Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

žurnālistēm

 
Reitings 346
Reģ: 16.11.2014
Vai te ir kāda, kas studē žurnālistiku, vai strādā, vai ir strādājusi žurnālistikā? Vai varat pastāstīt par savām studijām, profesiju? Plusus un mīnusus, kādi jums personīgi tie šķiet? Tām, kam tā ir profesija (vai tām, kas tiešām zina par šo profesiju) - kāds ir šis darbs? Slēpjas kādi zemūdens akmeņi?
Man ir baķis vienā no hard sciences, bet apsveru turpmāku izglītību/darbu žurnālistikā. Vienmēr ir paticis rakstīt, taču ne tenkas vai romantiku, bet analītiskas esejas par nozīmīgām tēmām. Vienmēr ir interesējusi politika un vēsture. Maģistrus sākšu tikai pēc gada, tādēļ šobrīd ir laiks apdomāties, vai studijas turpināt savā jomā (kas man arī patīk), vai žurnālistikā.
Daudzi apgalvo, ka žurnālistam nevajag studēt žurnālistiku, bet, teiksim, ekonomiku vai politoloģiju, un es tam sliecos ārkārtīgi piekrist, tomēr ne pilnīgi.

Paldies :)
16.11.2014 19:05 |
 
Reitings 1732
Reģ: 21.06.2012
Neko nezinu par žurnālistiku, bet gribēju pateikt, ka man patīk tava bilde profilā. :D
16.11.2014 19:17 |
 
Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Žurnālistiku pametu, jo man apnika darīt to, ko un kā man liek. Mediji mūsu valstī lielākoties nav brīvi - medijam ir savs īpašnieks ar konkrētām idejām un interesēm un žurnālistam ir jāiekļaujas konkrētajā rāmī.
Protams, ir arī brīvāki žurnālisti, bet tie ir profesionāļi, kas izcīnījuši savu vietu.
Turklāt, jaunos entuziastus redaktori ļoti mēdz izmantot. Kāds populārs interneta medijs saviem žurnālistiem liek strādāt padsmit stundas dienā, pretējā gadījumā tiek atlaisti. Un alga arī nav nekāda lielā.
16.11.2014 19:17 |
 
Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Esmu mācījusies un arī strādājusi šajā jomā.

Pirmkārt, ja tu gribi darboties pētnieciskajā žurnālistikā vai rakstīt esejas nopietnākiem medijiem, tad sevišķi plašas tev tās darba iespējas nebūs. Bet gan jau tev pašai ir idejas par vietām, kurās gribētu strādāt.

Otrkārt, par zemūdens akmeņiem. Darba samaksa nav sevišķi augsta. Žurnālos un citos drukātajos medijos vēl tā, bet interneta vietnēs ir milzīgs apjoms un, manuprāt, stipri neadekvātas algas. Tur arī rodas tie "ķep ļep" raksti portālos. Vēl viena lieta, ka praktiski visi mediji ir aizrāvušies ar nodokļu optimizāciju, respektīvi, autoratlīdzības maksā arī štata darbiniekiem. Sociālo nodokli būs jāmaksā pašai vai varēsi nemaksāt, ja vismaz daļa no slodzes būs noformēta kā darba līgums.

Treškārt, par studijām... Nav tik viennozīmīgi, ka žurnālistam pietiek tikai ar izglītību ekonomikā vai politikā. Studiju laikā tiek mācītas daudzas darbam svarīgas lietas, ko citās programmās neiemācīsies, piemēram, rakstīt dažādos žurnālistikas žanros (ziņas, intervijas, apraksti utt.), intervēt cilvēkus un tamlīdzīgi. Uzrakstīt baudāmu un profesionālu tekstu nav ne tuvu tik viegli, kā tas varētu izskatīties no malas. Tavā gadījumā gan es ieteiktu turpināt studijas savā pašreizējā jomā un žurnālistikas pamatus piemācīties pašmācības ceļā. Ja nu saproti, ka žurnālistika nav priekš tevis, tad vismaz būs lielākas iespējas strādāt labāk apmaksātā jomā (es pieņēmu, ka tāda tā ir). Vari kaut vai izveidot blogu un tādā veidā izmēģināt spēkus. Starp citu, tas ir labs veids, kā tikt pamanītai un iegūt darbu jau nopietnā medijā.
16.11.2014 19:23 |
 
