Atkarības gūstā

29.01.2016, ance_silina

Nē, šis ieraksts nebūs par narkotiku, alkohola vai azartspēļu atkarību. Tas būs stāsts par ko daudz nopietnāku – atkarību no lūpu spīduma.

Izklausās pēc joka? Tā it nemaz nav. Pirmo reizi ar atkarības upuri saskāros pirms pāris mēnešiem. Iepazinos ar meiteni manā vecumā, kura ne mirkli no pirkstiem neizlaida Lancome spīduma tūbiņu. Viņa to nolika blakus virtuves dēlītim, kad grieza lasi, uzklāja uz lūpām pēc zivs ievietošanas cepeškrāsnī un turpināja virpināt pirkstos, baudot jau pagatavoto maltīti. Vienā mirklī skaistumkopšanas produkts pazuda no meitenes redzesloka. "Kur ir mans spīdums?!" Balsī saklausīju zināmu satraukumu, taču novēlu to uz ikdienišķa pieraduma spēku. Galu galā, arī es pati taču regulāri ieziežu rokas ar krēmu vai uzklāju lūpu balzamu, un, ja kārotais produkts nav pa rokai, mēdzu justies diezgan nekomfortabli.

Nākamreiz tikāmies jau Ziemassvētku laikā, kad draugu lokā sēdējām kafejnīcā un svinējām. Tikko nolikusi dakšiņu uz šķīvja, viņa pat nenoslaucīja lūpas un uzzieda spīdīgu produkta kārtu. Dzirdot mūsu izbrīna pilnos jautājumus, meitene pasmaidīja. "Man tiešām ir lūpu spīduma atkarība. Es to ņemu līdzi pat gultā, lai varu uzklāt uzreiz pēc pamošanās. Ja esmu nejauši izgājusi no mājas bez spīduma, momentā dodos uz tuvāko veikalu, lai nopirktu JEBKO uz lūpām uzziežamu."

Par šo gadījumu atcerējos vēlāk, lasot kādu pētījumu. Izrādījās, ka atkarība no lūpu spīduma bija bieži apspriests temats gan dermatoloģijas, gan psiholoģijas nozarēs. Lai gan atkarība nav klīniski definēta, ir pierādīts, ka zināmas sastāvdaļas dažu zīmolu produktos var veicināt lūpu ādas izžūšanu un izveidot tādu kā sausuma un produkta uzklāšanas "apburto apli". Dažiem cilvēkiem šie fiziskie simptomi rada psiholoģisku reakciju, kas var kļūt nekontrolēta. Turklāt internetā pat ir anonīmo "spīdumaholiķu"grupa – Lip Balm Anonymus, kurā lasāmie stāsti ir daudz ekstrēmāki par manas draudzenes pieredzi.

Kā jau ar katru atkarību – vienmēr šķiet, ka ar mani jau tas nenotiks. Tā bija arī manā gadījumā, līdz kolēģe no Ņujorkas atveda fantastisku dāvanu – Victoria’s Secret lūpu spīdumu ar satriecošu smaržu (un, jā, arī garšu). Tas šķita pasakains, izskatījās tik labi un smaržoja vēl labāk! Pieķēru sevi pie atkārtotas spīduma uzklāšanas ik pēc pāris stundām, lai arī iepriekš tas man nebija raksturīgi. Nu arī es sāku aizdomāties – vai esmu ceļā uz atkarību?! Vai nākamais solis būs gulēšana ar spīduma tūbiņu zem spilvena?! Palīīīīgāāāā! :)

Bet, ja nopietni – vai arī tev ir kāds spēcīgs ieradums, kas apkārtējiem šķiet pavisam jocīgs?

 
Komentāri [1]
 
+0
Es lūpu balzāmu uzklāju ikreiz, kad sausas lūpas. Tā nav mana atkarība, bet normāla parādība.
01.02.2016 10:02 | saite | Atbildēt
 
 

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits