Piedzīvojums uz ūdens un efektīvs treniņš - SUP

09.08.2017

Vasara ir īstais laiks, lai sportotu svaigā gaisā. Skriešana ir populārākais un pieejamākais veids, lai uzturētu sevi formā, tomēr ir vērts izmēģināt arī fiziskās aktivitātes uz ūdens. Ne velti tieši SUP ir strauji iekarojis mūsu sirdis – tas ir vienkāršs sporta veids ar plašām sniegtajām iespējām.

Veselīga dzīvesveida vēstnesis Kaspars Zlidnis ir viena no redzamākajām Latvijas ielu vingrošanas kustības personībām. Viņu manīsiet gan Rīgas ielās un parkos skrienam un vingrojam, gan supojam uz ūdens. Kaspars ir arī Reebok skriešanas kopienas treneris. Viņa pārliecība – katram sportistam un aktīva dzīvesveida cienītājam ir jācenšas savu ķermeni attīstīt vispusīgi, tādejādi ļaujot tam atjaunoties un gūt papildu enerģiju. 

KAS IR SUP?

SUP (Stand Up Paddle Board) ir plats un stabils dēlis, ko vada un ar ko pārvietojas, izmantojot airi. Iemesls, kāpēc tieši SUP ir kļuvis par neatņemamu vasaras atribūtu, ir tā plašās pielietošanas iespējas un tas, ka supot var iemācīties ikviens. Ar to vienlīdz labi var sērfot pa viļņiem jūrā vai doties pavisam rāmā ūdenī – upē vai ezerā. Izbrauciens ar SUP garantē ne tikai neaizmirstamus piedzīvojumus, bet ir arī labs treniņš – airējot tiek nodarbināta ķermeņa dziļā muskulatūra, uzlabota līdzsvara sajūta un koordinācija. Atrodoties uz ūdens, katra veiktā kustība prasa daudz lielāku koncentrēšanos un piepūli nekā uz sauszemes. Turklāt uz dēļa iespējams pārvietoties gan stāvus, gan tupus, gan sēdus.

KO VAR DARĪT UZ SUP DĒĻA?

Kaspars Zlidnis savā treniņu programmā iekļāvis gan SUP fitnesa treniņus, gan dodas garākos izbraucienos ar SUP dēli. Viņš stāsta, ka vingrošana uz ūdens ne tikai atšķiras no treniņa sporta zālē, bet ir arī efektīvāka. Pat ja ūdens virsma ir gluda kā spogulis, kustības līdzsvara saglabāšanai ir jāveic ļoti precīzi, tādējādi ķermeņa dziļie muskuļi tiek nepārtraukti nodarbināti. Kaspars bieži dodas garākos izbraucienos ar dēli, piemēram no Andrejsalas līdz Mežaparkam, un atzīst, ka airēšana ir arī labs kardiotreniņš. Treniņa intensitāti iespējams viegli dažādot – palielini slodzi ar airēšanas ātrumu, piedalies veselīgās sacensībās vai pakāpeniski palielini distanci. Tie, kuri ilgojas pēc asākām izjutām, var izmēģināt sērfošanu ar SUP jūras piekrastē vai supot pa upes straumi. Jaunas sajūtas sniegs arī joga uz ūdens – ieņemt miera stāju uz slīdoša dēļa ir izaicinājums pat cilvēkiem ar lielu jogas pieredzi.

SUP KĀ TRENIŅU PROGRAMMAS DAĻA

Kaspars uzskata, ka gudras treniņu plānošanas noslēpums ir slodžu maiņa, kas ļauj izvairīties gan no fiziskas, gan no emocionālas rutīnas. Daudzveidīgas, gudri sabalansētas aktivitātes ir labākais veids, kā sevi attīstīt. Atsevišķu ķermeņu daļu trenēšana ir vakardiena – gudrs lēmums ir paņemt sev labāko no katra sporta veida. Nodarbības uz SUP dēļa ne tikai palīdz attīstīt savu ķermeni, trenēt dažādas muskuļu grupas un fizisko izturību, bet var izvērsties par vienu no vasaras sezonas labākajiem piedzīvojumiem.

PRAKTISKI PADOMI

Kā nenokrist? Ko darīt, ja nejūtos droši, supojot dziļos ezeros? Kaspars iesaka savu pirmo SUP piedzīvojumu ieplānot kopā ar treneri, kurš parādīs, kā nostāties uz dēļa, kā noregulēt un turēt airi. Viņš atzīst, ka SUP dēlis visstabilākais ir tieši airējot, tāpēc nevajadzētu baidīties no iekrišanas ūdenī. Iekrist ūdenī iespējams tikai tad, ja supotāju pārsteidz negaidīts vilnis, kas sašūpo dēli. Tādos brīžos jāatceras par pareizu stāju un nelielu ieliekšanos ceļos, un pats galvenais – glābšanas veste garantēs drošību jebkurā situācijā. Nedrīkst aizmirst arī par saules aizsarglīdzekļiem, jo ķerot viļņus un veldzējoties ūdenī, saules stari pieķeras labāk nekā uz sauszemes.

 

 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits