Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Atkarība no mobilā telefona

 
Reitings 689
Reģ: 05.08.2017
Pati arī sevi esmu pieķērusi pie domas, ka telefonam ikdienā esmu pielipusi par daudz. Kaut arī tur tiek risināti daudzi darba jautājumi - kolēģu čats, epasti ar klientiem utml., vienalga gana laiks tiek veltīts arī soctīkliem, ziņu portāliem, forumiem. Jāatzīmē, ka mana otrā dzīve nav Instagrams un Facebooks, bet tik un tā tur regulāri ieskatos.
Vakar vakarā ar draugu restorānā pavērojām apkārt sēdošos un secinājām, ka gandrīz katrs ja ne visu laiku, tad ik pēc dažām minūtēm (lielākoties bez acīmredzamas konkrētas vajadzības) uz pāris sekundēm ienirst telefona ekrānā. Un tas jau nav nekāds jaunums. Analogas situācijas ir novērojamas arī citās sabiedriskās vietās un situācijās.
Kā ir jums? Un vai uzskatāt, ka daļa sabiedrības ir ieslīgusi pastāvīgā telefonu atkarībā?
10.11.2017 02:37 |
 
Reitings 2461
Reģ: 02.01.2010
Un vai uzskatāt, ka daļa sabiedrības ir ieslīgusi pastāvīgā telefonu atkarībā?

Jā, tā ir. Burtiski vakar ar vīru par šo šausminājāmies - ejam garām veikalam, pie veikala apmēram 7-8 cilvēku bariņš sastājies aplītī un visi spaida kaut ko telefonos, nevis komunicē savā starpā.
Kafejnīcās un restorānos regulāri kāds bakstās pa telefonu, nevis skatās sarunbiedram acīs, priekš kam tad vispār tikties?
Lai gan piederu pie telefonatkarīgo paaudzes, man tas ir visai vienaldzīgs, reti kad lietoju ko vairāk par pamatlietām - zvanīt, sūtīt sms. Esmu pārāk pieradusi pie laba datora, lai spētu intensīvi lietot internetu telefonā, man vienkārši tas šķiet neērti. Reizēm mēdzu telefonu vispār atstāt mājās, ja dodos uz kino vai pasēdēšanu kafejnīcā, nav vajadzīgs.
10.11.2017 02:58 |
 
Reitings 3734
Reģ: 09.02.2014
Beidzot kāda uzrakstīja par šo tēmu. :) Šaubos, vai te domas dalīsies. Tālab šī problēma būtu jāapskata no globālāka viedokļa, proti, suga Homo Sapiens uztaisīta diezgan neveiksmīgi (varbūt speciāli eksperimenta nolūkos), jo tā draud iznīcināt pati sevi. Un šeit pieminami ne tikvien tabaka un etilspirts, bet arī e-vielas, nauda, urāns, apģērbs utt. Informācijas tehnoloģija savu kulmināciju sasniegs (ja vispār sasniegs) tad, kad ar tās palīdzību tiks aizvietots visparastākais sekss. Pēc tam vairs nebūs, kas to attīsta, jo roboti nav apveltīti ar intelektu pēc definīcijas (tikai Dieva dēļ nemeklējiet definīciju Wikipedijā!). Es gan ļoti šaubos, vai vairums mani saprata, bet, lai kaut ko saprastu, līdz saprašanai jānokļūst paša spēkiem.
10.11.2017 05:42 |
 
Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Man arī ir atkarība - telefons burtiski visu laiku ir rokās. Arī sabiedrībā redzu, ka cilvēki daaaaudz blenž telefonu ekrānos, bet... neuzskatu to par neko briesmīgu. Pasaule mainās. Tas ir normāli. Man kaut kā nešķiet, ka bez telefoniem un mūsdienu tehnoloģijām dzīve bija ar kaut ko kvalitatīvāka, īpašāka vai labāka. Vnk bija savādāk... 8-)
10.11.2017 06:02 |
 
10 gadi
Reitings 2235
Reģ: 27.02.2011
Ari jutos ka esmu atkariga, jo daudz pavadu laika telefona darot neko. Tas manas dzives kvalitati nekadi neuzlabo. Visvairak zhel mana deela, jo atnemu vinjam laiku, un vai vins saprot ko tur daru. Vinam ir 2 gadi un telefonu vinam nedodu.
Es esmu skatitaja, vairak palasu zinjas, iecekoju instagram, pabrinos par tam mammam kas nonsena kaut ko liek, ka vinas savieno berna kopsanu ar neskaitamiem story un bildem, video.(t):'-(
Darba laika maz sezhu telefona, daru darbu ie datora, nav laika.
10.11.2017 07:08 |
 
Reitings 1461
Reģ: 10.02.2016
7-8 cilvēku bariņš sastājies aplītī un visi spaida kaut ko telefonos, nevis komunicē savā starpā. šis tracina visvairāk. Tiešām - tad kāpēc tikties, ja tāpat blisinaties telefonā?
----
Pati arī atzīstu, esmu laikam atkarīga no tel., bet kad ir tikšanās ar draugiem, tad vai nu telefonu neaiztieku ( tas mētājās kkur somā) , vai nepaņemu vispār līdzi. Galvu vajag izvēdināt.
----
Vēl tracina tā selfiju taisīšana un čmoki, čmoki dvj iepozējam . Brrr.
Man ir pāris draudzenes, kurām joprojām ir vecie (pogainie) telefoni, kā citi teiktu - oldskūuuuls. Bet, viņām ir citas intereses, nevis sēdēt, kā viņas pašas saka '' kastēs''.
10.11.2017 07:31 |
 
Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
7-8 cilvēku bariņš sastājies aplītī un visi spaida kaut ko telefonos, nevis komunicē savā starpā.
Tik tā iedomājos - varbūt viņi meklēja Googlē kādu tuvāko ēstuvi, filmu seansu vai kādu citu informāciju, kur un kā kopā kvalitatīvi pavadīt laiku... (t) Viegli jau ir nosodīt, bet mēs jau nezinām kā tur bija patiesībā...
10.11.2017 07:35 |
 
Reitings 2290
Reģ: 19.10.2013
Man nav atkarība no telefona, gluži otrādi, es pat mierīgi varētu dzīvot bez tā. Drīzāk tad no datora, mājās esot iet ziņu lapās, lasīt komentārus pie interesējošām tēmām. To daru arī no telefona, bet nav tik ērti, dažas reizes dienā ieeju un pietiek. Man jau tā komunikācijas un cilvēku apkārt ir par daudz, tiešām negribas vēl caur telefonu sazināties, telefons man biežāk ir kā apgrūtinājums. :-D
10.11.2017 07:43 |
 
Reitings 2264
Reģ: 21.01.2013
Katram laikam savas atkarības. Kaut kur redzēju, ka var lejuplādēt aplikācijas telefonā, kuras palīdz atradināties no biežas telefona spaidīšanas. Tas ir, tās uzskaita laiku, ko tu pavadi telefonā, un dienas beigās parāda, cik laika no savas dzīves tu esi izniekojis. Tā var uzstādīt mērķi skatīties telefonā arvien retāk utt. Un jā, es arī pārāk bieži lienu telefonā, nenoliegšu. :)
10.11.2017 08:19 |
 
Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Tik tā iedomājos - varbūt viņi meklēja Googlē kādu tuvāko ēstuvi, filmu seansu vai kādu citu informāciju, kur un kā kopā kvalitatīvi pavadīt laiku... Viegli jau ir nosodīt, bet mēs jau nezinām kā tur bija patiesībā...

Aha, pilnīgi visi, nu iespējams, bet nekad tā nav darīts. :D Sīkie gan redzēti, kačā kaut kādas spēles vai ko tur dara.
Man arī ir atkarība - telefons burtiski visu laiku ir rokās. Arī sabiedrībā redzu, ka cilvēki daaaaudz blenž telefonu ekrānos, bet... neuzskatu to par neko briesmīgu. Pasaule mainās. Tas ir normāli. Man kaut kā nešķiet, ka bez telefoniem un mūsdienu tehnoloģijām dzīve bija ar kaut ko kvalitatīvāka, īpašāka vai labāka. Vnk bija savādāk.

Šis gan man liekas briesmīgi, nu tad priekš kam tos cilvēkus, ja esi ar savu telefonu. :D
Mainās tādā ziņā, ka cilvēki neprot komunicēt. Šādas darbības tādā intensitātē, visu laiku izmantojot gadžetus, aizmirstot par kaut kādu verbālu komunikāciju, žestiem, mīmiku, ko ar acīm var tikai novērot, maina cilvēku uzvedību, spējas, attīstību un daudzas citas lietas, kas jau ir ticis pierādīts un aplūkots. Tāpat var aizdomāties var to, ka ar pirkstiem tikai baksta un slidina pa ekrāniem, kas vairāk uz bērniem attiecas, kur tas ir ļoti pat teiktu bīstams traucējums cilvēkam.
Ja no 'zinātnes' abstrahējas, tad arī tīri cilvēcīgi mēs arvien sliktāk saprotam, izprotam, uztveram savus apkārtējos, jo jau minētās lietas notrulinās un tas ilgākā termiņā varētu radīt jau redzamas sekas katram pašam. No tā arī rodas vairāk pārpratuma situācijas un konflikti, jo dabiski nav veidojušies nolasāmie signāli, ko visi spētu tad arī attiecīgi nolasīt. Ja vēl bērniem iedod telefonu, planšeti, lai tik miers, un tas notiek bieži, tad nav jau ko brīnīties par problēmām.
Cilvēks pat izmanto tīklus, lai ierakstītu, ka nu beidzot esot viens un devies kaut kur, kur klusums, daba un neviena cita, lai pameditētu. Bet nē, tāpat ieiet un ziņo vai ieliek kādas bildes. :D
10.11.2017 08:20 |
 
10 gadi
Reitings 2235
Reģ: 27.02.2011
KAS TA PAR APLIKACIJU KAS UZSKAITA SOC TIKLOS PAVADITO LAIKU???
10.11.2017 08:30 |
 
Reitings 2264
Reģ: 21.01.2013
 
Reitings 1335
Reģ: 24.04.2017
Varētu teikt, ka man ir atkarība no telefona, katrā ziņā ilgstoši iziet ārā bez telefona es nevarētu, pārāk daudz kur tas noder. Piemēram, taksi bez telefona es nekad nesaucu, kad vēl taxify nebija tik zināms, tad man bija nepatīkama pieredze ar lētajiem takšiem, turklāt, ja nezina precīzu atrašanos vietu, taxify ir lielisks, vilcienu, starppilsētu autobusus pērku ar mobilly, tas ir visērtākais veids, jo visa nauda parasti ir uz kartes, ar karti reizēm vispār nevar maksāt (ārpus Rīgas) vai ir lielas rindas, uz vietas pērkot biļetes ir dārgāk. Es esmu topogrāfiskā idiote, bieži skatos kartēs, kā man tikt līdz kaut kurienei. Skolā vispār ļoti bieži noder telefons, jo datoru reizēm par smagu nest, bet internets vajadzīgs. Utt.
Nenoliedzu, ka daudz laika aizņem internets nevajadzīgiem mērķiem, bet es arī neesmu bilžu licēja un postotāja, vairāk lasu ziņas, citas mājaslapas, forumus, skatos, kas citiem jauns..
10.11.2017 08:43 |
 
Reitings 1335
Reģ: 24.04.2017
Man atmiņa nav pārāk laba, plānotājus nelietoju, telefons ir mans plānotājs, dienasgrāmata. Bez telefona dzīve būtu sarežģītāka.
10.11.2017 08:47 |
 
Reitings 1512
Reģ: 25.09.2015
Es arī atzīstu... Un man tas liekas skumji, īpaši, ka zūd komunikācijas prasme un vajadzība pat ar tuvākajiem cilvēkiem. Esmu vairākas reizes ierosinājusi, lai vakaros ģimenē telefonā neskatāmies, pietiek jau ar TV. Bet parasti apņemšanās neilgst ilgāk par 1 vakaru. Protams, izejot no mājām, telefons ar internetu ir nepieciešams, bet visvairāk man žēl par mājās zaudēto laiku. Neatceros vairs, kā bija dzīvot mājās vispār bez interneta pieslēguma?!
Bērnam telefonu nedodam, izņēmums ir skatīties bildes, kuras paši esam uzņēmuši. Un pēdējā laikā pamanīju, ka viņš jau savos 3 gados iemācījies pats pāršķirt bildes - slidina pirkstiņu eleganti!
10.11.2017 08:53 |
 
Reitings 1335
Reģ: 24.04.2017
Runājot par bērniem, iepriekš neatbalstīju bērniem planšetes, mobilo došanu, bet rados vienam bērnam dod un tagad mana nostāja vairs nav tāda kā senāk, bērns sēž gan YouTube, gan spēlē izglītojošas spēles-alfabēts vairākas valodās, vārdiņi utt. Nav trīs gadu vēl, bet ik pa laikam pārsteidz ar vārdiem un lietu zināšanu, ko viņai neviens nemācīja.
Tāpat par sevi varu teikt, ka internets agrajos padsmit gados (toreiz telefoni gan nebija tik advancēti) palīdzēja attīstīt rakstīšanu, jo piedalījos lomu spēlēs. Uc. Iemaņas no citām lietām, piemēram, grafiskais dizains.
Tā kā nedomāju, ka tehnoloģijas sniedz tikai sliktas lietas.
Tiem, kas tagad atkarīgi no telefona un interneta, gan jau iepriekš pirms interneta bija atkarīgi no tv vai video kasetēm, nekas lietderīgāks jau nav.
10.11.2017 09:05 |
 
Reitings 5119
Reģ: 29.01.2009
mans atklājums kādu gadu jau ir ēterisko eļļu difuzors (?) nezinu, kā īsti pareizi sauc :D bet izskatās šādi, pirku šeit.

tās eļļas lampiņas ar patīk, tā romantiski, tik problēma, ka es ik pa laikam aizmirsu un tur jau viss ūdens iztvaikoja un sāka degt tā pamatne vnk :/ kā arī kaķis un sveces.. un bērni (kam bērni) - tomēr nav tik droši kā difuzors. Pats izslēdzas, nav nekāda uguns un vieglu migliņu ar smaržu laiž.(l):-D
10.11.2017 10:41 |
 
Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Jā, atzīstu, ka ar jaunā telefona iegādi es daudz vairāk pavadu laika ar to rokās. Diemžēl.. Pamostoties, kādas 10-15 min. čekoju e-pastu, soc. tīklus, ejot gulēt - tas pats + skatoties filmu, var skatīties kko telefonā. Tas tik ļoti kaitina.. Cenšos samazināt šo paradumu.. Bet.. mani šausmīgi kaitina, ja esmu satikusi draudzeni padzert kafiju, tad notiek nemitīga telefona spaidīšana. Man tas ir nesaprotams, kāpēc tiekoties uz pusstundu/stundu, jāspaida telefons? (t) Nu kas tur var pa stundu notikt? Pat ar visu savu mini atkarību tomēr māku nodalīt šādas lietas.
***
Viena draudzene man pati atzinusies, ka tiešām ir atkarīga - posto, čekojas, liek bildes. Pati saprot, bet neko padarīt nevar/negrib. Zinu, ka ar mani noteikti tik lielos mērogos nav, un tpc mēģinu vēl vairāk samazināt to telefona lietošanu, vairāk komunicēt, jo tas ir forši!
10.11.2017 10:43 |
 
Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
KAĶIS, un kā šis verķis palīdz risināt telefonatkarību? :-D (ok, saprotu, ka laikam esi sajaukusi diskusijas) :D
10.11.2017 10:44 |
 
Reitings 12651
Reģ: 29.01.2009
Es esmu skatitaja, vairak palasu zinjas, iecekoju instagram, pabrinos par tam mammam kas nonsena kaut ko liek, ka vinas savieno berna kopsanu ar neskaitamiem story un bildem, video.

Mhm, un vienā no storijiem redzēju baigi foršu skatu no insta mammu sanākšanas - bēbis mammu cītīgi sauc un rausta aiz svārka, kamēr insta mammai svarīgāk ir bakstīt telefonu. (t)
Es cenšos baigi neaizrauties ar to visu, bet tāpat varētu vēl vairāk samazināt telefona bakstīšanu. FB laika joslu, piemēram, jau sen vairs neskatos tā normāli, jo pārāk daudz tur tā info, iečekoju tikai, kas notiek man interesējošās sadaļās. Kad tiekamies ar draugiem, tad gan telefons pārsvarā paliek neskarts, ja vien nav kaut kas supersteidzams. :-)
10.11.2017 10:52 |
 
Reitings 969
Reģ: 21.08.2016
Vakar vakarā ar draugu restorānā pavērojām apkārt sēdošos un secinājām, ka gandrīz katrs ja ne visu laiku, tad ik pēc dažām minūtēm (lielākoties bez acīmredzamas konkrētas vajadzības) uz pāris sekundēm ienirst telefona ekrānā.

Sis liekas briesmigi.. es loti daudz laika pavadu ar telefonu roka, jo paraleli darbam, ir neliels hobijs/ienakumu avots, kas pieprasa savu brivo laiku veltit socialajiem tikliem, bet tas laiks, ko es pavadu ar savu otru pusiti vai draugiem, ir tikai viniem, un nespeju iedomaties lasit epastus, kamer draudzene censas uzturet sarunu. Protams, ir reizes, kad esmu ar draugu (mes dzivojam kopa) un man ir nedaudz japastrada, bet parasti to censos padarit kamer esmu viena. Vai ari vins man palidz un mes to parversam par kopigu aktivitati, apriezot idejas un diskutejot.
10.11.2017 10:54 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits