Kā pareizi kopt un tīrīt mutes dobumu, lai esam smaidīgi un veseli!

21.06.2016

Mutes dobuma veselībā svarīga ir pareiza tā kopšana un pamata izpratne par to, kā īsti veidojas caurumi zobos un kas veicina smaganu iekaisumu. Bieži vien jautājumu ir daudz – tieši tāpēc tos nepieciešams jautāt savam zobārstam, vai zobu higiēnistam – jo lielāka izpratne, jo lielāka iespēja, ka zobus kopsim pareizi un atbilstoši, izvairoties no bojājumiem un caurumiem. Kā pareizi tīrīt zobus? Kāpēc, lietojot dārgu un labi reklamētu zobu pastu, caurumi veidojas tik un tā? Kāpēc noteikti jālieto zobu diegs? Atbildes uz šiem jau vēl daudziem citiem jautājumiem ir ļoti būtiskas.

Praktiski galvenais iemesls, kāpēc veidojas caurumi zobos, ir mīkstais bakteriālais aplikums. Tieši tādēļ ir ļoti būtiski izprast, no kā tas veidojas un kā no tā iespējams atbrīvoties. Veidojas tas pavisam vienkārši - no ēdiena un siekalām. Aplikums ir plēvīte, kas sakrājas uz zobiem un ko dienas beigās varam sajust ar mēli pārbraucot zobiem. Protams, ne ēdiens, ne siekalas zobiem pāri nedara. Kaitīgas ir tieši baktērijas.

Pareizi rūpējoties par mutes dobumu un zobu higiēnu varam sevi pasargāt, lai nekad nerastos iekaisums smaganās, un zobos neveidotos jauni caurumi. Tie caurumi, kuri jau ir izveidojušies, nekur nepazudīs, ja vien tos nelabos pie zobārsta. Ir daudz atsevišķu faktoru, kas var ietekmēt zobu veselību – tās var būt smagas sistēmiskas saslimšanas, vai medikamentu lietošana, vai kādas citas problēmas, kas ietekmē vispārējo organisma veselības stāvokli. Tomēr, ja šādu kopēju veselības problēmu nav, pareiza zobu kopšana strādā un aizsargā zobus un mutes dobumu simtprocentīgi.

Šķiet, ka pareizi tīrīt zobus māk ikviens. Vecāki pareizu zobu tīrīšanu māca bērniem, arī skolā par to runā. Tomēr stereotipi un nepareiza informācija parādās laiku pa laikam, tāpēc, izrādās, ne visi protam pareizi tīrīt zobus. Vai zinājām, ka zobu birstes kustībām, attiecībā pret zobiem, jābūt vertikālām, nevis horizontālām? Tā, it kā slaucītu zobus - no smaganas virzienā uz zobu. Ja tas ir augšžoklis, tad virzienā no augšas uz leju, un attiecīgi – ja apakšžoklis, no smaganas uz augšu. Izņēmumi ir kožamās virsmas aizmugurējiem zobiem – tās var tīrīt gan ar apļveida kustībām, gan ar kustību - uz priekšu un atpakaļ.

5 vienkārši soļi, kā pareizi tīrīt zobus

Zobu diegs ir būtiska mutes un zobu veselības kopšanas sastāvdaļa, tomēr ne visiem šāds zobu tīrīšanas veids šķiet patīkams. Protams, ir iespējams arī izvēlēties dažādas alternatīvas – piemēram, starpzobu spraugu birstītes, kas diega neizmantošanu var aizstāt pilnībā vai vismaz daļēji to kompensēt.

Dārgākās zobu birstītes vai zobu pastas nebūs pareizais veids, kā rūpēties par zobu veselību. Tiesa, par sliktu tas nenāks, ja izvēlamies kvalitatīvus, atbilstošus un pareizus mutes dobuma un zobu kopšanas līdzekļus, tomēr, tikpat svarīgi kā paši līdzekļi, ir arī būtiska pareiza zobu kopšanas tehnika. Mutes dobuma higiēnā pats svarīgākais ir mehāniski pareizi noņemt mīksto aplikumu. Izvēlētie rīki – zobu birstīte, pasta – var būt paši labākie, tomēr tie nesniegs vēlamo rezultātu, ja zobu tīrīšanas kustības nebūs pareizas un kārtīgi netiks notīrīts mīkstais aplikums. Daudzi, pirmoreiz dodoties pie higiēnista, nemaz nezina, kā pareizi tīrīt zobus. Tomēr, tas nozīmē vien to, ka pareizās zobu tīrīšanas tehnikas nav iemācītas un to visu var labot zobu higiēnists.

Tiesa, pašam pamanīt, vai kārtīgi ir vai nav notīrīts mīkstais aplikums no zobiem, ir praktiski neiespējami. Tāpēc ir svarīgi iet pie zobu higiēnista, kurš iekrāsos zobus ar mīkstā aplikuma indikatoru. Un tas parādīs kurās vietās un cik daudz mīkstā aplikuma ir uzkrājies.

Vēl viena kļūda – pārāk lielas uzmanības pievēršana tikai zobiem. Cik tie ir balti, vai tajos nav caurumu. Savukārt par smaganu veselību aizdomājamies ļoti reti. Smaganu asiņošana, tīrot zobus, norāda uz iekaisumu, pārsvarā – bakteriālā aplikuma izraisītu, pret kuru ir jācīnās. Tur, kur ir zobakmens, vienmēr būs iekaisusi smagana. Tāpēc ir svarīgi apmeklēt higiēnistu, kurš to noņem, jo ar zobu birsti, pastu un diegu zobakmeni noņemt nevar!

Rakstu sagatavoja: Zobārstniecības klīnika Adenta

 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits