Kādu kontracepcijas metodi vislabāk izvēlēties studiju laikā?

19.09.2014

Klāt septembris - studiju, kursu un skolas laiks. Nenoliedzami, arī labu ballīšu un mīlestības laiks. Sākoties rudens ballīšu un studiju sezonai, ikvienai mūsdienīgai un gudrai meitenei aktualizējas jautājums par to, kādu kontracepcijas veidu labāk izvēlēties. Par dažādajiem kontracepcijas veidiem, kas piemēroti trauksmainajiem studiju gadiem, vaicājām ginekoloģei un Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzējai Karlīnai Elksnei.

Ikvienai meitenei piemērotāko kontracepcijas metodi nosaka viņas dzīvesstils, kā arī attiecības ar partneri. Diemžēl bieži vien meitenes atduras pret mītu, ka kontracepcija ir kaitīga, tāpēc nonāk aborta izvēles priekšā. Kā skaidro Karlīna Elksne, arī aborti nojauc sievietes hormonālo sistēmu, turklāt tie ķermeni iespaido daudz vairāk par jebkuru hormonālās kontracepcijas veidu. Tāpēc būtu ļoti nozīmīgi jau laikus izlemt par labu kādam kontracepcijas veidam, kas studiju laikā sievietei būtu vispiemērotākais. Taču kuru izvēlēties? Pastāstīsim par dažiem risinājumiem.

Hormonālās tabletes
Hormonālās kontracepcijas tabletes ir piemērotas sievietēm, kurām ir pastāvīgs seksa partneris un kuras pieļauj, ka vēlētos tuvāko gadu laikā plānot grūtniecību. “Ja sieviete domā, ka, piemēram, pavasarī pēc izlaiduma būtu labi palikt stāvoklī, šādā situācijā nav jēgas izsargāties, ievietojot spirāli. Jo spirāle tiek ievietota uz trim gadiem, savukārt kontracepcijas tabletes pārtraukt lietot ir daudz vienkāršāk,” skaidro Karlīna Elksne. Tomēr kontracepcijas tablešu lietotājām jārēķinās, ka šī izsargāšanās metode prasa ikdienišķas rūpes – atcerēties iedzert tableti katru dienu vienā un tajā pašā laikā nav joka lieta! “Ir arī situācijas, kad tabletes jālieto ne dēļ kontracepcijas, bet dēļ citiem veselības stāvokļiem, piemēram, palielināta vīrišķo hormonu līmeņa asinīs. Šādos gadījumos var nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu - proti,  izvēlēties kontracepcijas metodi, kas papildus risina arī kādu medicīnisku problēmu,” min ginekoloģe.

Spirāle

Gudrai meitenei vienmēr aktuāls ir jautājums par to, kādu kontracepcijas veidu labāk izvēlēties.

Minētā kontracepcijas spirāle nebūt nav tik draudīga, kā mēdz izklausīties, turklāt tā piemērota arī jaunām meitenēm. Izšķir divu tipu kontracepcijas spirāles: hormonālās spirāles un vara spirāles.  Hormonālās spirāles vienmērīgi izdala hormonus, kas līdz minimumam samazina iespēju sievietei palikt stāvoklī. Kādām meitenēm labāk izvēlēties hormonālās spirāles? “Ja sieviete skaidri zina, ka turpmākos trīs gadus nevēlēsies grūtniecību, spirāle kā izsargāšanās metode viņai būs piemērota. Turklāt, ja māc šaubas, vai būs iespējams katru dienu atcerēties iedzert kontracepcijas tableti, spirāle pavisam noteikti ir piemērotāka. Kontracepcijas spirāles pluss ir tās drošības indekss, jo šī izsargāšanās metode pieskaitāma pašam drošākajam kontracepcijas veidu profilam, tā ir krietni drošāka kā kontracepcijas tabletes,” uzsver ginekoloģe. Lai arī varētu šķist, ka šī kontracepcijas metode ir visai sarežģīta, tomēr izrādās, ka spirāles ievietošana aizņem tikai aptuveni piecas minūtes. Spirāles ievietošanas laikā gan ir jūtams neliels diskomforts, taču tas ir īslaicīgi.

Atspēkojot nepatiesus mītus, jāpiebilst, ka spirāli sieviete nejūt ne ikdienā, ne arī dzimumakta laikā un to nekādā ziņā nesajūt arī vīrietis. Spirālei ir stingri noteikts lietošanas termiņš - trīs vai pieci gadi atkarībā no spirāles veida. Ilgāk par šo laika posmu spirāli noteikti turēt nedrīkst. Protams, ja sieviete izlems spirāli izņemt agrāk kā pēc, piemēram, trim gadiem, arī tas ir iespējams. Pēc spirāles izņemšanas, lai iestātos grūtniecība, sievietes organismam pilnībā būtu jāatjaunojas trīs menstruālo ciklu laikā. Vēl milzīgs pluss spirālei ir finansiālais aspekts -  tā ir lētākā kontracepcijas metode, rēķinot ilgtermiņā.

Hormonālie implanti
Implants ir kontracepcijas metode, kas arī darbojas trīs gadus un ir izņemams jebkurā laikā. Tas Latvijā pieejams no šī gada marta. Zem ādas augšdelmā tiek ievadīts neliels elastīgs polimēru stienītis, kurš ik dienu asinsritē izplata noteiktu hormonu (progestogēnu) devu, līdzīgi kā sieviete katru dienu dzertu kontracepcijas tabletes. Pagaidām gan implanti Latvijā tiek izmantoti krietni retāk kā hormonālās spirāles.

Interesanti!
Visos pētījumos par kontracepcijas drošību tiek uzrādīti divi rādītāji. Pirmais par to, cik attiecīgais kontracepcijas veids ir efektīvs ideālas lietošanas gadījumā un otrais - cik kontracepcija ir efektīva standarta lietošanas gadījumā. Piemēram, prezervatīviem un kontracepcijas tabletēm un riņķim šie divi rādītāji krasi atšķiras (līdz pat 10%), bet implantiem un spirālēm ir vienādi, jo sievietes šajā gadījumā ir pasīvās lietotājas. Taču, lai arī prezervatīvu efektivitāte, salīdzinājumā ar citām kontracepcijas metodēm, ir krietni zemāka, jāatceras, ka tie vienīgie pasargā no STS, tāpēc tos ieteicams lietot arī kā paralēlu kontracepcijas metodi.

 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits