Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Ieteikumi studējot

 
Reitings 406
Reģ: 29.06.2017
Kādi ir ieteikumi, lai studiju procesā veiksmīgāk saplānotu savu laiku un produktīvāk veiktu savus ikdienas pienākumus un paspētu iemācīties mācību vielu?
Īsāk sakot, kāda ir jūsu studiju ikdiena, kad un kā jūs mācaties, un kā pārvarēt slinkumu? Vai laicīgi nododat darbus vai pēdējā brīdī?:-D
Un cik kādā formātā visbiežāk pasniedzēji pieprasa iesniegt darbus - elektroniski vai papīra formātā?
Domāju nākošnedēļ neņemt datoru uz kopmītnēm, jo somas smagas, ceļš diezgan tāls un neērti kratīties pārpildītā autobusā, bet bail, ka, ja nu vajag datoru, bet man nav līdzi. :-D
09.09.2017 19:58 |
 
Reitings 406
Reģ: 29.06.2017
Es atvainojos par kļūdām. (s)
09.09.2017 19:59 |
 
Reitings 2573
Reģ: 14.08.2013
Nu,es visus darbus nodevu pēdējā brīdī, tāpēc nereti semestra beigās bija kaudze darbu sakrājušies. Protams,katru semestri bija ilūzija visu darīt laicīgi, ko arī iespēju robežās centos darīt,bet tāpat iekrājās :D
Es komp ņemtu līdzi, jo vismaz nu savā studiju procesā bez tā nevarēju iedomāties studijas. Daudz mācību viela tik sūtīta elektroniski, tāpāt daudz ko vajadzēja elektroniski nodot. Uz datora arī vieglāk nereti bija rakstīt, piemēram, konspektus,vismaz man,veidot bija pāskatāmāk uz PC, jo daudz rakstot ar roku, roka mēdz nogurt un rokraksts izplūuūūust garāaaaks :D
09.09.2017 20:09 |
 
Reitings 1249
Reģ: 10.08.2015
Kāda ir Tava ikdiena? Nu, man parasti visgrūtāk ir sākumā, kad ir jāpiespiež sevi saņemties, bet, es uzrakstu darbu sarakstu vai arī vienkārši galvā zinu, kas ir jāpaveic līdz noteiktai dienai un attiecīgi arī viss ir atkarīgs no blakus apstākļiem - vai nu kaut ko padaru katru dienu, vai arī nododos tam tā vairāk vienā dienā.. pēdējā brīdī darbus ļoti nepatīk nodot, bet arī baigi agrāk nesāku. Darbus vienmēr pasniedzēji ir prasījuši iesniegt elektroniski, neatceros tādu reizi, kad būtu nodevusi kaut ko papīra formātā, tāpēc laikam gan Tavā vietā ņemtu līdzi datoru, bet nu pirmajās nedēļās var jau arī būt tā, ka nav tam īpaši vajadzība, ja arī ir, vari taču uz universitātes bibliotēku aiziet.
09.09.2017 20:30 |
 
Reitings 2715
Reģ: 13.12.2013
Man ir plānotājs, tajā regulāri atzīmēju, kas jādara, pēc tam excelī sadalu uzdevumus daļās (piem, rakstiski un lasāmi), tad skatos pēc termiņiem un vienkārši daru. Sāku uzdevumus pildīt laicīgi, jo strādāju haosā un nevaru apgalvot, ka trešdien 18:00 varēšu mācīties.
09.09.2017 21:57 |
 
Reitings 3897
Reģ: 01.01.2017
Es nekad neesmu krājis darbus, tiklīdz bija saņemts uzdevums, tā uzreiz ķēros pie tā, pat ja man tas prasīja nosēdēt visas brīvdienas pie datora un neiet ārā tusēt ar draugiem. Man pat nekad nav bijuši parādi. Nevelc garumā, pildi darbus uzreiz un problēmu nebūs.
09.09.2017 22:35 |
 
Reitings 11330
Reģ: 17.04.2012
Vienmēr laicīgi (ar dažiem izņēmumiem).. šo stresu un nemieru par laikā nenodoto negribēju kraut sev virsū, tāpēc darīju.. tas tāpat taču bus jādara + nāks kāt kaut kas jauns.. Bet tas ir organizētības jautājums, nekas tik labi nepalīdz kā sākšana darīt, ja galīgi negribās, tad ir jāpiespiež, it īpaši, ja darbs ir apjomīgāks, bet termiņi ne tik gari
***
Un datoru ņemtu līdzi.. uz lekcijām to nenesu, bet rakstīju referātus, sūtīju darbus, meklēju info u.c., kā arī vakarā noderēja filmu skatīšanai
11.09.2017 16:33 |
 
Reitings 12990
Reģ: 29.11.2014
Esmu nodevējs... nododu visus darbus laikā. :D Bet, ja nopietni, esmu pārāk slinka, lai nenodotu laikā... apzinoties, ka darbi tikai nāks klāt, nē, paldies. Laicīgi sāku un bez liekiem stresiem nododu.
Datoru uz lekcijām nenesu īsti līdzi, bet vakaros gan izmantoju, tāpēc arī iesaku līdzi ņemt, noteikti mācībās noderēs.
11.09.2017 16:36 |
 
Reitings 3521
Reģ: 25.06.2017
Pārsvarā jānodod viss elektroniski bija, sūtīju laikā, pārāk apzinīga, pat ja viss riebjas no tā, kas bija jāizdara. Izdaru, lai tas nost no manis.
11.09.2017 18:15 |
 
10 gadi
Reitings 195
Reģ: 29.01.2009
Kavēt vari visus iespējamos darbiņus, tikai neuzmet nekādā gadījumā grupu darbus. :)
Ja starp lekcijām vai semināriem gadās "caurumi", tad izmanto laiku lietderīgi, ejot uz augstskolas bibliotēku. Tur var atlasīt un jau izpētīt vajadzīgo grāmatu saturu nākošajiem plānotajiem semināriem, referātiem u.c. patstāvīgajiem darbiem. Atceries, ka pasniedzēji ĻOTI skatās uz izmantotajiem resursiem, piefiksē sliņķus, kas, iespējams, materiālus izvelk ārpus koneksta no nepilnām e-grāmatām.
Atrodi klusu vietu, kur tevi neviens netraucē, nekārdina ar ballītēm un vari studēt. Tas var būt īrēts dzīvoklis, bibliotēka vai klusa kafejnīca.
Ja mājās vai kojās ir interneta pārslodze un piemēram, iesniegšanas brīdī ir mūžīgais loading, uzzini, kur ir tuvākā vieta ar 24h pieejas internetu. Derēs, lai nebūtu pārpratumi par laicīgi neiesniegtiem darbiņiem. :D
Ja strādā vai strādāsi kādreiz vakara maiņās līdz 21:00/22:00, izdari visus darbus, kas jāiesniedz līdz pusnaktij vai rītdienai nekavējoties, kaut vai ja ttas ievelkas līdz četriem no rīta. Nekādi "rīts gudrāks par vakaru" nepalīdzēs, ja ir agrie semināri vai lekcijas jau 8:30 vai 9:00 :D True story!
17.09.2017 10:26 |
 
Reitings 1224
Reģ: 17.08.2015
Dari visu pēc iespējas laicīgāk. Tas ir mans vislielākais ieteikums.
17.09.2017 14:29 |
 
Reitings 238
Reģ: 23.07.2017
Tā kā klātienes studijas man bija jāsavieno ar pilna laika darbu un ceļojumiem, vienīgais kas atlika ir pildīt uzdevumus uzreiz kā uzdod, vai pat pirms tam. Mana metode, laika taupīšanas nolūkā, bija braucot sabiedriskajā no studijām uz darbu, ar roku drukāt atbildes uz mājas darbiem, un tad vakarā/naktī pēc darba pārrakstīt datorā un nosūtīt. Tāpat, arī katrā brīvajā laikā taisīt mājas darbus uz priekšu (mums e studijās bija salikti uzdevumi un mājas darbi), un sūtīt, kad nepieciešams. Tā arī parasti pirmā nodevu visu.
Ikdiena bija saplānota līdz minūtēm, visu laiku kustība un mācības. Patiesībā, nedaudz pietrūkst.
.
Galvenais ieteikums, skaties, kuri priekšmeti tev padodas, uz tiem neiespringsti, tos varēsi tāpat nokārtot. Piespiedies un strādā uz tām tēmām/lekcijām, kuras tiešām ir grūtas un tev nepadodas, jo ar laiku tu sāksi tās saprast un tad būs viegli.
17.09.2017 15:03 |
 
Reitings 75
Reģ: 08.01.2016
Pārvarēt slinkumu var vienkārši - atceroties, ka LU šogad pasaules reitingos nokritusi jau uz 898. vietu, RTU uz 941. vietu, bet pārējās mācību iestādes vispār nekad nav šajos reitingos pat spējušas iekļūt (salīdzinājumam, igauņi ir ap 300. vietu). Respektīvi, mācību kvalitāte ir ļoti slikta un slinkums to vienkārši sagraus līdz galam.
Darīt visu vajag laicīgi un maksimāli labi. Principā var darīt arī pēdējā brīdī, izbraukt Latvijas universitātēs ir ļooooti vienkārši, bet sekas (robainas, nepietiekamas zināšanas, slikta darba ētika, nespēja organizēt savu laiku u.tml.) atspēlēsies uz tevi un tavu dzīvi visā turpmākajā nākotnē.
Pēc lekcijām iesaku iet uz universitātes bibliotēkām - pildīt mājas darbus, darīt kaut ko papildus ja laiks ļauj. Bibliotēkās parasti ir lielāka motivācija strādāt nekā mājās, koncentrēties vieglāk. Principā bibliotēkai būtu jākļūst par tavas ikdienas regulāru daļu, nevis telpu, kurā tu atrodies maksimums 10 minūtes mēnesī, kad ātri jāpaņem kāda grāmata, lai mājās pa roku galam uzrautu kādu darbu. Tāpat ir vērts (lai gan atkarīgs no jomas) izmantot datubāzes, it sevišķi angliskos avotus, un Oxford bibliographies ir resurss kuru es nekad nebeigšu slavēt. Latviskie avoti ir salīdzinoši ļoti nabadzīgi un kvalitāte nav tā labākā.
Vēl ir dažādas pēclekciju nodarbības kurām vērtīgi pievērsties. Man ļoti patika LU debašu klubs, apmeklēju 3 gadus. Attīsta argumentācijas/publiskas uzstāšanās prasmes, paplašina redzesloku utt. Ļoti iesaku. Tāpat noteikti izmanto Erasmus programmu, vislabāk braucot uz Lielbritāniju (tam būs vajadzīga augsta vidējā atzīme, viena no augstākajām kursā).
Lieliem vilcieniem - uztver universitāti nopietni un izmanto katru piedāvāto iespēju, nevis tikai katru iespēju kaut kā izbraukt un savilkt galus. Varbūt tagad tā nešķiet, bet tiem 3-4 gadiem būs ļoti liela ietekme uz tavu dzīvi, vismaz ja vēlies sasniegt kaut ko vairāk kā laisku darbu vidusmēra ofisā (kas daudziem ir pilnīgi apmierinošs darbs, neko sliktu nesaku).
Bet Sybilas teiktajam pilnīgi nepiekrītu - tieši priekšmetiem, kuri tev labi padodas, ir jāpievērš papildus uzmanība ne tikai mācību ietvaros, bet arī brīvajā laikā, jo tieši šajos priekšmetos tev ir vislielākās iespējas sevi attīstīt un kādreiz kļūt par ļoti labu speciālisti - bet tas nenotiks pats no sevis. Ja šos priekšmetus ignorēsi vienkārši tādēļ, ka tāpat atzīmes ir apmierinošas, tad tavas spējas tā arī paliks neattīstītas un viduvējas, un tu pilnīgi ne ar ko nebūsi konkurētspējīgāka/labāka par jebkuru citu vidusmēra absolventu, kurš jau tāpat ir tālu no izcilības.
17.09.2017 15:35 |
 
10 gadi
Reitings 626
Reģ: 29.01.2009
Wow, QFT super ieteikumi ar pieredze segumu unr redzesloku - autorei ņemt vērā ;)
Varu piemetināt, ka studijām jānododas pēc labākās sirdsapziņas, taču ar apziņu, ka tās nenodrošinās ne darbu, ne garantētu nākotni. Tāpēc studējot turi acis vaļā, slinkums ik laikam ir ok, bet svarīgi ir neapstāties attīstībā.
p.s. QFT, vai drīkstu jautāt, kādu jomu studēji un vai dzīvo LV?
17.09.2017 15:41 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits