties.

Lidojuma laikā mēģini pagulēt. Atpūta vēlāk palīdzēs tikt galā ar pārlidojuma sekām. Lai labāk iemigtu, noderēs ērts kakla spilvens un acu maska.

Ja lidmašīna nolaižas dienā, gulēt būs grūtāk. Pēc iespējas vairāk laika pavadi saules gaismā, neaizverot lidmašīnas žalūziju. Dabiskā gaisma palīdzēs organismam pielāgoties jaunajiem apstākļiem.

Pētījumi liecina, ka melatonīna (miega hormona) uztura bagātinātāju lietošana pirms lidojuma palīdz pārslēgt iekšējo pulksteni. Aprunājies par to ar ģimenes ārstu.

 

Nomā mašīnu lētāk

Pieraksties Getaround aplikācijai, kas piedāvā informāciju par automašīnu īri visās pasaules lielākajās pilsētās. Mašīnu varēsi iznomāt nedēļas, dienas vai vairāku stundu braucieniem. Apdrošināšana un tehniskā palīdzība ir iekļautas cenā.

Avoti: GutsyTrabeler.com dibinātāja Meribeta Bonda; ģimenes ārsts Džeremijs Fains no Losandželosas; organizāciju eksperte un grāmatas Organizing Plain and Simple (Storey Publishing, LLC, 2002) autore Donna Smolina Kupere; ceļojumu rakstniece un Gogalavanting.com redaktore Kima Mance; Travalliancemedia prezidents un izpilddirektors, grāmatas Travel Unscripted (Highpoint Executive Publishing, 2012) autors Marks Murfijs; žurnāla Travelgirl magazine līdzdibinātāja un galvenā redaktore Stefānija Osvalda; grāmatas The Solo Traveler’s Handbook (Full Flight Press, 2012) autore Dženisa Voga.

 

 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits