Nesen internetā uzgāju veselīga, pašgatavota zemesriekstu sviesta recepti :) Tā burciņa zemesriesktu sviesta veikalā ir diezgan dārga.+ šis variants ir BEZ CUKURA, palmu eļļas. ;) Kāda ir gatavojusi pati? Varbūt, ja nav, mājās ir rieksti, medus, kāda augu eļļa un var pagatavot, pateikt, kā sanāca? Interesē kā garšo, kāda sanāk :)
Jāņem lobīti, nesālīti rieksti, pati apgrauzdē nedaudz uz pannas, skaties, nepiededzini, būs rūgti. Un attiecīgi pati pievieno tālāk sāli pēc nepieciešamības, jo tie gatavie sālītie, ir stipri par sāļu.
Kaut kad Rimi akcijā nopirku kaut kādu lēto pagaršošanai...sākumā ēdu un nesapratu vai garšo vai nē, bet nu jau tā burciņa mētājās mājās plauktā, laikam jau negaršo :D tad jau labāk ēst kaut kādu Nutellu vai ko tamlīdzīgu.
Nutellu nevar salīdzināt ar zemesriekstu sviestu, tas ir pilnīgi kas cits, tikai stāv blakus vienā plauktā.
Ja ir labs sviests, tāds kā Nuteko, tas ir veselīgs, labs olbaltumvielu avots, magnija utt. :-)
Pati esmu gatavojusi tikai mandeļu un indijas riekstu sviestu. Nepievienoju klāt ne eļļas, ne saldinātājus. Galvenais riekstu sviestu pagatavošanā ir jaudīgs blenderis vai virtuves kombains un pacietība. Jo, kā jau viena meitene rakstīja, rieksti sablenderēsies, tad kļūs sausi, bet jāturpina tik blenderēt, līdz tie izdala savu eļļu un tad masa kļūst vijīga.
No veikalā nopērkamajiem, vislabāk garšo šis. (l)
Var nopirkt Stockmann, un ir pieejami dažādu riekstu sviesti. Tas lētais, kas ir nopērkams Rimi pa ~ 2 eiro gan ir ļoti negaršīgs un tur daudz kas vēl pievienots klāt.