Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

PEDAGOĢIJA

 
Reitings 22
Reģ: 27.06.2017
Nu čau! :-)
Esmu izlēmusi studēt pedagoģiju. Domas svārstījās par kosmētiķi arī, bet tad es nolēmu, ka vēlos strādāt ar jauniešiem, attiecīgi - pamatskola, vidusskola. Patīk arī sapucēt draudzenes, taču neesmu pārliecināta, ka tas atmaksāsies..
Sākšu ar to, ka ciest nevaru fiziku un ķīmiju. Padodas valodas, ekonomika un viss pārējais. Taču nevaru izlemt, kādu/kādus priekšmetus vēlētos pasniegt :-/
Patīk man dejot, dziedāt, spēlēt volejbolu u.t.t
cik saprotu, labāk ņemt priekšmetus, kuros CE?
Kādi Jums ieteikumi? Pieredze? ;-)
28.06.2017 13:58 |
 
Reitings 3127
Reģ: 02.06.2016
Kādu priekšmetu tu gribētu pasniegt, tiešām nav ne jausmas? Var iet uz sākumskolas pedagogiem, tur būs citādāk nekā vidusskolā. Sporta skolotāja? Trenere? Vadīt deju pulciņu, kolektīvu?
30.06.2017 14:17 |
 
Reitings 22
Reģ: 27.06.2017
Matilde. - vēlos strādāt ar jau vecākiem skolēniem. Ir mēneša pieredze bērnudārzā (vasaras darbs), nebija tā, ka nepatika, bet baigi neaizrāva arī :(
Ir doma par latv.val, literatūru
Būtu ar mieru vadīt deju kolektīvu u.t.t, kā jau teicu, patīk ļoti kustēties un piedalos pati šādos pulciņos, 12. Klase :)
itkā vēl laiks priekšā, bet padomājot, paies ļoti ātri.
(t)
20.07.2017 17:26 |
 
Reitings 786
Reģ: 18.05.2014
Ģeogrāfija nepatīk? :) man patiktu mācīt ģeogrāfiju.
Saki, ka padodas ekonomika, tad varbūt ekonomikas skolotāja?
20.07.2017 17:33 |
 
Reitings 73
Reģ: 19.03.2014
Cik zinu, nekur nevar tā pēkšņi kļūt par, piemēram, 7. klases skolotāju vienalga kādos priekšmetos un punkts. Viens variants ir mācīties par kāda konkrēta priekšmeta skolotāju vai arī iet uz pamatizglītības skolotāju programmu, kur jāmācās gan sākumskolas metodika visos priekšmetos, gan pēc tam atsevišķi var izvēlēties citu priekšmetu metodiku 5. - 9. klasē.
20.07.2017 17:47 |
 
Reitings 22
Reģ: 27.06.2017
Rainbower, nesapratu otro variantu:-/
20.07.2017 18:01 |
 
Reitings 406
Reģ: 29.06.2017
Pašai šobrīd ir tieši tāds pats mērķis - kļūt par kāda priekšmeta skolotāju nevis sākumskolas vai pirmsskolas, jo vairāk saista vecāku skolēnu mācīšana. Man būs jāmācās 3 gadi bakalaurs filoloģijā + 2 gadi maģistrs izglītībā, tātad būšu latviešu valodas skolotāja. Vispirms izpēti to studiju programmu, kura vairāk saista, ko māca, kādas ir izredzes tev tikt budžetā un tad domā, kur stāties. Papildi testus, mierīgi visu apdomā un pamazām pa vasaru un nākošo gadu atsijāsies vajadzīgā informācija. :-)
20.07.2017 18:06 |
 
Reitings 324
Reģ: 29.01.2009
Vai esi skatījusies, cik liela ir skolotāja alga? Vai tu būtu gatava par tādu strādāt ne tikai stundās, bet domāt par savu darbu arī darba dienu vakaros un brīvdienās?
__
Visizdevīgāk ir strādāt par tā priekšmeta skolotāju, kuram ir daudz stundu nedēļā (matemātika, latviešu valoda, sākumskola) jo ir viegli savākt nepieciešamo slodzi no kuras lieluma ir atkarīga alga. Mācoties par skolotāju priekšmetā, kuram ir atvēlēta tikai viena stunda nedēļā (vizuālā māksla, piemēram) negarantē iespēju strādāt pilnu vai lielāku slodzi vienā darba vietā un sanāk meklēt darbu divās un vairāk vietās. Tas pats ar deju kolektīvu vadīšanu.
__
Skolotāja darbs ir ļoti grūts, jo tas prasa ļoti, ļoti, ļoti daudz enerģijas, tas ir nemitīgs darbs ar cilvēkiem (kuri ne vienmēr ir ieinteresēti tevī klausīties), ir jāpanāk rezultāti, jo tos prasa skolas vadība un vecāki arī klasēs ar lielām disciplīnas problēmām, ikdienā jākomunicē ne tikai ar skolēniem, bet arī ar viņu vecākiem un jātiek galā ar daudzu vecāku nenormālajām ambīcijām un visādiem dīvainajiem uzskatiem no sērijas "mans bērns ir visgudrākais, kā var būt, ka viņam ir 3 matemātikā", "nevar būt, mājās viņš tā neuzvedās, tā noteikti ir skolas vaina" utt. Visu laiku jābūt labā formā dažādās nozīmēs, jo skolotājs ir ļoti publiska profesija un katru dienu tiec vērtēta no visdažādākajiem aspektiem. Skolēni un viņu vecāki pamana visu sākot ar ārējo izskatu un beidzot ar pašas bērnu sekmēm un uzvedību skolā vai sabiedrībā, kā arī citiem ģimenes locekļiem (tas vairāk nelielās pilsētiņās).
__
Profesijas plusi - atkarībā no specialitātes, vari strādāt arī interešu izglītībā, vadīt kursus un nodarbības ne vispārizglītojošajā skolā, piemēram, iegūstot papildus ienākumus paralēli darbam skolā. Vasarā ir garš atvaļinājums. Dažreiz ieguldītais darbs tiek novērtēts un jūties superforši. Ir arī jaukie vecāki un skolēni kuri par tevi atcerēsies arī 15 gadus pēc tam, kad būsi viņus mācījusi un apsveiks svētkos vai kā citādi jauki iepriecinās arī skolas laikā.
20.07.2017 18:11 |
 
Reitings 209
Reģ: 17.02.2012
Par skolotāju, ja kas, var kļūt arī nestudējot pedagoģiju 3 gadus, bet izejot pedagoģiskos kursus (protams, ja ir augstākā izglītība, kas saistīta ar priekšmetu, ko pasniegsi).
20.07.2017 18:30 |
 
Reitings 73
Reģ: 19.03.2014
nucau
Rainbower, nesapratu otro variantu

Piemēram, Liepājas Universitātē ir programma, kuru beidzot kļūsti par pamatizglītības skolotāju - vari mācīt visus priekšmetus sākumskolā + vēl divus vai vienu citu priekšmetu (angļu valoda, matemātika, latviešu valoda utt.), ko vari mācīt 5. - 9. klasēs. ;-)
20.07.2017 19:33 |
 
Reitings 441
Reģ: 11.05.2017
Šobrīd studēju to, ko ir ieteikusi Rainbower. Daudz maz esmu apmierināta.
Vienīgais, šķiet, ka vispirms Tev būs jāizmācās pamatskolas vecuma posms un tikai tad ar attiecīgu kursu palīdzību varēsi mācīt vidusskolā, īsti nezinu, kā tas pēc tam notiek, jo par to neesmu interesējusies, bet arī es labprāt vēlētos pēc tam strādāt vidusskolā.
* * *
Varbūt vari apgūt kosmetologa profesiju (1-2 gadi) un pēc tam kaut kur piemācīties klāt arī tīro pedagoģiju, tad varēsi ārodvidusskolās un tehnikumos pasniegt nodarbības. Nav peļams variants, ko arī var izskatīt. Arī pati esmu par to aizdomājusies.
* * *
Runājot par priekšmetiem, es ieteiktu paskatīties slodzes. Pati gribēju izvēlēties latviešu valodu, literatūru (abas ir kopā) un vēl matemātiku, bet mani atrunāja, jo viens priekšmets otru nepapildina un divi eksāmena priekšmeti jau būs par šerpu, tāpēc no matemātikas atteicos.
Var jau paņemt ģeogrāfiju, kur vidēji katrai klasei ir viena līdz divas stundas nedēļā, bet algā atšķirība noteikti būs jūtamāka par latviešu valodas skolotāju, kuram ir stunda pēc stundas.
Arī skaties to, vai varēsi arī pasniegt kādu pulciņu, tas arī ir liels pluss!
Vēl ieteiktu skatīties uz to, kāds ir pieprasījums. Latviešu valodas skolotāji ir atliku likām un es pat pati domāju, vai maz šajā jomā atradīšu darbu, taču ķīmijas un bioloģijas skolotāji, vismaz manā apkaimē, trūkst!
* * *
Šis ir mans lauciņš un es par to visu varētu runāt un runāt (kā jau pļāpa), bet nu jau pietiks! :-D
20.07.2017 20:05 |
 
Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
Man pašai ir bijuši vairāki tiešām fantastiski skolotāji, ļoti daudz bijis arī vienkārši labu skolotāju. Man aug bērns, un arī savam bērnam es gribu brīnišķīgus skolotājus.
.
BET
.
Es tiešām neesmu pārliecināta, ka skolotāja profesija ir labākā izvēle, sevišķi jau (lai piedod man nacionālisti un patrioti) latviešu valodas un literatūras skolotāja profesija.
.
Šobrīd tiešām skolotājiem gadu no gada pa druskai pieliek algas, lielākajās Pierīgas skolās skolotāju alga jau grozās ap tūkstoti, dzīve šķiet gluži rožaina, un nākotne - vispār neona rozā.
.
Tikai man kaut kā no prāta neiziet tas, kas notika pirms krīzes un tās laikā, un cik ilgs laiks pagāja, pirms algas sāka atgriezties pirmskrīzes līmenī. Un tā nav nekāda senā vēsture.
.
Un ja nu pēkšņi atkal algas apgriež teju uz pusi, ko tad iesāks latviešu valodas skolotāja? Tad jau angļu, vācu, datorzinību skolotāja, kas iepeld ne-skolas darba tirgū, izklausās cerīgāk.
20.07.2017 20:13 |
 
Reitings 17280
Reģ: 29.01.2012
...starp citu, nesens pētījums par privātstundām uzrādīja, ka vecāki saviem bērniem visbiezāk algo privātskolotājus matemātikā, angļu valodu atstājot otrajā vietā.
20.07.2017 20:30 |
 
Reitings 1249
Reģ: 10.08.2015
Latviešu valodas skolotāji ir atliku likām un es pat pati domāju, vai maz šajā jomā atradīšu darbu

Šis gan gaaalīgi nav taisnība! ;) Tā ir viena no pieprasītākajām skolotāju vakancēm. Vēl pirms mēneša dažas ļoti prestižas Rīgas skolas meklēja latviešu valodas skolotāju + esmu runājusi ar savas pilsētas izglītības nodaļas vadītāju, kura arī atzina, ka ļooti vajag jaunus skolotājus, arī latviešu valodā. ;)
Ir vērts ieskatīties te http://www.e-skola.lv/public/31335.html, lai saprastu, kāda ir situācija ar darba iespējām.
Un par to, ko izvēlēties - izvēlies to, kas sirdij šķiet tuvāks un ko esi gatava izprast dziļāk un vairāk. Pievērs uzmanību tam, ko piedāvā augstskolas - LU Tu nevarēsi izvēlēties dabaszinības/bioloģiju/ģeogrāfiju UN, piemēram, latviešu/angļu valodu, sportu u.c. Ja izvēlies dabaszinātnes, tad arī otrs priekšmets jāizvēlas no dabaszinātnēm, eksaktajām zinātnēm vai informātika. Bet, ja studēsi latviešu valodu, literatūru, otru priekšmetu jāizvēlas starp angļu valodu, sportu, vizuālo mākslu, mājturību, informātiku u.c. Ja studēsi LU, varu Tev mēģināt atbildēt uz neskaidriem jautājumiem, ja tādi radīsies.
Par ekonomiku - ja pareizi atceros, tad ekonomikas skolotāja kvalifikāciju var iegūt tikai maģistros, vismaz LU.
20.07.2017 20:49 |
 
Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Godīgi sakot, ieteiktu matemātiku. Man mamma ir matemātikas skolotāja vidusskolā. Kādi ir plusi:
- daudz kontaktstundu (atšķirībā no ģogrāfijas vai vēstures), tātad vieglāk salasīt pilnu slodzi un nopelnīt. Ja ir daudz kontaktstundu, tad ir piemaksas par darbu labošanu. Kad es gāju vidusskolā (pirms 10 gadiem) tie bija tie priekšmeti, kuriem žurnālā bija mājasdarbu sadaļa.
- vieglāk labot darbus. Esmu palīdzējusi darbu labošanā, meklēt kļūdas ciparos, kur klasē ir 30 darbi ar identisku uzdevumu, ir ar kārtu vieglāk nekā iedziļināties 30 esejās.
- ja ļoti vajag naudu, var pasniegt privātstundas, jo matemātikā tās ir ļoti pieprasītas.
20.07.2017 22:08 |
 
Reitings 22
Reģ: 27.06.2017
Liels paldies visām, beidzot rodas kāda skaidrība :-D par skolotāja profesiju domu neatmetu, taču pa šo mācību gadu izdomāšu visu līdz galam
21.07.2017 21:06 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits
vairāk  >

Lietotāji online (3)