Kā ēst pareizāk, ja sporta zālei pietrūkst laika

20.10.2016

Aktīvajā ikdienā nereti pietrūkst laika ne vien aktuālo darbu paveikšanai un kopā būšanai ar ģimeni, bet otrā plānā tiek novirzītas arī rūpes par veselīgu un aktīvu dzīvesveidu. Pusdienas steigā, sātīgas vakariņas, pārēšanās un našķošanās starp ēdienreizēm – šie ir tikai daži no “grēkiem”, kuriem ļaujas iedzīvotāji. Kā gudri plānot ēdienkarti un uzturēt sevi formā, ja sporta zāles apmeklējums jau kuro reizi tiek atlikts, skaidro Rimi gardēde un uztura speciāliste Inga Pūce, kā arī fitnesa treneris Kārlis Birmanis.

Maltītes kā rūpīgi plānots process
Noteikumi ir būtiski it visās dzīves jomās. Arī domājot par uzturu, jāpievērš uzmanība ne tikai tam, ko ēdam, bet arī - kā ēdam. Svarīgi ievērot intervālus starp ēdienreizēm, bet sātīgākās maltītes ieturēt pa dienu nevis vakarā. Uztura speciāliste Inga Pūce novērojusi, ka īpaša uzmanība veselīgam un sabalansētam uzturam tiek pievērsta tad, ja ģimenē aug mazulis. Taču arī tad par prioritāti tiek izvirzīta bērna, ne visas ģimenes ēdienkarte. Tomēr jāatceras, ka visbiežāk tieši sieviete ir tā, kura gatavo maltīti visai ģimenei un tiešā veidā rūpējas par tās veselību. Tas, cik daudz sāls vai cukura uzņems bērni, no kādiem produktiem tiks gatavotas maltītes, cik bieži tiks ieturētas siltas ēdienreizes, būtiski ietekmēs katra veselību. Tāpēc zināšanām par veselīgu uzturu un interesei par sabalansētām maltītēm ģimenes pavarda turētājai ir jāpievērš īpaša uzmanība.

Brokastis – dienas nozīmīgākā ēdienreize
No rīta jāpaspēj laicīgi uz darbu, tāpēc brokastīm neatliek laika, pusdienās ieplānota tikšanās, tāpēc tās tiek ieturētas turpat pie datora. Bet garās dienas beigās neilgi pirms gulētiešanas tiek ēstas sātīgas vakariņas. Uztura speciāliste Inga Pūce vērš uzmanību uz nepareizi plānotām ēdienreizēm, kas sagādā raizes un arī liekā svara problēmas lielai daļai Latvijas iedzīvotāju. Eksperte mudina par vienu no dienas nozīmīgākajām ēdienreizēm padarīt brokastis un rūpēties, lai tajās tiktu uzņemts galvenais enerģijas avots – saliktie ogļhidrāti – maizes, putras un citu cieti saturošu produktu veidā.

Saki “nē” sātīgām vakariņām
Ja pusdienas ir ieturētas steigā vai nav ēstas vispār, nav jābrīnās, ka vakariņās vēlamies ko sātīgu. Tāpēc nereti vakara ēdienreize izvēršas par īstiem “svētkiem”, galdā ceļot sātīgus gaļas ēdienus. Uztura speciāliste Inga Pūce norāda, ka vakariņās vēlams uzņemt šim diennakts laikam piemērotākos produktus, jo šajā posmā cilvēka ķermenī pārtikas sagremošanas potenciāls ir salīdzinoši zems. Vakarpusē jāēd graudaugi, dārzeņi un piena produkti. Savukārt dzīvnieku un augu valsts olbaltumvielu produktus vēlams atstāt pusdienu reizei, jo organismam nepieciešams ilgāks laiks, lai tos sagremotu.

Reizi nedēļā našķojies pēc sirds patikas
Saldumi garšo visiem - kā lieliem tā maziem. Tomēr tiem nevajadzētu kļūt par ikdienas uztura sastāvdaļu. Rimi gardēde un uztura speciāliste Inga Pūce aicina kontrolēt našķu un ātro uzkodu daudzumu. Viltīgs veids, kā samazināt uzņemto kārumu apjomu, ir izvēlēties vienu konkrētu nedēļas dienu, piemēram, brīvdienu, kad ne tik veselīgos gardumus ēst “cik vien vēderā lien”. Savukārt pārējās nedēļas dienas no našķiem starp ēdienreizēm atturēties. Vienā piegājienā noteikti iespējams apēst daudz mazāku neveselīgo produktu apjomu, nekā uzņemot tos visas nedēļas garumā.

Veido sezonālu ēdienkarti un ziemā biežāk uzņem siltus ēdienus
Plānoti pirkumi un nepieciešamo produktu saraksts ļaus ietaupīt ne tikai laiku, bet arī naudu. Savukārt pārdomāta ēdienkarte ļaus uzlabot visas ģimenes veselību. Plānojot maltītes vēlams ievērot sezonalitāti arī pārtikas produktu izvēlē. Rudens un ziemas maltītēs labāk iekļauj siltus un nedaudz treknākus ēdienus nekā vasarā vai pavasarī. Neaizmirsti arī par dažādām saknēm, kas lieliski garšos zupās, sautējumos, kā arī ceptā vai grilētā veidā. Papildu siltumu radīs arī ēdienam pievienotas asās garšvielas – ķiploki, mārrutki, sinepes, pipari, kanēlis, ingvers un citas. Savukārt ziemā tik nepieciešamo šķidrumu uzņem silta ūdens un tēju veidā, protams, kontrolējot cukura daudzumu.

Izkustini ne tikai prātu, bet arī ķermeni
Lai arī ikdienas ritms prasa nemitīgu koncentrēšanos, skrējienu starp darbu un mājām, un šķietami visu laiku esam kustībā, nereti lielu daļu dienas tomēr pavadām sēžot pie datora vai kādā no transportiem. Tāpēc fitnesa treneris Kārlis Birmanis mudina ik dienu sekot līdzi tam, lai ar ēdinu uzņemtās kalorijas tiktu lietderīgi liktas lietā. Lielisks palīgs aktivitāšu kontrolēšanā ir mūsdienu tehnoloģijas – īpašas aplikācijas, kas seko līdzi ikdienas aktivitāšu līmenim, brīdina, ja pārāk ilgi esam bijuši mazkustīgi, skaita aptuveno enerģijas patēriņu un sniedz rekomendācijas, kā uzturēt sevi pēc iespējas labākā formā. Tāpat treneris mudina pēc iespējas biežāk iet kājām un izkustēties pēc katras ēdienreizes – kaut vai izvedot pastaigā suni vai sagrābjot lapas pagalmā.

Visus uztura speciālistes un fitnesa trenera padomus uz savas ādas apņēmušās izbaudīt trīs sabiedrībā zināmas ģimenes. Līdz pat 23. oktobrim Armanda Simsona, Ingas Akmentiņas–Smildziņas un Jevgenijas Šafranekas ģimenes pieņēmušas Rimi izaicinājumu ēst un dzīvot veselīgi. Nedēļas garumā ģimenes īpašu uzmanību pievērš savam uzturam, analizē ēšanas un sportošanas paradumus, lai kopīgi ar ekspertiem atrastu savas ģimenes “veselības formulu”. Seko līdzi ģimeņu gaitām Rimi sociālajos tīklos, izmantojot tēmturi #KaedLatvija.

 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits