Draudzība, kas tev noderēs darba vietā

29.08.2013

Tu gūsti panākumus, pateicoties savām spējām, mērķtiecībai un profesionalitātei. Strādājot kolektīvā svarīgi uzturēt labas attiecības ar cilvēkiem, kuri var tev palīdzēt sasniegt vairāk. Nekad nevar zināt, kurš no kolēģiem sniegs atbalstu un kurš var arī iegāzt. Tev jābūt tālredzīgai, taktiskai un arī uzmanīgai. Izlasi Cosmo ieteikumus par vienmēr vajadzīgiem cilvēkiem jebkurā darba vietā.

Sekretāre

Ja būsi labās attiecībās ar sekretāri (tas nenozīmē nepārtrauktu kafijas dzeršanu, klačošanos un pēdējo slavenības dzīves jaunumu apspriešanu), tu būsi informēta par notiekošo uzņēmumā: jaunām vakancēm, gaidāmām pārmaiņām un tuvākajiem pasākumiem. Pastāstot viņai par jūtamām atlaidēm veikalā vai piedāvājot atnest viņai pusdienas no kafejnīcas, tu noteikti izpelnīsies viņas atzinību, un foršākās kancelejas preces tev ir garantētas!

Grāmatvede

Apvaicāšanās par ceļojumu, interese par ģimeni, kāds uzmundrinājums vai palīdzība ar smagajām mapēm un tu pakāpsies grāmatvedes vērtību skalā. Viņa ir svarīgs cilvēks uzņēmumā, jo viņa ne tikai aprēķina algu, precīzi pārzina atvaļinājuma grafiku un brīvdienas, bet arī patieso uzņēmuma finansiālo stāvokli (un šī informācija ir ļoti svarīga!). Kurš gan labāk par viņu spēj palīdzēt ar projektu finanšu atskaitēm, risina jautājumus par nodokļu pārmaksāšanu un iesaka potenciālo līdzekļu ietupījumu? Un neaizmirsti arī par nākotni: plānojot ģimenes pieaugumu, tieši viņa ieteiks labāko nodokļu risinājumu, lai māmiņas statusu neaizēnotu finansiāls slogs.

Priekšnieka asistents

Ja tu iepatiksies vadības daļas asistentei, vari neuztraukties par norunātām tikšanās reizēm – palīgs tevi neiegāzīs. Izcili organizētiem asistentiem ir pieeja sava priekšnieka darba grafikiem un plāniem, un viņi spējīgi atbildēt uz trim tik nozīmīgiem jautājumiem darbā: kas? kur? kad? Tāpat viņiem zināms par sanāksmi, kurā paredzēts tevi vai nu paaugstināt, vai arī norāt. Iemācies izmantot šo informāciju savā labā, un tev izdosies parādīt sevi no labākās puses, izvairoties no kļūdām turpmāk. Tikai nekādā gadījumā neiegāz to cilvēku, kurš padalījās ar šo informāciju!

Praktikanti

Jā, tagad šie cilvēki ir praktikanti, kuri vāra kafiju, kopē dokumentus un atnes puķes. Bet iedomājies viņus pēc septiņiem vai desmit gadiem! Viņi ir tavi potenciālie kolēģi un, jā, iespējams arī tavi vadītāji nākotnē. Un, ja nu viņi strādās tevis nolūkotajā uzņēmumā? Tāpēc esi laipna un smaidīga, izrādi patiesu interesi par viņiem, jo kas var zināt, kā nākotnē iegrozīsies.

Tenku vācele

Tas ir tik raksturīgi sievietēm – aprunāt citus. Katrā darba vietā ir persona, kura vienmēr visu par visiem zina, ne tikai par to, kurš tiks atlaista vai paaugstināts, bet arī tev nepastāstīto informāciju par jauno darba vietu, tā sauktie, zemūdens akmeņi. Pļāpīgā kolēģe var tracināt un novest līdz baltkvēlei, dozē laiku, ko pavadi ar šo darbinieci, bet noteikti ieklausies tajā, ko viņa stāsta. Šī informācija palīdzēs tev izstrādāt stratēģiju, kā gūt panākumus darba vietā. Un nekādā gadījumā neapspried ar viņu savus plānus, jo šī persona nav uzticama!

Kolēģis vīrietis

Darbam sieviešu kolektīvā ir savi plusi un arī mīnusi. Bieži vien, komunicējot ar sievietēm, iespējams ieslīgt rutīnā un sīkumainībā, kā arī var gadīties zaudēt mērķi. Kolēģis-vīrietis liks tev būt formā un fokusēties uz nepieciešamo tavā darbā. Izstāstot viņam savas rūpes, tu iegūsi neatkarīgu, loģisku un pārdomātu redzējumu par problēmu. Jāatzīst, ka mums, sievietēm, ir nepieciešams tāds viedoklis. Un, ja vēlēsies veikt nelielu pārkārtošanu darbā, vīrietis būs neaizvietojams!

IT speciālists

Mūsdienās IT speciālists ir Dieva vietā. Nedarbojas dators, skeneris vai kopējamais aparāts? Pārbaudīts uz savas ādas, tiklīdz viņš paņem brīvdienu, datu bāzes un Internets atslēdzas momentāli! Ja spēsi sadraudzēties ar viņu, tad tev tiks parādītas slepenās darbības, lai atdzīvinātu tīklu, iedotas nevienam citam pieejamās paroles, lai pieslēgtu Internetu. Labas attiecības ar IT cilvēku garantē to, ka nelaikā salūzušais printeris tiks salabots nevis vēlāk, bet gan desmit minūtes pirms karjerai vitāli svarīgas sanāksmes.

 

Darba vietā ir svarīgi uzturēt labas attiecības, bet, esi atklāta, ne vienmēr iespējams uzturēt vienlīdz labas attiecības ar visiem kolēģiem, tomēr nekādā gadījumā nedrīkst aizmirst par pieklājību, takta izjūtu un smaidu! Šie ir pamatakmeņi labām attiecībām ar patiesi jaukiem cilvēkiem, ar kuriem strādāsi ikdienā. Lai veicas!

Teksts: Jevgēnija Jakovļeva

 
Komentāri [2]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā
 
+0
Ļoti patika raksts. :)
17.11.2013 09:19 | saite | Atbildēt
 
 
+1
Tik preciizi!Bija loti interesanti lasiit!:)
29.08.2013 17:28 | saite | Atbildēt
 
 

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits