Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Veselīgi un taupīgi

 
Reitings 2829
Reģ: 06.07.2010
Labs vakars, lūdzu, padalieties ar reāliem variantiem ikdienas ēdienreižu idejām, kas prasa maz naudiņu, bet ir veselīgi priekš punča. ;) Es laikam nemāku dzīvot. Ēdiens ir tā tēma, kur es nevaru uz roltoniem sēdēt un ietaupīt... bet gribas mācēt taupīgi, bet joprojām garšīgi un veselīgi. ;-)
10.11.2017 22:56 |
 
Reitings 2829
Reģ: 06.07.2010
Vienalga brokastīm vai vakariņām, vienkārši sēdēšu, lasīšu ar cerību, ko nezināmu (vai ko, kas nav ienācis prātā) dzirdēt.:-D
10.11.2017 23:00 |
 
10 gadi
Reitings 10604
Reģ: 16.07.2009
Krāsnī cepti dārzeņi. (Kartupeļi, sīpoli. Burkāni, bietes, ķirbji, kabači, - vienalga) ar ķiploku, rozmarīnu un eļļu.
10.11.2017 23:07 |
 
Reitings 790
Reģ: 05.01.2016
Pērļu grūbas. Sataisu ar apceptu malto vistas gaļu,sīpoliem un burkāniem+kausēto sieru.
Saldētie dārzeņi ar kausēto sieru
Grūbas ar dārzeņiem
10.11.2017 23:28 |
 
Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Man dabīgi sanāk ēst lēti, jo garšo vienkārši, veselīgi sezonas ēdieni, dārzeņi. Visdārgākais periods parasti ir janvāris, februāris, marts. Tagad, rudenī, sanāk dzīvot lēti. Piemēram, vārīti kartupeļi, vistu stilbiņi, kāpostu-burkānu salāti, burkānu salāti ar saulsepuķu sēklām, biešu salāti, ķirbju un citu sakņu biezzupas (ķirbis, burkāns, kālis, selerijas sakne dažādās proporcijās un kombinācijās), kabaču ēdieni - sacepumi, sautējumi. Ļoti patīk sēņot, tā man ir brīvā laika aktivitāte, ne iztikas līdzeklis, tāpēc ir pilna saldētava ar sēnēm.
10.11.2017 23:29 |
 
Reitings 3665
Reģ: 23.06.2016
Man taupīgas liekas maltās gaļas mērces, kurām bagātīgi pievieno visādus dārzeņus, piem., rīvētu burkānu, sasmalcinātas sēnes, lēcas, turku zirņus, pupiņas, sasmalcinātus tomātus, utt. Dažādās kombinācijās. Kā piedevu rīsus vai pastu. Rīsiem man patīk arī pievienot ko klāt dažreiz, piem., tās pašas lēcas (ja mērce pēc garšas saderēs). Neesmu ēdusi ar griķiem, bet ar tiem varētu pamēģināt, liekas, ka tie varētu būt tāds budžeta variants arī.
Vēl, ja nav pretenziju ēst to pašu ēdienu vairākas dienas, cepeškrāsnī cepta vista liekas ekonomiska - mums parasti sanāk divas vakariņas un pusdienas. Vistas kaulus izmantoju, lai uzvārītu buljonu, no kura taisu vistas/nūdeļu zupu "ķīniešu" gaumē (šis parasti ir otrās dienas vakariņas). Ja esi viena, tad varētu gan apnikt, bet nu, vistu var arī pievienot uz tomātiem bāzētai pastas mērcei.
11.11.2017 00:13 |
 
Reitings 276
Reģ: 06.09.2014
Salāti - nepirkt dārgās salātlapas ziemā, tā vietā kāpostu salāti, burkānu un sēkliņu vai biešu salāti, štovēti kāposti vai iztikt bez salātiem un dārzeņus ielikt pamatēdienā. Ziemā tomāti/gurķi tāpat nav garšīgi.
Pamatēdiens - viss vienā traukā - zupa, sacepums, sautējums, plovs... Gaļu vajag mazāk kā gaļa+piedevas varientā.
Piedevas - beramie griķi, rīsi (nevis mazajās plastmasas paciņās) ir lētāk, ērtāk. Lietoju tikai tādus, jo rīsus var jebkurā brīdī pagaršot, vai nekļūst par mīkstu, var izvārīt, cik precīzi vajag.
Krāsnī ceptiem/vārītiem/tvaicētiem/sautējumā dārzeņiem izdevīgāk izmantot saldētos dārzeņus kā svaigus (var pielikt svaigos burkānus, kartupeļus), bet saldētais mix ir izdevīgāks kā nopirkt ziemas vidū puķkāpostus, pākšu pupiņas, brokoļus... Tāpat tie svaigie dārzeņi ir apstrādati un ceļojuši tālu ceļu, nav 100% vitamīni kā tiko novāktos.
Var atcerēties par miežu putraimu putrām, grūbām, vārītām pupiņām, auzu pārslām - lēti un veselīgi.
Es nepērku un neēdu jogurtus, biezpiena sieriņus, pienu, ikdienā reti lietoju krējumu. Nelietoju margarīnu, kūkās lieku sviestu. Uz maizes smērēju franču sinepes (ar graudiņiem), pa retam kādu svaigo sieru. Pamatā pērku pamatproduktus, no kuriem pati gatavoju. Tas neaizņem daudz laika.
Nemetu ārā produktus, piemēram, ja paliks pāri mazliet rīsi, brokastīs tie tiks apcepti ar olu un konservētām pupiņām, vai taps salāti. Gatavoju tā, lai nākamajā dienā varetu paņemt uz darbu pusdienas.
Nepērku ziemā zaļumus - maza buntīte maksā tuvu pie eiro. Baziliks aug podiņā uz palodzes, dilles no vasaras saldētavā. Pārējie - kalētie garšaugi.
Veiksmi meklējumos un plānošanā!
11.11.2017 00:13 |
 
Reitings 276
Reģ: 06.09.2014
Izlasīju, ka Pasadena rakstīja par turku zirņiem - tie ir lēta un laba uzkoda - bundžai zirņu nolej šķidrumu, uzber mazliet citronpiparus un gatavs. Dažreiz ar šo aizvietoju pusdienas. Starp citu, no šķidruma var cept bezē cepumus. Turku zirņus var pārvērst humusā, ko smērēt uz maizes, vai zirņus pievienot sautējumam.
Starp citu, dārzeņu konesrvus izdevīgāk iegādaties Supernetto kā Rimi. Piemēram, zirņi 0,59 vs 0,70, pupiņas - 0,45 vs 0,70 utt.
11.11.2017 00:20 |
 
Reitings 3665
Reģ: 23.06.2016
bet saldētais mix ir izdevīgāks kā nopirkt ziemas vidū puķkāpostus, pākšu pupiņas, brokoļus... Tāpat tie svaigie dārzeņi ir apstrādati un ceļojuši tālu ceļu, nav 100% vitamīni kā tiko novāktos.

+1
11.11.2017 00:21 |
 
Reitings 2829
Reģ: 06.07.2010
Turku zirņi man garšo kā kons.pupiņu aizvietotājs, bet šodien humusu pirmo reizi pagaršoju... phē, protams, nesaka par ēdienu neko sliktu vai saka "interesanti", tad nu tas ir kas "ļooti interesants", manuprāt.(t) Nesaprotu kā daudzi to var tā labprātīgi ikdienā ēst.:-D
11.11.2017 00:24 |
 
Reitings 2829
Reģ: 06.07.2010
Kā ar brokastīm? Man jau liekas, ka vislētakais brokastīm tad ir vienkārši kāds auglis - banāns/ābols. Bet varbūt citi varianti?
11.11.2017 00:28 |
 
Reitings 3665
Reģ: 23.06.2016
Man pirmā humusa garšośanas reize bija līdzīga, bet tad kaut kā iegaršojās, tik ļoti, ka tagad tas ir viens no mīļākajiem našķiem. Atkarīgs arī kā taisa - man, piem., galīgi pašai nesanāk. Bet, tas tā, iespējams, ka tiešām tas nav Tavs ēdiens :-)
11.11.2017 00:28 |
 
Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Manā skatījumā labākās brokastis ir vārītas olas vai vājpiena biezpiens ar bezpiedevu jogurtu. Nav arī dārgi. Piemēram, 2 olas izmaksā līdz 40 centiem, ja pērk "laimīgo vistu olas" vai ap 30 centiem, ja pērk lētās olas. Neskaitot elektrību un ūdeni vārīšanai. Man nepatīk ēst saldas un/vai ar ogļhidrātiem bagātas brokastis kā plikus augļus, pārslas, utml. - tad ātri sagribas ēst un tas rezultējas ar pārēšanos pusdienās.
11.11.2017 00:32 |
 
Reitings 3665
Reģ: 23.06.2016
Manas brokastis nav bagātīgas, parasti kāds auglis un rieksti, bet tas tā, jo ceļos agri. Citādi, šķēle rupjmaizes ar biezpienu liekas laba izvēle.
11.11.2017 00:39 |
 
Reitings 2
Reģ: 29.01.2009
Brokastīs garšo mannas vai auzu pārslu putra ar ievārījumu (l)
11.11.2017 01:49 |
 
Reitings 32
Reģ: 21.08.2017
Humusi ir ļoti dažādi! Ir gadījies nopirkt arī riebīgu, skābu humusu, kuru pat izēst grūti, bet tagad esmu atradusi savu vienīgo, mīļo, pikanto humusu, un pie tā arī turos! ;-) es taisu maizītēs - grauzdēta tumšā tostermaize, avokado, tomāti, spināti un pa virsu vēl viena grauzdētas maizes šķēle, ar humusu apsmērēta! Ņammm! (l)
11.11.2017 12:44 |
 
Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
tvaiceti darzeni, putras piem auzu parslu,zupas skeltie zirni, grubas, griki, varita vistas gala..
11.11.2017 12:46 |
 
Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
gruboto ar darzeniem
11.11.2017 12:48 |
 
Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
https://sususimi.blogspot.com/2011/09/auglu-plovs.html auglu plovs
lidzigi var gatavot darzenu plovu
brokastis biezpiens ar zalumiem un klat rupmaizi, bet ne kiegeliti...
http://www.mammamuntetiem.lv/articles/7606/biezpiens-ar-zalumiem-gurkiem-un-tomatiem/
11.11.2017 12:51 |
 
Reitings 502
Reģ: 07.03.2018
Piezīmēju! :-) Varbūt kas jauns.
09.07.2018 20:23 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits