Sklandrausis, žograusis jeb dižrausis ir tradicionāls latviešu ēdiens Tas ir no neraudzētas rudzu mīklas gatavots un ar ķimenēm apbērts saldais rausis ar kārtainu kartupeļu un burkānu pildījumu. Sklandrausi parasti ēd aukstu ar tēju vai pienu.
Par to rausi, manuprāt, te laba diskusija iznāks beigu beigās. :D Tikko iegooglēju un sapratu, ka es laikam esmu ēdusi kaut kādu sklandrauša izstrādājumu, jo, ja palasa oriģinālo recepti, tas, kuru savulaik esmu ēdusi es, acīmredzot, bija sklandrausis tikai pēc nosaukuma. :D
Galvenais, ka neviens tā arī nevar paskaidrot, kas tas par rausi :D Gan jau zināms tikai manā galā ir cits nosaukums. Negaršo rasols un vinegrets, viss veida burciņsalāti, kompoti, ievārījums.
Negaršo speķis (izņēmums ir pelēkie zirņi ar speķi), piena zupas. Noteikti vēl ir kaut kas, bet tagad grūti iedomāties. Tai pat laikā ļoooti garšo daži jau pieminētie ēdieni - debesmanna, skābeņu zupa, arī cūkas ausis un astes. :D
Patiesību sakot, brīnos, ka kāds nezin sklandraušus. Galīgi neesmu no Kurzemes, bet sklandrauši pat Rimi ir manīti. Ok, nav ēsti, bet pārsteidz, ka par tādiem ir pirmā dzirdēšana. . Ja par tēmu - negaršo nekāda veida klimpas un piena zupas. Neesmu arī klasisko kotlešu fans.