Vīrieši Lietuvā čaklāki kā vīrieši Latvijā?

20.02.2015

Tikai nedaudz mazāk kā puse jeb 45% Latvijas iedzīvotāju regulāri rūpējas par sava mājokļa tīrību. Turklāt lielākoties šo pienākumu veikšana tiek atstāta vienīgi sieviešu pārziņā, liecina Samsung Electronics Baltics un pētījumu kompānijas GfK veiktā aptauja. Vēl trešdaļa iedzīvotāju norāda, ka nevienlīdzīgā iesaiste uzkopšanas darbos nereti izraisa nesaskaņas starp mājokļa iemītniekiem. Vai tavā ģimenē ir līdzīgi?

Absolūtais vairākums jeb 65% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju sava mājokļa kārtības uzturēšanai velta vienu līdz četras stundas nedēļā. Divās trešdaļās gadījumu galvenās atbildīgās par tīrību miteklī ir sievietes, bet starp vīriešiem mājokļa sakopšanu uzņemas vien katrs desmitais. Sievietes arī velta vairāk laika tīrīšanai - astoņas un pat vairāk stundas nedēļā.

Interesanti, ka kaimiņzemē Lietuvā, kur notika tāda pati aptauja, rezultāts ir diametrāli pretējs – tur 67% mājokļu tīrīšanas darbi sadalīti vienlīdzīgi starp visiem ģimenes locekļiem, kamēr Latvijā tā pieņemts rīkoties tikai ceturtajā daļā ģimeņu.

Vai tavs vīrietis iesaistās mājas darbos?

„Mājokļa uzkopšanas darbi aizņem nozīmīgu daļu mūsu laika, turklāt raksturīgi, ka tos galvenokārt veic viens ģimenes loceklis. Nav brīnums, ka 30% aptaujāto norāda, ka neuzkopta dzīvesvieta mēdz būt iemesls strīdiem. Tīrīšanas darbi pilnīgi noteikti nav patīkamākā nodarbe nevienā mājoklī, jo vairums iedzīvotāju atzīst, ka tiem pievēršas tikai tad, kad tas patiešām nepieciešams. Šāda situācija virza sadzīves tehnoloģiju attīstību un iedvesmo radīt jaunas ierīces, kā trauku un veļas mazgājamās mašīnas vai jaunākās paaudzes putekļsūcējus-robotus, kas var atbrīvot laiku kam svarīgākam, lai esot mājās mēs patiešām atpūstos, nevis pavadītu to ķīviņos par nesaslaucītiem netīrumiem,” skaidro Viktors Markuls, Samsung Electronics Baltics sadzīves elektrotehnikas direktors.

Visvairāk laika mājokļos tiek veltīts grīdas tīrīšanai - vismaz pāris reizes nedēļā to veic 66% iedzīvotāju. Trešdaļa sava mājokļa grīdu slauka katru dienu un sūc ar putekļsūcēju vismaz pāris reizes nedēļā. Šie it kā elementārie tīrīšanas darbi aizņem salīdzinoši daudz laika, tāpēc Samsung aktīvi attīsta putekļsūcēju-robotu tehnoloģijas.

 

 
Komentāri [2]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā
 
+0
Domāju, ka lielākā daļa vīriešu to nedara, jo viņu mājās bijis pieņemts, ka to dara mamma. tā nu daža laba mamma appuišo vēl 30-40-50 gadīgu dēliņu, cita ar tekstu, ka vīrietis tik un tā to nepratīs (labāk pamācījušas vai pieņēmušas tik, cik viņš māk), cita tādēļ, ka uzskata, ka tas ir sievietes pienākums utt.
Mans bijušais arī bija no tiem, kas uzskata, ka sievietes pienākums ir nodrošināt vīrietim tīru, patīkamu visi un siltu ēdienu vismaz 3x dienā KATRREIZ vismaz otro un zupu vai desertu, kamēr vīrieša pienākumos ir veidot savu karjeru (un nē, viņš neuzskatīja, ka tas ir sievietes vienīgais pienākums, nē, mūsdienu sievietei tas jāspēj paralēli darbam un rūpēm par bērnu, kā to padomjlaikos varējusi viņa māte, ja sieviete nestrādā, viņai tad vienkārši naudu nevajag).
Pienāca brīdis, kad es sapratu savu kļūdu un aizsūtīju puiku atpakaļ pie mammas.
Mammas, audziniet dēlus ne citām sievietēm par nastu, bet māciet sievieti cienīt, dalīties ar viņu ne tikai priekos, bet arī darbos! nedomājiet, ka esiet mūžīgas un spēsiet puisīti appuišot līdz viņa vecumdienām!
14.07.2015 16:38 | saite | Atbildēt
 
 
-1
Lai cik labs būtu vīrietis blakus, viņš vienalga ir un paliek vīrietis, kurš nekad nespēs visu sakārtot tā, kā vajag sievietei:D
15.04.2015 14:40 | saite | Atbildēt
 
 

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits