Alberta koledžas studenti iekaros radio

23.10.2015

Radio Pieci.lv mūzikas redaktors Toms Grēviņš ar vieslekciju viesojās Alberta koledžā, iedvesmojot topošos radio dīdžejus un citu radošo industriju ekspertus. Toma Grēviņa atbildes uz Alberta koledžas studentu jautājumiem.

Radio klausīšanās tradīcija Latvija ir dzīva?
Lai arī mūsdienās daudz tiek runāts par tradicionālo mediju norietu, Latvijā ir izveidojusies spēcīga radio klausīšanās tradīcija. Kad starptautiskās konferencēs satieku savus ārvalstu kolēģus, lielākoties viņi apgalvo, ka radio ir miris, jo visi klausās Spotify vai citus interneta resursus. TNS dati liecina par to, ka jaunās tehnoloģijas Latvijā neaizēno radio, klausītāji paliek uzticīgi Latvijas radio stacijām. Uzskatu, ka radio pozīcijas Latvijā nav apdraudētas.

Toms Grēviņš kopā ar topošajiem radio dīdžejiem un Alberta koledžas studiju programmas "Sabiedriskās attiecības" direktori Vitu Stiģi-Škuškovniku (no kreisās).

Kādu radio staciju Tu klausies?
Lielākoties dažādas ārvalstu radiostacijas. Man ir veci ieradumi - ilgus gadus klausos Losandželosas radiostaciju KCRW. Mani ļoti interesē rīta raidījumu piedāvājums, tādēļ piespiežu sevi arī atvaļinājumā celties agri, lai paklausītos konkurentu darbu rītos. Tā rodas svarīgi secinājumi. Reti kad klausos radio tiešraides, jo to, kas man interesē, noklausos ierakstos. Dzīvo radio pats radu nevis patērēju. Atzīstu, ka grēkoju ar Spotify. 20 gadu laikā man galvā ir izveidojusies ļoti interesanta mūzikas ierakstu izlase. Manuprāt, tas ir lieliski, ka jebkurā brīdī Spotify varu noklausīties to, ko vēlos. Piemēram, Zviedrijā Spotify piedāvā iespēju klausīties arī vietējās ziņu pārraides - radio no tā necieš. Sabiedriskā radio uzdevums ir sasniegt pēc iespējas vairāk klausītājus, kas izdodas arī šādi.

Kāds būs radio pēc pāris gadiem?
Par to ir daudz teoriju, bet viss liecina par to, ka cilvēki turpinās klausīties radio. Radio veidotāji turpina meklēt interesantus risinājumus. Piemēram, skan rīta radio pārraide, kur stāsta par to, kāds ārā laiks, kur uz ceļiem ir sastrēgumi un citas muļķības, bet tai brīdī, kad klausītājs vēlas dzirdēt mūziku, skan tas, kas viņam patīk. Tehnoloģiskais risinājums šādam modelim jau ir, bet to vēl diezgan sarežģīti ieviest un prasīs vēl gadus piecus līdz sešus.

Kas šogad ir svarīgākie notikumi radio pasaulē?

Pirmkārt, mainās veids, kā cilvēki klausās radio. Domāju, ka nākotnē radio nokļūs televīzijā, bet pagaidām gan vēl nav zināms, kā tas izskatīsies. Televizoru skatās arvien mazāk, tādēļ ražotāji mēģina to savienot ar internetu, meklē jaunas televīzijas attīstības iespējas. Viens no šī gada svarīgākajiem radio notikumiem pasaulē noteikti ir interesantais Apple Music starts. Uzskatu, ka Apple mūzikas platforma daudzus atkal pievērsa radio, kas, manuprāt, ir pats svarīgākais. Latvijas radio vidē šogad svarīgākais notikums ir radio SWH pārdošana.

Ko svarīgi atcerēties topošajiem radio dīdžejiem, kuri patlaban studē Alberta koledžā?
Radio ir nepieciešams paaudžu konflikts. Mana mamma nesaprata to mūziku, kuru klausījos savos pusaudžu gados pa radio un tā tam ir jābūt. Katram Alberta koledžas studentam ir sava radio stacija, kas viņu uzrunā konkrētā brīdi, kuru viņš saprot.

Kā Tu vari tik agri no rīta piecelties?
Ir tieši tik pat slikti, kā bija pirmajā dienā, kad agri cēlos, lai dotos uz darbu radio. Tas jāpieņem un jābeidz par to uztraukties.

Alberta koledža saviem studentiem un citiem interesentiem piedāvā vieslekcijas, kuras par aktuāliem tematiem vada Latvijā labi zināmi un lieliski novērtēti nozares speciālisti. Pievienoties vieslekcijām un uzdot savus jautājumus klātienē vai tiešraidē aicināts ikviens.

Par aktuālajām vieslekcijām vairāk iespējams uzzināt, klikšķinot šeit.

 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits