Kad sākt domāt par bērniem?

07.01.2014

Cik bieži 20 gadu vecumā sieviete iedomājas par grūtniecību? Droši vien ne tik bieži kā trīsdesmit gados. Kaut arī dzīvesveids, sieviešu loma, intereses un visas pasaules sniegtās iespējas mūsdienās rada situāciju, kad jaunajām mammām ir 30 vai pat 40 gadi, olšūnas domā citādāk. Protams, pie bērniņa var tikt arī šajā vecumā – uz vietas nestāv arī medicīna, bet sievietes auglības funkcija ar katru gadu tomēr samazinās. 

Tas gan nenozīmē, ka jādomā par bērniem pirms sieviete tiem ir gatava, jāatsakās no izglītības vai jāķer ciet pirmais kandidāts uz bērna tēva posteni. Tomēr dažas lietas varam darīt, lai vismaz kaut nedaudz pozitīvi ietekmētu reproduktīvo funkciju. 

Riski – operācijas, aborti, STS 

Viens no neauglības riska faktoriem ir ķirurģiskas operācijas reproduktīvajā sistēmā. Reizēm ietekmi atstāj arī operācijas, kas veiktas mazajā iegurnī, vēderā. Piemēram, kādai pacientei neauglības cēlonis bija iepriekš veikta aklās zarnas operācija. Pēc tās mazajā iegurnī bija veidojušies saaugumi, kas nosprostoja olvadus. Krievu ruleti auglības ziņā spēlē arī sievietes, kas veikušas abortu. Pats par sevi aborts neauglību neizraisa – ir redzētas sievietes, kas pat pēc vairākiem abortiem atkal kļūst grūtas, un viņām aborts diemžēl ir kļuvis par kontracepcijas līdzekli. Bet ir arī situācijas, kad viens un turklāt kvalitatīvi veikts aborts var atņemt iespēju jebkad kļūt par māti. Iepriekš paredzēt tā ietekmi uz sievietes organismu nevar. 

Reproduktīvo veselību krietni bojā arī seksuāli transmisīvas slimības. Piemēram, hlamīdijas un gonoreja akūtā stadijā sievietēm nerada nekādas sūdzības, tāpēc bieži tiek atklātas jau vēlākā laika posmā. Šo slimību mikroorganismiem "patīk dzīvot" olvados, kā rezultātā rodas to aizsprostojumi. Šajā ziņā vislabākais sargs vēl joprojām ir prezervatīvs.  

Kontracepcija auglību ilgtermiņā neietekmē

Reizēm pacientes jautā, kā auglību ietekmē hormonālās kontracepcijas lietošana. Šeit gan var teikt, ka neesmu saskāries ar situāciju, kad kontracepcijas lietošana būtu mazinājusi auglību. Ja sieviete seko ginekologa norādījumiem par lietošanu, visam vajadzētu būt kārtībā. Turklāt ari šajā ziņā zinātne attīstās – piemēram, Amerikā šogad ļoti populāra kļuvusi jauna minispirāle, ko var lietot arī nedzemdējušas sievietes. Tā izdala vēl mazāku hormonu devu kā tās priekšgājējas.

Dzīvesveids?

Tam, protams, ir nozīme. Alkohols un cigaretes lielās devās, un īpaši narkotikas – šie kaitīgie ieradumi var krietni pabojāt plānus par bērniem. Arī pārtika un bezalkoholiskie dzērieni, ja pārpildīti ar konservantiem vai ķīmiskām vielām, var ietekmēt mūsu reproduktīvo funkciju. Dažādos pētījumos zinātnieki secinājuši, ka vīriešiem kaitē arī mobilā telefona nēsāšana bikšu kabatā un mazo, trīsstūra formas apakšbikšu valkāšana, kas nosprosto asinsvadus. Tāpēc labāk uzdāvini savam vīrietim bokseršortus! Sieviešu auglībā liela nozīme ir arī ģenētikai – pārmantotas kaites vai pēkšņas gēnu mutācijas var padarīt citādi pilnībā veselu sievieti neauglīgu. Dzīvesveida ietekme ir ļoti individuāla – kas vienai kā pīlei ūdens, citai var būt kā punkts uz "i" dažādu mazu iemeslu buķetē un radīt problēmas. 

Zinātniskā fantastika? 

Pirms gadiem desmit par dažādu orgānu iesaldēšanu skatījāmies kino, tagad to dara arī Latvijā. Sieviete 20 gadu vecumā var iesaldēt savas jaunās, veselīgās un auglīgās olšūnas, pievērsties karjerai un sapņu prinča meklējumiem, bet par grūtniecību domāt pēc 30. Tāpat kā mainās citas lietas mūsu dzīvē un veselībā, arī olšūnu un spermas kvalitāte nestāv uz vietas. Tāpat kā noveco mūsu deguni un citas ķermeņa daļas, lēnāki un mazāk paliek arī jaunas dzīvības radīšanai vajadzīgie elementi. 