Reitings 346
Reģ: 16.11.2014
Libra, jā, kaut ko tādu esmu dzirdējusi un no tā man arī bail. Arī to rakstu pāris dienas atpakaļ lasīju, kur salīdzināja medijus Baltijā. Bet no otras puses, man šķiet ka tas tieši norāda uz iespējām veiksmīgi ielauzties preses pasaulē. Man ir vēl pāris jautājumi Tev - ko tieši lika darīt? Rakstīt par konkrētām tēmām vai paust konkrētu viedokli? Vai ko citu? Cik ilgs laiks tiek dots viena raksta sagatavošanai? Teiksim, ja mēs runājam par tādu vidēji garu/garu rakstu, nevis ''breaking news'' un 2 paragrāfu rakstiem, kādu apollo ir pārpārēm.

BBW, paldies :D
16.11.2014 19:24 |
 
Reitings 7143
Reģ: 13.04.2012
Bija reizes, kad teica, par ko jāraksta, bija reizes, kad manu materiālu noraidīja, jo tādu publicēt nav medija interesēs, bija reizes,kad pateica - jāatrod tik un tik cilvēkus, kas ir konkrētas idejas/cilvēku atbalstītāji un to jāizmanto rakstā par konkrēto lietu. Tā kaut kā.
Esmu strādājusi medijā, kas "iznāk" reizi nedēļā un tādā, kas reizi mēnesī. Laiks un apjoms ir atšķirīgi.
16.11.2014 19:29 |
 
Reitings 346
Reģ: 16.11.2014
Elizabete, jā, plašu darba iespēju man nebūs, bet Latvijā jau nemaz ne tik daudziem tādas ir :D Varbūt vari pastāstīt kaut ko vairāk par savu ikdienu? Cik rakstus dienā/nedēļā tev aptuveni jāuzraksta? Kā ir ar tēmām - vai tās ir noteiktas, vai aktualitāšu/jomas ietvaros vari diezgan brīvi izvēlēties? Tev patīk savs darbs?
Par pašmācību, jā, taisnība. Esmu jau sākusi lasīt un klausīties dažādas onlaina lekcijas. Un jā, idejas par vietām, kur vēlos strādāt, man ir.

Libra, kā ar cenzūru? Esi piedzīvojusi?
16.11.2014 19:34 |
 
Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Ārpus studijām neesmu rakstījusi par politiku, manas jomas ir mode un dažkārt arī kultūra. Līdz ar to man tiek dota brīva vaļa izdomāt tēmas. Pašā sākumā redaktore vairāk pameta kādas idejas, bet uz beigām jau vairs tikpat kā ne.
Darba apjoms atšķiras no medija veida. Es strādāju "pusslodzi", ko apvienoju ar vēl vienu pusslodzes darbu. Man nedēļā bija jāuzraksta vai nu septiņi raksti portālam, vai arī pieci raksti portālam + viens raksts žurnālam.
16.11.2014 19:52 |
 
Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Par apmierinātību ar darbu man ir divējādas izjūtas. Man ļoti patika tas, ka varu rakstīt par sev interesējošu tēmu un tās ietvaros brīvi izpausties. Bet slodze tiešām ir ļoti liela, ja grib nopelnīt daudzmaz sakarīgu algu (vismaz tad, ja runa ir par interneta medijiem)!
16.11.2014 19:56 |
 
Reitings 346
Reģ: 16.11.2014
Elizabete, kā ir ar studentiem - uz kādu jomu lielākoties mērķē? Daudzi grib rakstīt par politiku, zinātni? Vai dominē citas tēmas?

Vispār paldies jums par visām atbildēm :D
16.11.2014 20:08 |
 
Reitings 4628
Reģ: 06.07.2013
Manā kursā puiši gribēja rakstīt par sportu vai mūziku, meitenes kā kura. Man šķiet, ka tik daudzi nemaz nesapņoja par politisko žurnālistiku, uz kuru ļoti spieda pasniedzēji.
16.11.2014 20:13 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits