Labrīt, beidzot esmu saņēmusies un pagatavojusi donatus, tiesa bez glazūrām.. pēdējā brīdī vīrs pateica nekādas glazūras (viņš nav liels saldumu mīlis).
Sastāvdaļas
500 gr milti; vai puse uz pusi parastie ar citiem miltiem;
10-12 gr svaigā rauga;
250 ml istabas temperatūrā piens;
70 gr cukura;
2 vidēja lieluma olas;
75 gr sviests;
1 t.k., vaniļas ekstrakta (var izvēlēties arī vaniļas sēklas vai vaniļas cukuru);
6 gr sāls.
Cepšanai 1l zemesriekstu eļļas (vai citu)
Pagatavošana
Traukā saberž svaigo raugu ar pirkstiem un pievieno pienu no kopējā apjoma 1/3 plus ēdamkaroti cukura no kopējā daudzuma. Samaisa.Tikmēr lielajā blenderī (vai ja jums tāds nav, tas viss ir darāms ar rokām, sajauc kārtīgi miltus (ieteikums pat būtu izsijāt vēlreiz caur sietu).Tad pievieno sajaukto rauga masu klāt miltiem un pievieno atlikušo pienu. Ja to dara ar lielo blenderi, darat visas darbības uz mazāko spiedienu, citādi būs viss pa gaisu.
Blenderim darbojoties pievieno istabas temperatūrā divas olas (pirms tam olas sajaucot), tad cukuru,vaniļas ekstraktu (ja jums nav vaniļas vispār, var šo posmu arī izlaist) un pēdējais sāls. Visu kārtīgi blenderē apmēram 10 minūtes, ar rokām tas aizņems laiku dubultā.Masa gatavai esot, apamainat blenderim uzgaļus no miksera slotiņas uz āķi (tās esmu iesaukusi šo interesanto uzgali) un sviestu, kurš sagriezts mazos kubiciņos turēts istabas temepratūrā, pa vienam kubiciņam pievieno blenderējot masā. Svarīgi katru nākamo kubiciņu pievienot tikai tad, kad pirmais ir kārtīgi iemaisījies masā. Mīkla gatava, to liek traukā ietauktu ar sviestu vai iesmērētu ar eļļu, pārklāj ar pārtikas plēvi un liek iekšā krāsnī, kurā ir ieslēgta gaisma(neko citu nevajag slēgt)Atstāj uz pāris stundām līdz mīklas masa traukā ir dubultojusies.
Uz darba virsmas izsijājiet miltus. Izliekat mīklu, mazliet apvīļājiet miltos tikai tik daudz, lai mīkla nav lipīga un izrullējiet mīklus līdz 1cm biezumam kvadrāta formā. Veidojat virtuļu formas. To var darīt gan pats ar glāžu palīdzību, gan izmantot speciālās virtuves metāla formas, lielākā nepilnus 8 cm diametrā un mazāko (vidiņam) 2.50cm diametrā. Izgrieztos doantus liek uz cepampapīra krāsns pannas un liek ieslēgtā krāsnī apmēram uz 30 minūtēm (tikai ar ieslēgtu gaismu) , līdz tie paliek lielāki.
Katliņā uzkarsējiet eļļu 350 grādus karstu (ieteikums ir iegādāties vispār temperatūras mērītāju, tā ir laba lieta un noderēs arī labi cepešu gatavošanai). Katliņa liek pa vienam donatam(ērtākais veids ir katrs donats ir uzlikts uz kvadrāta izgriezta cepampapīra , tā būs vieglāk ieslidināt donatu eļļā. Cep līdz zeltaini brūns , tad griež otru pusi. Atkārtot ar katru donatu visas tās pašas darbības. Ja jūs gribat ar glazūrām donatus, tad donats pēc to pagatavošanas ir uzreiz jāiemērc sagatvotā glazūrā.
Kopā sanāk no masas 12 donati,