 

Teksts: Dr. Māris Arājs.

 
Komentāri [11]
Kārtot pēc jaunākā / vecākā
 
+0
Plānošana ir laba lieta, bet tas notiek tad, kad tam ir jānotiek. Plānoju ap 27 gadiem, bet sanāca 23 gados un esmu par to ļoti priecīga. Tagad man jau ir 38 un jaunākajam bērnam 6 gadi. Protams, ka tagad varu daudz vairāk ko atļauties, bet bērnam jau tas nav svarīgākais, svarīgi tas ir mums pašiem.
03.03.2015 10:43 | saite | Atbildēt
 
 
+0
http://milestibasironija.ulinks.net
02.09.2014 21:26 | saite | Atbildēt
 
 
+0
Uzskatu, ka bērni ir jāplāno. Tādēļ vajadzētu būt piesardzīgai, lai bērniņš nepiedzimst tad, kad tev vēl pašai nekā nav, ko bērnam sniegt pilnvērtīgai un skaistai dzīvei - bērnībai. Tādēļ arī ir gadījumi, ka vēl 30 gados nav bērnu, jo nav šī sajūta, ka viss būs kā vajag.
02.07.2014 09:57 | saite | Atbildēt
 
 
+0
Šobrīd man ir gandrīz 27 gadi, plānoju paspēt tieši pirms 30 gadu dzimšanas dienas :)
30.06.2014 20:48 | saite | Atbildēt
 
 
+0
es gribeeju liidz 24, bet taa kaa shobriid man jau ir 23, lkm tomer nesanaaks... Iistais jau ir atrasts un taa jau viss kaartiibaa, bet no saakuma gribeejaas smuki appreceeties, bet shovasar jau lkm vairs nepaspeesim to izdariit...
27.03.2014 13:10 | saite | Atbildēt
 
 
+1
Visvairaak smiidina tas, ka lielaakie lietprateeji un padomdeveeji par to, kad palikt staavoklii, ir viirieshi. :D Protams, augliiba samazinaas, bet ne jau tik lielaa meeraa, lai tas buutu noziimiigi. Turklaat hormonaalie preperaati patieshaam ietekmee augliibu uz negatiivo pusi! Protams, zaalju razjotaaji aizbildinaas ar to, ka vecaakaas paaudzes preperaati ir pavisam savaadaaki nekaa jaunaas paaudzes, BET kaa var kaut ko teikt par to, kaa ilgterminjaa hormonaalaas tabletes iespaido reproduktiivo veseliibu, ja tie jaunie preperaati nav tikushi izpeetiiti 20 gadu garumaa? Ilglaiciigo seku atklaashanai ir nepiecieshams laiks, taapeec 5 gadus atpakalj izlaistaam tableteem nav pagaidaam nekaadas garantijas.
03.02.2014 23:00 | saite | Atbildēt
 
 
+0
Shak* - ja drīkstu zināt, kas bija par iemeslu - lielā mīla vai neatbilstoša kontracepcija? Kāpēc tā prasu, vienkārši pati šobrīd meklēju drošāku kontracepcijas veidu par pārtraukto dzimumaktu, bērniem vēl neesmu gatava :)
15.01.2014 17:27 | saite | 1 atbilde | Atbildēt
 
 
+0
Tā bija lielā mīla. Un mēs nemēginājām izsargaties, bērniņu ļoti gribējām.
03.02.2014 10:19 | saite
 
 
+0
ŠĪ TĒMA paliek būtiska man arī..... tuvojas tie 30 gadi .Un ir vīrs ,negribu nodzivot dzīvi ,lai kaut kas janožēlo būtu..... PAr mazo ir bail ,liela atbildiba ,vai es būšu mazajam laba mamma...Tā isti gribētu 40 gados :)It kā saka ,ka sievietes sūtība ,laime ir ka ir bērni .
08.01.2014 13:55 | saite | Atbildēt
 
 
+0
Izlasot rakstu, jautājums Cosmo lasītājām - cik gados jūs plānojat 1.bērniņu?
07.01.2014 17:25 | saite | 1 atbilde | Atbildēt
 
 
+0
Es biju plānojusi no kādiem 23 līdz 25 gadiem pirmo bērniņu..bet nekas nesanāca - piedzima 20 gados.
09.01.2014 20:59 | saite
 
 

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits