Vai atstājat dzeramnaudas?

 
Kaut kur redzēju bildīti ar uzrakstu par dubulto morāli - kafejnīcā atstāji dzeramnaudu, tas ir OK, bet ārstam atstāt naudu - kukulis. Ārsts izglāba dzīvību, bet oficiants pienesa kafiju.
Vai atstājat dzeramnaudu?
Kam parasti atstājat? Viesmīļiem, skaistumkopšanas meistariem, frizieriem utt.?
Cik vidēji atstājat?
10.01.2018 19:59 | saite
 
Logiski ka tas nav pasaules atlants...tikai neliela ieskice:-D:-D:-D:-D
10.01.2018 23:44 | saite
 
Atstāju praktiski vienmēr. Šodien arī paņēmu cafe latte un atstāju 50centus (atlikumu). Jo lielāka summa, jo lielāka dzeramnauda. Bet max esmu devusi 2-3eur pa virsu. Vienīgi frizierei 2x 5eur atstāju.
10.01.2018 23:50 | saite
 
Grieķijā, Portugālē un Spānijā dzeramnauda ir 10–15 % no rēķina. Parastā kārtība ir tāda, ka oficiants izdod naudas atlikumu, bet klients to atstāj uz galda. Nepieklājīgi ir atstāt sīkās monētas. Līdzīgi jārīkojas arī Francijā, kur dzeramnauda ir ap 10% no rēķina.
- varu apliecināt ka dzīvē tā tiešām ir, atlikumu atnes vienmēr, kaut tie būtu 5 centi.
10.01.2018 23:50 | saite
 
 
Atstāju dzeramnaudu tikai tad, ja esmu izmantojusi papildus pakalpojumu- lai sagatavo pasūtīto savādāk nekā ēdienkartē u.tml. Vai ja kā citādi izlīdz- iedod telefonam lādētāju, ierāda vietu pie galdiņa ar kontaktligzdu, utt. Ja ir kaut kas tāds, kas neietilpst pienākumos, bet darīts no labas sirds.
11.01.2018 00:04 | saite
 
Ja maksā ar karti tad dzeramnaudas jautājums atkrīt uzreiz.
Ir pakalpojums un ir pakalpojuma cena, to arī maksāju.
Apkalpošanas izmaksas var pierēķināt klāt, ja nepieciešams.
Labiem pedagogiem, satiksmes autobusu vadītājiem, pārdevējiem veikalos, apkopējiem arī kāds piemaksā, ja tie labi dara savu darbu ?
Varbūt cilvēks cenšas no sirds, bet pakalpojuma saņēmēji ne centa neiedot.
11.01.2018 08:29 | saite
 
Parasti jau atstāju, bet es nudien gribētu, lai viesmīļi labāk saņem pilnas algas, kuru apmērs ir prognozējams un par kurām tiek maksāti nodokļi. Dzeramnaudu "tradīcijas" dēļ restorānu īpašnieki var atļauties nodarbināt cilvēkus par smieklīgu naudu, nodrošināt minimālo sociālo aizsardzību (vai vispār nekādu) un gaidīt, ka klienti mīļuprāt vēl papildus piemaksās, lai nolīdzinātu starpību.
11.01.2018 08:36 | saite
 
Atstāju tikai viesmīļiem 10% no summas tad, ja patika apkalpošana.
Ārstiem, frizieriem, biroju darbiniekiem utt. neko neatstāju.
Varu uzdāvināt kādu nelielu dāvaniņu cilvēkiem, kas pieņem mani vai izdara kādu pakalpojumu ārpus sava darba laika, pienākumiem vai specialitātes, piemēram, darba vietas galdniekam, kas pēc darba laika salabo manu privāto koka kastīti..
12.01.2018 07:46 | saite
 
"acidpauli
Kāpēc neatbalsti?"
Es ikdienā nemēdzu ēst fancy restorānos, ja kaut kādā reizē sanāk tādā vietā būt, tad droši vien atstātu, ja godīgi, parasti tādās vietās pati arī nemaksāju, jo mani kāds uzaicina.
Es neredzu pamatu atstāt ikdienas ēstuvēs kā čili pica, double Coffee, gan bei, coffee inn utml dzeramnaudas, jo es vienkārši nesaprotu, par ko man būtu jāpiemaksā. Parasti tas viesmīlis tāpat ir vai nu ar dzelzs seju vai uzspiestu smaidu un neko ārpus saviem tiešajiem pienākumiem neizdara. Man kaut kā vienalga, kurš man pienesa šķīvi, tad jau pavāram būtu lielāka jēga atstāt dzeramnaudu, jo viņš to ēdienu reāli gatavoja.
Man viesmīlis šķiet tāda profesija, kas neprasa nekādas lielās zināšanas, iemaņas un to varētu izdarīt jebkurš, savukārt, piemēram, pagatavot garšīgu ēdienu - nu es diez vai spētu tādu darbu darīt.
12.01.2018 08:30 | saite
 
Man vispār šķiet, ka tie, kuri iestājas, ka viņiem pienākas dzeramnauda, ir tie, kuriem tā tiešām nepienaktos. Pieņemsim ar tiem pašiem taksistiem - man arī vairākkārt gadījies, ka neizdod atlikumu, bet brauciens bija nepatīkams, vai nu veda pa garākiem ceļiem vai krievs, kurš nesaprot latviešu valodu, vai visu ceļu runā pa rāciju vai tml. Tie taksisti, kuri tiešām forši, kuri uzķer cilvēka garastāvokli un saprot, vai cilvēks grib parunāt brauciena laikā vai nē, kuri novēl jauku dienu, kuriem mašīna patīkami smaržo un kuri brauc pa labāko maršrutu, tie jau nepatur atlikumu sev, jo viņi vnk arī nav nekauņas, savukārt tad arī man šķiet, ka nav žēl to atlikumu un ir pamats atstāt, jo brauciens bija labs. Gan jau līdzīgi ir arī ar viesmīļiem.
12.01.2018 08:36 | saite
 
Man patīk iepriecināt foršus cilvēkus, vienalga kādā profesijā tie strādā. Pēdējo reizi aizvedu torti uz autoservisu, jo puiši lieliski bija sataisījuši auto, par torti bija priecīgi un momentā ķērās notiesāt :-)
12.01.2018 09:18 | saite
 
Parasti neatstāju, bet ja kafejnīcā/restorānā ir bijis labs serviss, tad atstāju 10% apmēram.
12.01.2018 09:22 | saite
 
Atstāju, bet nevis vienmēr pienākuma pēc, bet tad, ja tiešām jūtos apmierināta ar saņemto pakalpojumu. Atstāju gan kafejnīcās, gan frizierei, gan vaksācijas meistarei, gan par ģimenes ārstei (parasti dodu 5 eur un saku, ka kvīti nevajag, kaut arī man ir polise un tos 1.42 eur man polise atmaksātu). Citiem ārstiem gan neuzdrošinos atstāt dzeramnaudu, lai gan gribētos.
12.01.2018 09:47 | saite
 
Dzeramnaudu uzskatu kā pateicību par labāku servisu nekā biju gaidījusi.
Ja viesmīlis izturas laipnāk, ir patīkams cilvēks (un, jā, man ir tiesības subjektīvi vērtēt, vai man tas viesmīlis patīk vai nepatīk), pasūtītais pakalpojums ir kvalitatīvs, tad atstāšu dzeramnaudu. Ja nepatiks viesmīlis vai ja nepatiks pakalpojums, neatstāšu. Ja būs slikts noskaņojums, neatstāšu. Parasti tie ir 10% no summas.
12.01.2018 10:08 | saite
 
Restorana atstaju gandriz vienmer, kafejnicas un tadas double cafe tipa iestades, tikai, ja apkalposana ir bijusi ipasi augsta limeni. Ja kadas profesijas parstavis ipasi pacensas manis del un serviss ir labaks, ka gribetos, nekautrejos pasniegt kadu sokoladi vai konfeksu kasti. Lidzigi ka skolas laika - visas skolotajas darija savu darbu un sanema savu algu, bet dazas tomer pagaja to ekstra soli, lidz ar to gribejas papildus iepriecinat.
12.01.2018 15:17 | saite
 
Es pati agraak straadaaju par viesmiili , taadelj zinu kaa tas ir & cik fiziski un emocionaali smags ir shis darbs - 90% gadiijumaa atstaaju dzeramnaudu . Iznjeemuma kaartaa neko, ja serviss ir katostrofaali slikts.Bet tad tieshaam tur ir jaabuut izcili sliktam viesmiilim.
Mans noveerojums ( gan straadaajot, gan kaa klientam ) vietaas kur dzeramnaudas tiek liktas kopaa un dienas beigaas uz visiem sadaliitas - taadaas vietaas apkalposhana ir diezgan zemaa liimenii, tur cilveekiem nav motivaacijas un dazhi indiviidi paljaujaas uz to ,ka vinju koleegji pastraadaas labaak un sapelniis tos chajus.
Ja katrs dzeramnaudas patur sev, tad ir lielaaka motivaacija vairaak censties, jo tu zini ka tas ko tu nopelni ir atkariigs tikai un vieniigi no tevis pasha.
Kad es straadaaju restoraanaa kur dzeramnaudas tika godiigi sadaliitas - dienaa vairaak pa EUR 10 reti kad bija, toties restoraanaa kur es pati vareeju vinjas patureet - man ikdienaa bija vismaz EUR 50 kaa minimums.
12.01.2018 15:38 | saite
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties, lai pievienotu atbildi!
vairāk

Video

 

Cosmo sociālajos tīklos

 
vairāk

Aptauja

 
Vai tu iepērcies internetā?
vairāk

Lietotāji online (28)