Ķirbis un ogas – īpašās rudens veltes virtuvē

26.08.2014

Kuras ir vērtīgākās Latvijas dabas veltes rudenī? Kā tās vislabāk lietot pārtikā? Pieredzē dalījās bloga Upene.lv un Beetbox Smoothie kokteiļu bāra kokteiļu autore Annija Bormane un iepakojumu dizainere Maija Rozenfelde, kā arī veselīgas ēšanas restorāna Raw Garden līdzīpašnieks un vadītājs Matīss Eglītis, kuri viesojās Samsung pop-up fresh kafejnīcā #Fresh.

Annija Bormane

"Rudenī lieto pēdējos vasaras produktus: ābolus, plūmes un avenes, kā arī zaļumus. Tas viss joprojām atrodams dārzā, tikai tagad, šķiet, ir grūtāk sevi piespiest novākt ražu, jo zāle ir mitra un laukā ir dzestrs, kad ietīties segā un dzert vasarā savāktās tējas ir daudz vilinošāk! Latvijā dažādi dārzeņi, piemēram, ķirbji, cukini, burkāni, kāļi, selerijas, bietes ir kā citās valstīs banāni un ananāsi. Tā ir mūsu bagātība, ar ko iespējams eksperimentēt un pagatavot brīnišķīgas maltītes," stāsta Annija Bormane. "Man šis ir sulu dzeršanas laiks. Pēdējā gada atklājums ir smiltsērkšķi, ko pievienoju kokteiļos. Aicinu būt atvērtiem un radošiem, tad viss sanāks gards un arī veselīgs!"

Matīss Eglītis iesaka vairākus vienkāršus padomus, kas palīdzēs gūt vērtīgo enerģijas un vitamīnu devu lietainajā sezonā.

Patlaban ir pēdējais laiks, lai papildinātu ogu (smiltsērkšķu, brūkleņu, dzērveņu, plūmju) un augļu (bumbieru, ābolu) krājumus rudenim un ziemai. Cik vien iespējams, ēd ogas svaigā veidā. Sasaldē ogas, atstājot vitamīnu devu ziemai.

Īstais laiks ķirbjiem – izmēģini tos zupās (aukstajās vai siltajās) un sautējumos. Ķirbis ir plaši pielietojams pārtikas produkts – no tā var pagatavot gan pankūkas, gan svaigās dārzeņu nūdeles.

Ķirbju sula lieliski iederēsies svaigajos kokteiļos. Kā saldinātājvielu izmanto medu, nevis cukuru.

Ķirbis sader gan ar saldām, gan skābām dabas veltēm – tas garšo pasakaini ar saldiem augļiem un ogām (piemēram, avenēm, kazenēm, mellenēm) un skābām ogām (brūklenēm, dzērvenēm).

Atceries – jo mazāk ķirbi apstrādā, jo tas ir vērtīgāks un bagātāks ar uzturvielām un vitamīniem.

Ķirbi ir viegli uzglabāt – tas teicami saglabājas vēsumā! Nesaldē to, pietiks, ja uzglabāsi vēsā pagrabā vai pieliekamajā. 

"Lai gan esam ieraduši gatavot saldus ievārījumus, visu sautēt un cept, arvien vairāk iemācāmies termiski neapstrādāt, jo produktus vislabāk lietot uzturā svaigus. Vērtīgāk būs, ja uzņemsim šīs bagātības zaļā veidā, piemēram, dārzeņu, augļu sulu vai smoothie kokteiļos, kur droši var blenderēt arī ķirbi, kam ir burvīga garša," Maija Rozenfelde dalās pieredzē. "To, ko tik ātri nevar apēst, iesaku sasaldēt. Tā produkti uztur sevī lielāku vērtību, nekā gatavojot konservus. Manā ledusskapī ir sasaldēta vasara, kas palīdz izturēt ziemu un uzņemt vitamīnus. Tā ir iespēja eksperimentēt un radīt jaunas kokteiļu receptes."

 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits