Svarīgākie darba rīki taviem dārza darbiem

15.04.2016

Labi un kvalitatīvi darbarīki ir dārznieka un saimnieka lielākie palīgi. Taču tiem jābūt ari ergonomiskiem un kvalitatīviem, lai tie efektīvāk spētu palīdzēt dārza darbos. Dārzā ir patīkami nodarbināt savu ķermeni, atpūtināt garu, taču tajā pašā laikā nepieciešams saudzēt muguru un veselību. Un tieši tāpēc vajadzīgi gan praktiski, gan kvalitatīvi un ergonomiski darbarīki.

Ir daži darbarīki, kuriem noteikti jābūt katra saimnieka darbarīku krājumā – neatkarīgi no tā, vai dārzā ir desmit dobes vai viena, vai teritorija ir desmitiem hektāru plaša vai vien piemājas dārziņš. Ir darbarīki, kuriem jābūt katra saimnieka īpašumā, principā, lai paveiktu jebkuru darbu – gan dārzā, gan pagalmā, gan pat mājās.

Dārza lāpsta un dakša
Šie ir darbarīki, kas nepieciešami rakšanai un zemes sajaukšanai ar kompostu vai mulču. Lielākoties, ja ir dārzs un kaut vai viena, divas puķu dobes, lāpsta būs nepieciešama noteikti. Ja dobju ir vairāk, mēdzam stādīt arī kaut ko vairāk par puķēm – noderēs arī dakšas.

Dārza lāpsta ir daudzpusīgs darbarīks, kuru var izmantot arī vienkāršai dobes malu veidošanai. Lāpsta ar smailu galu ir piemērota stādīšanas un rakšanas darbiem. Tāpat, dažādu veidu lāpstas būs labāk piemērotas konkrētiem darbiem vai konkrētai zemei – mālainai, akmeņainai, mīkstai augsnei. Tāpēc izvēloties lāpstu varam droši pievērst uzmanību visiem sīkumiem un detaļām, ne tikai ņemt pirmo, jo “lāpsta paliek lāpsta”. Tā gluži nav. Turklāt, jāizvēlas savam augumam piemērota lāpsta, lai rakšana būtu ērta, jāsaliecas būtu pēc iespējas mazāk.

Tradicionālās dakšas ir daudzpusīgi izmantojamas celšanai, rušināšanai un siena vākšanai. Tās ir labi piemērotas arī komposta veidošanai. Dakšas ir pieejamas ar regulējamiem teleskopiskiem kātiem, lai darba rīks būtu parocīgāks un ērtāks katram lietotājam, padarot strādāšanu ar darbarīku patiešām patīkamu un ērtu.

Grābeklis
Grābeklim ir jābūt katrā šķūnītī, pagrabā vai pieliekamajā, kur turam dārza darbarīkus. Paši zinām, ka tas noderīgs kā rudenī, tā pavasarī un vasarā – dārza darbos bez grābekļa nekādi neiztikt. Dzelzs grābeklis ir piemērotāks, lai savāktu akmeņus un zarus, kā arī nolīdzinātu zemi.

Plastmasas grābeklis ir paredzēts vieglākiem darbiem. Labā komplektā ietilpst grābekļi ar maināmu kātu – lapu un vispārējai grābšanai. Ja vēl pļaujam pagalma zāli ar zāles pļāvēju bez savācējkastes, grābeklis gluži loģiski būs nepieciešams, lai pēc zāles pļaušanas sakoptu pagalmu. Rudens lapu grābšana un talkas vienmēr apmeklējamas ar grābekli kā galveno darbarīku, tāpēc tas jāizvēlas rūpīgi. Labāk, ja darbarīku vidū ir vismaz divi grābekļi, katrs piemērots savam darbam.

Ķerra
Pat ja plaša dārza nav, ķerra ir noderīgs darbarīks. Ja veicam remontu mājā – arī tad ķerra var noderēt dažādu materiālu pārvietošanai. Lai pārvietotu maisus un spaiņus, būs vien nepieciešama ķerra. Ir viena riteņa un divu riteņu ķerras. Divu riteņu ķerras ir daudz vieglāk stumjamas. Izvēloties ķerru, jāņem vērā arī tās tilpums un materiāls, lai tā gan kalpotu ilgāku laiku un būtu kvalitatīva, gan arī tajā varētu optimāli salikt nepieciešamo un nebūtu jāveic desmit gājieni pāri pagalmam, vadājot nepieciešamo.

Lejkanna un dārza šļūtene
Praktiskākais dārza un puķu dobju laistīšanas veids ir ar dārza šļūteni, jo tai iespējams pievienot dažādus filtrus, pat smidzinātāju. Dārza šļūteni iespējams “izvilkt” diezgan lielā teritorijā, tāpēc nav nepieciešams staipīt smagus spaiņus vai lejkannu pāri visam dārzam neskaitāmi daudz reižu, kamēr aplaistīti visi augi, puķes un stādi. Lietojot lejkannu vienmēr būs jārēķinās ar nešanu, tomēr, ja dārzā ir iekārtoti arī augi podos, lejkanna var būt piemērotākais risinājums. Tāpēc pat tad, ja dārzu laistām ar šļūteni, lejkannai darbarīku novietnē vajadzētu atrast vietu.

Kaplis, augsnes irdinātājs un svārsta irdinātājs
Audzējot praktiski jebko – vairāk nekā puķes – kaplis ar garo rokturi būs noderīgs dārza darbiem un cīņā ar nezālēm dobēs. Tas ir lieliski piemērots darbam sakņu dārzam, bet vēl bez tā nepieciešams arī kāds no zemes irdinātājiem. Svārsta irdinātāju var izmantot smilšainu celiņu ravēšanai, kas lieliski palīdzēs atbrīvot celiņus bez lielas piepūles. Savukārt darbarīki ar īsiem rokturiem ir vairāk piemēroti darbam puķu dobēs, kamēr kapļi un irdinātāji ar gariem rokturiem vairāk iederēsies darbam sakņu dārzā.

Dārza šķēres, zaru grieznes un universālais griezējs
Krūmi ir jākopj, tāpēc rokas dārza šķēres ir piemērotākās mazu zaru apgriešanai. Dzīvžogiem un krūmiem parasti iesaka izmēģināt nopietnākas zaru grieznes. Universālie griezēji ir piemēroti griešanai grūti aizsniedzamās vietās. Tā kā dārza šķēres mēdz izmantot bieži un tās jāasina un jākopj, lai tās nezaudētu savu darbarīka vērtību, speciālisti iesaka uzreiz iegādāties kvalitatīvas zināma ražotāja dārza grieznes. Labāk ieguldīt nedaudz vairāk līdzekļu, tomēr ar pārliecību, ka darbarīks kalpos ilgi un labi.

Izkapts, mehāniskā pļaujmašīna un zāles pļāvējs
Izkapti gan vairs izmanto retais, tomēr divu rokturu izkapts ir ērta lielu platību pļaušanai. Garam zālājam varam izvēlēties starp mehānisko pļaujmašīnu un zāles pļāvēju.

Apskati arī plašo dārza tehnika piedāvājumu interneta veikalā 220.lv!

 

 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits