Kā svētkos klāt galdu?

23.06.2015

Lai Jāņi būtu izdevušies, svarīgi ne vien izvēlēties īsto vietu un kompāniju, bet arī parūpēties par gardu ēdienu un svētku vizuālo noformējumu. Tāpēc izlasi ieteikumus pareizai ēdienu uzglabāšanai brīvā dabā, idejas ierastā šašlika garšas atsvaidzināšanai, deserta rotājumu idejas, kā arī ierosinājumus gaumīgai svētku galda noformēšanai skaistai un garšīgai Jāņu svinēšanai.

Gadskārtēju svētku jaunās garšas
Jāņi nav iedomājami bez grila klātbūtnes, un no tā nemaz nevajag izvairīties, jo tā ir viena no gardākajām tradīcijām. Lai neapmaldītos garšu daudzveidībā un, iespējams, atklātu vēl nebaudītu garšu saderību, Rimi Gardēžu komandas garšvielu eksperts Mārtiņš Sirmais iesaka trīs viltības pamata garšu saderībai grilētiem ēdieniem.

  • Viena no pamatgaršām, kas neliks vilties, ir saldā un skābā kombinācija. Abas šīs garšas ir pieejamas sezonas produktos, tāpēc atrast gardāko kombināciju nebūs grūti.
  • Tiem, kam dūmu garša un aromāts sniedz baudījumu un to labprāt izjustu vēl izteiktākās niansēs, oglēm ir vērts pievienot kadiķa zariņu. Tas sniegs ļoti patīkamu aromātu un garšu grilētajai gaļai.
  • Ja neesi dūmu garšas piekritējs, izmanto kumīna sēklas, anīsu vai citrusaugus, jo šīs garšas ļoti labi nomāks dūmojumu.
  • “Manuprāt, Jāņiem ļoti piestāv ķimenes, kaņepju sēklas un dilles. Gaļas ēdienus iesaku papildināt ar mārrutkiem un upeņu vai ķiršu koka lapām, tādā veidā piešķirot neierastu garšu un aromātu. Savukārt saldajiem ēdieniem ļoti piestāvēs magoņu sēklas, kas ieceptas pīrādziņos vai tradicionālajā plātsmaizē. Noteikti nevajag atteikties no tradicionālām garšām, bet gan papildināt iecienīto ar kaut ko neparastāku, lai svētku maltīte nekļūtu apnicīga,” ieteikumus maltītes tapšanai pēc savas pieredzes un gadskārtējām tradīcijām sniedz garšvielu eksperts Mārtiņš Sirmais.

Deserts Jāņu noskaņās
Lai arī Jāņi pārsvarā asociējas ar gaļu un alus dzērieniem, arī saldajam ēdienam ir jābūt celtam svētku galdā, uzsver Rimi Gardēde Liene Zemīte. “Līgo svētku desertam nav jābūt sarežģītam. Tā var būt klasiskā rabarberu plātsmaize vai arī apgrauzdētas auzu pārslas ar putukrējumu, taču uzskatu, ka saldajam ir jābūt skaisti dekorētam. Lieliski svētku dekoram noderēs rudzupuķes, kas, manuprāt, ir īsts Līgo svētku zieds. Tās lieliski izskatīsies ne vien pušķī uz galda, bet arī uz ēdiena,” iesaka Liene Zemīte. Rudzupuķe ir zieds, ko var pieskaitīt arī pie ēdamajiem. To ziedlapiņas var ēst gan svaigas, gan kaltētas un tās lieliski iederēsies kādas baltās kūkas vai deserta dekorā, kas izcels to debeszilo krāsu.

Produktu uzglabāšana brīvdabas pasākumos
Daudzi izvēlas svinēt svētkus brīvā dabā ar lustīgu dancošanu un ēšanu svaigā gaisā. Taču, lai vakars būtu izdevies, ēdienam ir jābūt ne vien labi pagatavotam, bet pareizi glabātam arī piknika apstākļos. “Ir dzirdētas vairākas versijas par gaļas ietīšanu papardes lapās, vai arī siera glabāšanu jāņogu lapās ar mērķi saglabāt produktus svaigus. Es tomēr iesaku neeksperimentēt un pieturēties pie pārbaudītām vērtībām, izvēloties kvalitatīvu pārnēsājamu aukstuma kameru, kas vakara garumā pasargās līgotāju ēdienu no bojāšanās,” stāsta Rimi Gardēži programmas šefpavārs Normunds Baranovskis. Daži šefpavāra ieteikumi Līgo piknika maltītei:

  • Ja brīvajā dabā plānojat ēst arī salātus, tos vislabāk samaisīt uz vietas.
  • Līdzi ir ieteicams ņemt jau termiski apstrādātu vai kūpinātu ēdienu – tas ilgāku laiku paliks svaigs.
  • Lai pagatavotais ēdiens pēc iespējas ilgāk paliktu svaigs, tas jāpārklāj ar lina vai kāda cita auduma salveti, lai kukaiņi nesabojā svētku maltīti.
  • Ēdiena novietošanai piknikā izvēlieties ēnainu vietu, lai mielasts neatrastos tiešajos saules staros.

Idejas gaumīgam svētku galda noformējumam
Signe Meirāne kā Rimi Gardēži programmas mākslas kritiķe atzīst, ka Jāņos tāpat kā citās svētku reizēs svētku galdam ir jāizskatās satriecoši. “Manuprāt, Jāņiem piestāv vienkāršība, tādēļ arī svētku galdam ir jāizskatās vieglam, dabīgam un nesamākslotam. Neiesaku visam galda klājumam izmantot tikai māla traukus, jo tad var rasties sajūta, ka galds ir “par smagu” un akcents ir nevis uz ēdienu, bet uz traukiem. Manuprāt, skaisti izskatīsies balti šķīvji, siers un pīrāgi māla traukos, savukārt ziedus, kas ir neatņemama šo svētku sastāvdaļa, var ielikt gan māla krūkā, gan arī skārda spainī vai lielā caurspīdīgā vāzē,” iesaka Signe Meirāne.

Ieteikumi Jāņu galda dekorēšanai no Signes Meirānes:

  • Galdu dekorēšanā izmanto vienkāršus šķīvjus – tie izcels ēdienu.
  • Uz svētku galda noteikti ir jāatrodas pļavas ziedu pušķim.
  • Ja galdam ir skaista virsma, to nekādā gadījumā nevajag nosegt ar galdautu, tieši otrādi, tā ir jāizceļ, pārliekot pāri lina vai kāda cita auduma celiņus.
  • Jāņu svētku galdam nav jāizmanto pilnais galda klājums. Glīti izskatīsies, ja šķīvji tiks salikti kaudzītē, galda piederumus saliek groziņos vai skārda spainīšos kopā ar salvetēm, savukārt glāzes saliek pa grupām – vīns, ūdens un alus.
 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits