Ketija Birzule: “Mana kaislība ir ūdens, saule un vējš!”

29.07.2015

Ketijai ļoti patīk sajust dabas spēku un traukties pilnā ātrumā pretī vējam, tieši tāpēc viņa ir pievērsusies vindsērfingam. Smaidīgā un dzīvespriecīgā meitene jau pēc pirmajām desmit sarunas minūtēm spēj pārliecināt, ka vindsērfings ir lieta, kas noteikti ir jāizmēģina katram. Izlasi interviju ar Ketiju, kura piedalās vindsērfinga sacensībās visā pasaulē!

Kur ir meklējami pirmsākumi pirmajiem soļiem vindsērfingā un cik ilgu laiku šī jau ir Tava sirdslieta?
Pievērsties vindsērfingam mani pamudināja mans tētis un pusbrālis. Šo sporta veidu esmu iemīļojusi jau kopš 9 gadu vecuma un līdz pat šim brīdim nespēju iedomāties, ka mana ikdiena varētu sastāvēt bez ātruma, emocijām un prieka, ko sniedz šis sporta veids.

Vai pirms sacensībām uztraucies un par ko Tu domā pirms sacensību sākuma?
Ja godīgi, tad īsti nē! Man ir mans mazais rituāls pirms katra sacensību starta. Man ir nepieciešams miers un tad vienmēr galvā dungoju grupas Two Door Cinema Club dziesmas, kas man pilnībā ļauj koncentrēties sacensībām un palīdz nesatraukties.

Kāds ir bijis visspilgtākais atgadījums, kas noticis kādā no sacensībām?
Spilgtu atmiņu man ir daudz, bet vislabāk atceros vienu gadījumu, kas norisinājās pirms pieciem gadiem. Es īsti nemācēju peldēt, bet sacensību laikā, kad tika paņemti visi spēki, nācās tikt Baltijas jūras krastā vienai, tādējādi, pieliekot nedaudz izdzīvošanas prasmju, palīgā saucienu un māku saglabāt mieru, pierādīju visiem cik sīksta esmu.

Vai ir nepieciešamas kādas priekšzināšanas, lai varētu nodarboties ar šo sporta veidu?
Īpašas zināšanas nav vajadzīgas, tās parādīsies gadu gaitā ar pieredzi. Taču vēlama ir peldētprasme, fizikas un ģeogrāfijas zināšanas, tomēr, ja tādu nav, tas netraucēs izbaudīt vindsērfinga burvību. Pēc pirmajiem treniņiem arī parādīsies vēlme uzzināt visu padziļinātāk, kā piemēram, valdošos vējus, siltās un aukstās straumes, klimata ietekmi uz laikapstākļiem un citas lietas.

Kas ir šī gada lielākais pasākums, kas noteikti būtu jāapmeklē ikvienam, kas vēlētos uzzināt ko vairāk par šo sporta veidu?
Viens no pasākumiem, ko noteikti vajadzētu aplūkot šī sporta veida interesentiem ir Techno293 Eiropas čempionāts 2015, kurš pirmoreiz notiks Latvijā, Liepājas pludmalē un, kas pulcēs vairāk kā 300 dalībniekus no 25 valstīm. Protams, ir vēl daudz un dažādu pasākumu kuri notiek tepat Latvijā, par tiem var uzzināt vindserfings.lv mājas lapas sadaļā - kalendārs.

Kuras no sacensībām ir palikušas visspilgtāk atmiņā?
Tādu patiešām ir ļoti daudz, taču viens, ko patiešām labi atceros ir gadījums, kurš notika Francijā, TourDuf burāšanas festivāla laikā. Festivāls norisinājās piecas dienas un katru dienu citā Bretaņas apgabala vietā. Katru dienu vieta kurā burājām bija apbrīnojami skaista, kā filmās par paradīzi – tirkīza zils ūdens, smiltis un vējš. Tie bija patiešām baudāmi un neaizmirstami skati.

Vai dalībnieki pievērš savu uzmanību, piemēram, izvēlētos sacensībās uzvilkt kaut ko neordināru?
Diemžēl nē. Tam ir domāti speciāli festivāli vai sacensības, taču katram ir savs burāšanas apģērbs pēc kura burātāju var atpazīt.

Cik daudz pasaules vietās Tu esi bijusi?
Sākot ar Floridas skaistajām smilšu pludmalēm, beidzot ar Ķīnas mierīgajiem ezeriem. Esmu pabijusi Francijā, Itālijā, Grieķijā, Lietuvā, Igaunijā, Ēģiptē, ASV, Portugālē, Ķīnā un citur. Katra no šim vietām ir ar kaut ko īpaša un liek atgriezties. Lai arī esmu jau bijusi daudzās vietās, man joprojām gribas apceļot pasauli un apskatīt tās brīnumus vēl un vēl.

Ko uzskati par savu lielāko sasniegumu karjerā?
Manuprāt, mans lielākais sasniegums ir piedalīšanās un 12. vietas izcīnīšana Pasaules jaunatnes olimpiskajās spēlēs 2014. gadā Ķīnā.

Kāds ir Tavs ieteikums Cosmo.lv lasītājiem, kuras vēlētos izmēģināt vindsērfingu?
Pilnīgi noteikti pamēģiniet! Jo dzīvē ir jāizmēģina, jāizbauda un jāapskata pēc iespējas vairāk. Vindsērfings ir tas, kas spēj piedāvāt visas trīs šis lietas.

Kāds ir Tavs novēlējums Cosmo.lv lasītājiem?
Smaidīt, smaidīt un smaidīt! Smaids, lai arī kādā situācijā mēs atrodamies - vienmēr palīdzēs!

 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits