Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Izdzīvošana

 
Reitings 2244
Reģ: 31.05.2017
Ienāca prātā tēma :-), klasiska - kas tiktu ēsts, kā iegūts atrodoties dabā, piemēram Latvijas apstākļos, vis kas ir ēdams vai pārbaudīts ēdams !
24.06.2017 13:29 |
 
Reitings 5261
Reģ: 27.03.2009
Zivis. Sēnes, ogas, āboli
Salātus no zakkāpostiem var uztaisīt :D
Protams, var izaudzēt jeb ko dārzā
24.06.2017 13:36 |
 
Reitings 8847
Reģ: 12.04.2017
Vēl kādu zvēru var nomedīt. :D
25.06.2017 00:15 |
 
Reitings 2051
Reģ: 29.01.2009
Atkarīgs no tā kādi instrumenti/materiāli pieejami! Var uztaisīt lamatas, taču jāzina kā un kur. Var uztaisīt makšķeri un ķert zivis. Ļaunākajā gadījumā - vaboles, tārpi, visādi kukaiņi ir labs proteīna avots, mežā zem koku mizām, piemēram, var atrast tīri garšīgus. Primāri jādomā kā dabūt proteīnu, jo no saknītēm un odziņām vien ilgi neiztiksi. Un tad jau tālāk pagatavošana, uzglabāšana, pārnēsāšana, bet tas viss ir atkarīgs no vietas un apstākļiem.
25.06.2017 08:19 |
 
Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Vasarā, manuprāt, visvienkāršāk ir samakšķerēt zivis un uzcept uz ugunskura, salasīt ogas, sēnes, sēnes arī cept. Ziemā visvieglāk ir medīt.
25.06.2017 10:20 |
 
Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Mana lielākā problēma būtu izdomāt, kā dabūt uguni. Ja pieņemam, ka stikls nav pieejams, tad uguns iegūšana bez sērkociņiem vai šķiltavām, man būtu problēma, es protu to iegūt no akmens, bet man slinkums.
Šodien nonākot mežā bez ēdiena, viennozīmīgi sāktu skatīties uz ogām. Rieksti un sēnes būs vēlāk. Zemenes jau ir atrodamas, tas ir vismaz kaut kas. Vēl opcija ir dažāda veida zaļbarība - ir zaķskābenes, liepu lapas ir ēdamas, nātres var ēst, tās gan vispirms jānovāra, vai vismaz jāizkaltē, lai nesadzeļ muti. Vēlāk būs āboli, pīlādži un daudz kas cits. Tas šodienai būtu iesākumam, kamēr saprastu, no kā uzveidot slazdu putniem. Putni, atšķirībā no zivīm un dzīvniekiem, ir visur. Turklāt, ja pieņemam, ka naža man nav, putnu arī nogalināt vieglāk - to var izdarīt ar akmeni, mežacūkai stāties pretī ar akmeni ir ļoti riskants pasākums. Pēc tam jau var mēģināt saprast, kādi dzīvnieki ir apkārt, un cik lielas iespējas tos noķert. Ja nav naža, asu priekšmetu, ar ko nogalināt lielāku medījumu, var tīri labu uztaisīt no mežā atrodamajiem dzīvnieku kauliem. Jārēķinās gan, ka šāda priekšmeta esamība, mežacūku joprojām nenodrošina, pat, ja cūka nonāks slazdā, ir jārēķinās, ka fiziski tas dzīvnieks ir spēcīgs, turklāt, viņas kož, un jāaprēķina savi spēki. No šī aspekta skatoties, man būtu jāpārtiek no putniem un zaķiem vai zivīm, ja apkaimē tos var dabūt. Lielāku lopu es fiziski neesmu spējīga pieveikt, ja gribētos tādu un tas man tiktu slazdā, būtu jāgaida vairākas dienas, līdz dzīvnieks pats fiziski nogurst un kļūst vrgāks par mani.
Ja var dabūt kādu stikla gabaliņu, izmantojot to un sauli, var aizdedzināt sausu zāli, sakaltētas sūnas vai skujas. No brīža, kad uguns ir dabūta, faktiski var teikt, ka es jau dzīvoju labi. Dzīvesvietu, kamēr uguns man nav, veidotu no zariem un sūnām - pītā veidā divās kārtās zari, pa vidu sūnu pakojums - staipekņsūnas, izkaltētas, ir laba siltumizolācija. Māja jāceļ uz uzbēruma, lai lietus laikā uz grīdas neveidojas peļķes. Vasarā tā var tikt pie laba mitekļa - lai sūnas nesamirktu, vigvams jāpārklāj ar lapām, pareizi saliktas, tās novirzītu lietus ūdeni uz leju un sūnas nekad arī nesamirktu - manā mājiņā būtu sausi un silti. Līdz rudenim jāsamedī gana daudz dzīvnieku, lai dabūtu ādas, ar ko pārklāt namiņu, kad lapas vairs nebūtu pieejamas. Skujas nav risinājums, par tām var aizmirst, filmās izskatās labi, bet dzīvē tas nestrādā, jo skujas birst un arī ūdeni, tiklīdz zari sāk kalst, labi laiž cauri. Ja uguns ir, atliek tikai atrast mālus un sākt cept ķieģelīšus, tad jau vispār var dzīvot labi.
Putnu spalvas ārā mest nevajag, no zāles var uzpīt tīri labu matracīti, kuru, piepildot ar plucinātām spalvām un dūnām, var iegūt meža Dormeo :-D
Kamēr ir vasara, noteikti vajag salasīt pelašķus, raspodiņus un citas zāļu tējas. Vesels cilvēks var neiedomāties, bet dzīvojot tādos apstākļos, slimības ir neizbēgamas, tāpēc ar medikamentiem jānodrošinās, kamēr tie pieejami. Ziemā būs tikai aveņu kāti. Protams, arī labāk nekā nekas. Ziemā, šķiet, man jau būtu gana liela iedvesma, mēģināt dabūt uguni no akmeņiem, kas ir garš process, bet, vienu reizi dzīvē man tas jau ir izdevies, lai dabūtu tēju, būtu gatava to atkārtot.
Pārtikas uzglabāšana ziemai, tādos apstākļos, ir diezgan vienveidīga - atliek vien kaltēt visu, ko var sakaltēt.
Par dārzu ar bietēm un burkāniem var aizmirst, tādu nevar iekopt no tā, kas mums ir dabā atrodams, taču, tas nenozīmē, ka jāpaliek bez dārziņa vispār. Atcerēsimies, ka kartupeļus uz Eiropu atveda no Amerikas, nopūtīsimies un pievērsīsimies tam, kas ir mums pašiem. Ir pupām līdzīgs augs, kuram momentā aizmirsu nosaukumu, bet zinu, kā izskatās. Ēdams un ziemai saglabājams, attiecīgi - tas ir manā dārzā. Ir savvaļas ķiploks, noteikti ieviešams, kaut vai medicīnas nolūkiem. Skābenes var iestādīt kā kultūraugu vasaras sezonai. Ja padomātu, izdomātu, kuriem sīpolaugiem ir ēdami sīpoli (Tie var būt arī indīgi, piemēram narcišu sīpolus, kas gan nav mums dabā sastopami, ēst nevajadzētu mēģināt). Lielā mērā mums visi kultūraugi, kas ir dārzos, ir ievazāti no citurienes, pašiem savu, ko stādīt dārzā, ir maz.
Tām, kas grib ēst kukaiņus un kāpurus, iesaku laicīgi mācīties, kurus var ēst regulāri, bet kurus tikai vienu - pēdējo reizi.
Apģērbu un apavus (Šos, starp citu, pat nav grūti, es protu) taisa no dzīvnieku ādām un putnu spalvām. Lini ir Vidusjūras reģiona izcelsmes, tāpēc par tiem var aizmirst. Lai kaut ko šūtu kopā, diega vietā būs jāizmanto dzīvnieku cīpslas.
Vēl tikai jāpadomā, kā visu savu īpašumu pasargāt no meža iemītniekiem, kas varētu sagribēt pamieloties dārzā vai ieviest savu midzeni manā namā. Tas arī nav grūti izdomājams, vienkārši daudz darba. Žogs ir efektīva metode, nav jau pieci hektāri jāapvij. Tam blakus jāsadur zemē uzasināti mieti, jo meža cūku un alni, kurš vispār neskatās, kur iet, tāds žogs neatturēs, toties mieti, kas dur, liksies nepatīkami un dzīvnieki ies citur. Vesels veids, kā pasargāt sevi no cūkām, ir izvēlēties dzīvot zem pareizajiem kokiem - ja dzīvosiet zem ozola, viņām būs lielāka vēlme nākt ciemos. Klajumā dzīvot es neizvēlētos. Koki virs galvas gan papildus pasargā no lietus, gan noslēpj pašu mājokli, lai tas neradītu lieku interesi, ja tas būs klajumā, dzīvniekam, tāpat, kā cilvēkam, ir interese pārbaudīt, kas tas ir.
Faktiski - mani var izmest mežā, es tur ne tikai izdzīvošu, bet dzīvošu pat labi ;-)
25.06.2017 10:42 |
 
Reitings 610
Reģ: 04.03.2017
Man būtu ļoti grūti izdzīvot, jo slikti pazīstu augus, tēmētu uz ogām - meža zemenēm, mellenēm, avenēm. Sēnēm vispār klāt neķertos, jo atpazīstu tikai sarkano mušmiri. Gan jau nomirtu bada nāvē, jo galīgi nav ne jausmas par izdzīvošanu dabā.
25.06.2017 11:14 |
 
Reitings 352
Reģ: 23.07.2016
Ziema tomēr ir gara un salta, diez vai bez kādiem papildus instrumentiem varētu izdzīvot, viss jau smuki aprakstīts, bet meži ir dažādi un lai tajos pēkšņi būtu gan visi ēdamie augi, sēnes un ogas un dzīvnieki vienuviet, stipri šaubos. Man apkārt pārsvarā ir izdzīvošanai nederīgi meži. Un par tiem dzīvniekiem, diez kāds ir reizi mūžā nogalinājis dzīvnieku, tas tak nemaz nav tik vienkārši to ir jāmāk pareizi izdarīt un sadalīt. LV klimats izdzīvošanai nav piemērots, jo nav tik daudz ēdami augi, lai izdzīvotu visu ziemu. Būtu jāstaigā milzu teritorijas, lai atrastu ēdamo un ūdeni, kas ir nogurdinoši. Visai ziemai savākt ēdamo ir nereāli. Cik ilgi vienā vietā dzīvotu, jo ātri visu apēstu, būtu nepieciešams mainīt vietu ik pa laikam. Gan jau nomirtu no kādas infekcijas, depresijas vai aukstuma. Teorija ir viens, bet praksē reti kurš izturētu pat mēnesi.
25.06.2017 11:31 |
 
10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Lai gan uzaugusi pie meža, tādi izdzīvošanas piedzīvojumi nekad nav interesējuši. Daba ir skaista, kamēr tā man neuzglūn ar visiem briesmīgajiem kukaiņiem, čūskām, indīgajiem augiem utt. Ticamākais variants, ka mežā es ātri noslāptu.
25.06.2017 11:59 |
 
10 gadi
Reitings 2587
Reģ: 07.03.2011
Bet interesanti palasīt Alexxas stāstu, mazums kādreiz dzīvē noder mazāk ekstrēmos variantos.
25.06.2017 12:01 |
 
Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Man apkārt pārsvarā ir izdzīvošanai nederīgi meži.

Kādā ziņā nederīgi? Kas viņos tāds nederīgs? Visās vietās, kur esmu dzīvojusi, nevaru iedomāties nederīgus mežus. Protams, nekur nebūs pilns komplekts gan ar zivīm, gan augiem, gan dzīvniekiem, bet, kaut kas no nepieciešamā būs visur. Protams, pēc kaut kā var nākties iet tālāk, kurjerpiegādes tajos apstākļos nebūs. Viss atkarīgs no vēlmes izdzīvot.
diez vai bez kādiem papildus instrumentiem varētu izdzīvot

Instrumentus var izgatavot, ja zina, kā to darīt. Protams, tas nav viegli, bet var.
diez kāds ir reizi mūžā nogalinājis dzīvnieku, tas tak nemaz nav tik vienkārši to ir jāmāk pareizi izdarīt un sadalīt

Tam vajag fizisku spēku. Gan, lai dzīvnieku noturētu, gan arī, mazāk, bet tomēr, lai pārdurtu ādu un nogalinātu. Tāpēc man būtu jāpārtiek pamatā no putniem, vismaz, kamēr uztrennētos fiziski.
LV klimats izdzīvošanai nav piemērots, jo nav tik daudz ēdami augi, lai izdzīvotu visu ziemu.

Ziemā pamatā nāktos pārtikt no gaļas un zivīm - iedomājies, mūsu senči to tiešām darīja.
Cik ilgi vienā vietā dzīvotu, jo ātri visu apēstu, būtu nepieciešams mainīt vietu ik pa laikam

Pirmajā vasarā ir jādabū stādi un sēklas, lai nākamajā jau varētu iekopt savu kaut kādu dārzu. Tā izbeidzās cilšu staigāšanas pasaules vēsturē.
Gan jau nomirtu no kādas infekcijas, depresijas vai aukstuma

No infekcijas nomirt ir diezgan reāli. Ko iesākt ar to, es īsti nezinātu, zinu tikai pāris dabā pieejamus dezinfekcijas līdzekļus, tāpēc, šķiet, tā varētu pienākt mans gals, ja ilgi būtu jādzīvo mežā. Depresija nebūtu mans gadījums, man to rada cilvēku klātbūtne, nevis viņu trūkums, bet piekrītu, ka daļa atrastu veidu kā pakārties vai noslīcināties, jo nespētu sevi piespiest pašiem sevi apgādāt, jo tas ir lēns un fiziski grūts process, uz kuru daļa nespētu vienatnē motivēties. Cilvēks, lielā mērā, ir bara dzīvnieks un vienatnē ne visai labi eksistē. Aukstums jau nu mani nepiebeigtu, tam man ir gan zināšanas, gan iemaņas mājokļa, apģērba un arī daļas instrumentu izgatavošanā.
praksē reti kurš izturētu pat mēnesi.

Es zinu, ka es izturētu, ja apzinātos, nav citu variantu. Man zināšanas un praktiskās iemaņas ir pietiekamas, bet piekrītu, ka vairumam tā būtu problēma tieši tāpēc, ka nekas no tā mūsdienās nav nepieciešams, attiecīgi retais vispār par to interesējas, kur nu vēl izmēģina tās lietas praksē.
Zināšanas, apņēmība un fiziskais spēks ir tie vaļi, uz ko šāda izdzīvošana turas. Ja viena no tiem ir par maz, ilgi neizvilksi.
25.06.2017 12:03 |
 
10 gadiPatīk
Reitings 3722
Reģ: 31.10.2010
Nu man buutu gruuti, ja veel ziema, tad vispaar vakars uz ezera ar visu izdziivoshanu. Vislielaakaa probleema buutu ar eediena atrashanu, jo eedami un indiigi augi, ogas, seenes reizeem izskataas ljoti liidziigi, taa ka nezinaataajam gandriiz neiespeejami atshkjirt un taados ekstreemos apstaakljos ar saindeeshanos var buut pietiekami, lai atstieptu pedaaljus. Arii ar mediishanu ir kaa ir, nepietiek jau ar to, ka to zveeru nokjer un sadala, utt, visu zveeru vienaa reizee jau diez vai apeediisi, taapeec galju ir jaamaak arii uzglabaat, citaadi sabojaasies ljoti aatri, iipashi vasaras temperatuuraas.
25.06.2017 12:28 |
 
Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Man šķiet, ka mežā viena no lietām, kas jāizdara ASAP, ir jāatrod kāds strauts, ideālā gadījumā - upīte. Primāri jau dzeramā ūdens ieguvei. Bet ideāli būtu atrast upi, kurā makšķerēt zivis.
25.06.2017 12:35 |
 
Reitings 2244
Reģ: 31.05.2017
Jā, nu izksatās pec kā līzīga plānam :-). Ja tas būtu kāds okeānisko salu arhipelāgs, to visu varētu pat izbaudīt un pat ne tikai dizdzīvot, pat dzīvot. Latvijā gadalaiku dēļ viss būtu iepriekš uz priekšu stipri vairāk jādomā, ko vasrā, kā sagatavoties ziemai u.tml.
25.06.2017 12:47 |
 
Reitings 352
Reģ: 23.07.2016
Man apkārt ir veci aizlaisti/aizauguši vai izcirsti mežu, kuros nav īpaši nekā ēdama, ja arī izveidojas kāds izcirtums kurā saaug zemenes/mellenes/avenes, tad pēc laika viss jau ir aizaudzis ar neizbrienamiem džungļiem. Nav tādu smuku izkoptu/derīgu dzīvošanai mežu apkārt. Kaut kā pat sēnes negrib augt tādos mežos. Vēl jau ir tie insekti vasarās, no kuriem nav glābiņa. Vasaru varētu mežā vēl pamēģināt, bet ziemā diez vai, nav iemaņu un zināšanu visiem gadalaikiem. Lielākas izredzes izdzīvot kaut kur siltajā joslā, jo riebjas lielais aukstums un ilgās ziemas. Es domāju par izdzīvošanu vienatnē, jo divatā jau vieglāk. Bet, ja pēkšņi iemestu kautkur nekurzemē, mēģināt jau varētu, bet skolā jau neviens nemācīja izdzīvošanu, tikai cik pati lasījusi esmu. Citi arī nomirtu pie tukša ledusskapja, kur nu vēl mežā iemesti.
25.06.2017 12:50 |
 
Reitings 5884
Reģ: 25.08.2013
Jo tālāk uz Dienvidiem, jo vairāk briesmu - indīgi kukaiņi, visādi skorpioni, čūskas, daudz indīgu augu. Vieta, kur es nemūžam negribētu nonākt bez gida un atbilstoša ekipējuma, ir džungļi. Lai gan tundrā vai arktiskajā tuksnesī nebūtu labāk.
25.06.2017 12:54 |
 
Reitings 7408
Reģ: 06.05.2013
Ja tas būtu kāds okeānisko salu arhipelāgs, to visu varētu pat izbaudīt un pat ne tikai dizdzīvot, pat dzīvot.

Katrai klimata joslai savas bēdas. Mums ir sals un sniegs, tur ir orkāni, cunami, tropiskās lietavas, kas ilgst mēnešiem un noved pie plūdiem. Atkarībā no tā, kuras salas izvēlies, var uzrauties arī uz zemestrīcēm vai vulkānu izvirdumiem uzrauties.
Pārtikas ziņā - ok, banāni, kokosi, kaut kas vēl pazīstams, indīgu augu ne mazāk, kā pie mums,
Tāpat tajās salās čum un mudž no indīgiem kukaiņiem un rāpuļiem, kuru kodumi var novest pie nāves. Mums tādu gandrīz vai nav. Mums nav indīgu zivju, tropu joslā ir arī tādas.
Kādas ir Tavas zināšanas par ārstniecības augiem, kas tajās salās ir atrodami? Noteikti tur ir tādi, tikai, vai Tu zini, kā tie izskatās un kuras to daļas ir ārstnieciskas, kuras ne, vai ir pat kaitīgas?
Ja mūsu mežā izlikta šodien, es tiešām spētu izdzīvot, tad tropu salās man vakars būtu diezgan ātri, jo es nezinu gandrīz neko par to, ko tur var ēst, ko nevar un pat tādu sīkumu, kā to, ar kurām lapām nebūtu vēlams atslaucīt dibenu (Pie mums tie ir latvāņi, ar kuriem var apdedzināties) .
25.06.2017 12:58 |
 
Reitings 2244
Reģ: 31.05.2017
Skairdrs ka nekādas zināšanas par visādiem augiem :-D.Tas būt viens no punktiem kas buksētu, pastāvēšanu sākumā, augu valsts nepazīstama tātad neziņa, kā pielietot, mamēr adoptētos, jo pirmais vai saskare ar tiem nenodara bojājumus miesai, tad jau tos var aiztikt, un izmantot materiāli, un domāt, kādā veidā tālāk parbaudīt ko vel ar tiem iesākt. Kas attiecas uz pastāvēšanai riska faktoriem, klimats, dzīvesvieta, uzturs, personīgis stāvoklis, u.c būtu jāmēģina saprast kādā vietā racionālāk un drošāk būtu uzturēties, apgūt, kā nemirt iegūstot partiku ūdenī, uz sauszemes, varbūt pat gaisā, aŗī tas bremzētu jo neziņa kas ēdams, paliktu variants termiski apstrādāt tad daudz kas kļūst par uzturā lietojamu, lai aŗī neziņa, bet risks kļūst mazāks. Par patstāvīgu dzīvestvietu arī nav garantija ja pakārtne to nenodrošina, ja tās būtu salas atliktu pārceļot uz nākošām un periodiski atgriezties.
25.06.2017 13:43 |
 
10 gadi
Reitings 2654
Reģ: 29.01.2009
25.06.2017 14:39 |
 
Reitings 2244
Reģ: 31.05.2017
Latvijā ja tīrā dabā, ja vasarā, pārtiktu no augiem, ogām, kāda rāpuļa, kukaiņa, augļi dabā pamestos dārzos tikai :-D. Zivis skaitītos ekskluzīvi jo reāli varinati pie tām tikt bez makšķeres, vai tīkla gandrīz nekādi tad jādomā, kā uztaisīt, jo nomedīt nodurot vai noķert rokās diezko reāli nav, bet uztura ziņā no tām varētu vien pārtikt ja izdotos tās iegūt, svarīgākais ka droši lietošanai uzturā, vārītā, ceptā veidā, atķširībā no meža iemītniekiem, kur daļa atkŗīt dēļ riska inficēties kas ar aci nav nosakāms.:-D Ja ietu runa par ilgākiem laika posmiem ieskaitot ziemu, kad pārtikas pieejamība samazīnās, praktiski paliek dzīvnieki un zivis un tad vel jādomā, kā ziemas apstāķļos pie tā tikt. Jāveido lamatas, jataisa zvejas rīki kaut kādā veidā :-D, nekas cits neatliktu, kā no vasaras labumiem veidot iekrājumus ziemaija vispaŗ tāda iepēja ir, j aviss nav apēsts. Un vel, kādu idzīvošanu piekopj ar pastāvīgu dzīvesvietu vietu vai pārcelšanos uz jaunām teritorijām, jo pastāv risks pārtikas izmelšanai. Sadzīvot ar aukstumu arī būtu izaicinājums. Dzīvestvietas izveide sasuzemes mītnē vai zemnicā nebūtu problēmu, ziemai risinājums būtu zemnīca, bet izejot pāŗtikas meklējumos problēmas varētu rasties ar drēbēm, ja tās paņemtas nekas, ja drēbes no augiem jāpin tās nevarbūt pārāk smagas, vajādzīgs ērtums normalai kusībai un pietiekoši izturīgas.
25.06.2017 14:40 |
 
Reitings 2244
Reģ: 31.05.2017
Būs ko paskatīties, jo Bers Gills jau klasika.
25.06.2017 15:20 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits