Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Atkritumu vaaceeji/kraajeeji

 
Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Ko juus dariitu, ja jums tuvumaa kaiminjos ievaaktos atkritumu kolekcionaars, kursh miil rakaaties citu cilveeku atkritumos un nest uz savaam maajaam vinjpraat, deriigus objektus? Attiektos kaa pret slimu cilveeku un meeginaatu pieciest jebshu ciiniitos par to, lai tas cilveeks tomeer aiziet citur dziivot?
Lieta taada, ka nesen manaa kvartaalaa iegaadaajaas maaju viens paaris. Sieva ir profesore, viirs ir rakstnieks vai kaut kas tamliidziigs. Tas viirs izraadaas, velk maajaas meeslus. Labi, ne gluzji pussapuvushu paartiku, bet vecus kreeslus, izmestus diivaanus, podus, pannas utt. Shodien vinjsh rakaajaas manos atkritumos. Es ar atpleestu muti uz vinju skatiijos, shameejais neko, sasveicinaajaas ar mani, apjautaajaas kaa man iet un .... veesaa mieraa turpinaaja rakaaties. Beigaas veel noburkjeeja par to, ka esmu izmetusi veel tiiri noderiigu plastmasas grozu, ko protams savaaca un aizgaaja taalaak uz kaiminja atkritumiem. Es esmu shokaa. Kaut kaa nepatiikami, ka kaads lien pa taviem atkritumiem. Labi veel, ka no saviem logiem vinja teritoriju nespeeju saredzeet un nebuus jaaskataas uz luuznju kaudzi, bet taapat nav jauki.
24.07.2014 02:39 |
 
Reitings 65
Reģ: 29.01.2009
Esmu redzejusi dokomentalas filmas par tiem vacejiem,vispar traki,domaju,ka tadi trakie tikai UK un Amerika ir atrodami,tur cilveki aiz gara laika manuprat tadi paliek :D bet Nu kas vienam atkritumi,otram dargumi. Draugam mamma stastija,ka vienmer pirms mesanas ara vel lietojamas lietas padarot par nelietojamam,pat vecam zekem lielus caurumus izgriezot (:D),Vinai vnk nepatik doma,ka kads pec tam to miskasti revides un vilks majas.
24.07.2014 02:52 |
 
Reitings 2804
Reģ: 07.10.2012
Nezinu, ko darītu. Iespējams pajautātu, kāpēc viņš/viņa tā dara :D
Manā pilsētā dzīvo ģimene, kurai viss pagalms ir visādos krāmos. Nezinu, vai viņi rokas pa atkritumiem, bet esmu diezgan pārliecināta, ka viņi to dara. Izskatās diezgan bēdīgi, ka viss pagalms ir vecās mēbelēs, mašīnu diskos un vēl daudz dažādos krāmos. Pietam, var redzēt, ka istabā ir pilnīgi tāda pati situācija kā pagalmā.
Tās dokumentālās filmas vispār ir briesmīgas. Vienmēr sanāca tās skatīties, kad ēdu - goda vārds apetīte pārgāja. Īpaši, kad rādīja par sievieti, kurai viena mājas istaba bija līdz griestiem pilna ar viņas pamperiem, jo viņa negāja uz wc. Pretīgi. Cerams, ka nekad tādi cilvēki nedzīvos man kaimiņos...
24.07.2014 02:59 |
 
Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Draugam mamma stastija,ka vienmer pirms mesanas ara vel lietojamas lietas padarot par nelietojamam,pat vecam zekem lielus caurumus izgriezot (),Vinai vnk nepatik doma,ka kads pec tam to miskasti revides un vilks majas.

Paldies par ideju! Buus jaapadara viss tik briesmiigs, ka vinjam to negribeesies njemt un ar laiku paarstaas naakt.
Starp citu, dziivoju Kanaadaa un tas viirietis ir amerikaanis, kursh ir appreceejis kanaadieti. :D Shoreiz nesanaaks lauzt stereotipus.
24.07.2014 02:59 |
 
Reitings 2804
Reģ: 07.10.2012
Draugam mamma stastija,ka vienmer pirms mesanas ara vel lietojamas lietas padarot par nelietojamam

Manos atkritumos gan neviens neložņā un nemeklē ko vērtīgu, bet es vienmēr salaužu to, ko metu ārā. Pat nezinu kāpēc :D
24.07.2014 03:00 |
 
Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Grūti iedomāties, ko darītu es... Gan jau, ka kādu laiku vienkārši vērotu, lai jau rakājas manos atkritumos, ja tā gribās, bet lai neizmētā un neizvanda visu. Žēl jau itkā nav, bet dīvaini justos tāpat...
24.07.2014 03:04 |
 
Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Vinjsh peec tam visu aiz sevis sakaartoja. Vieniigais, tagad ir jaaskataas ko metu atkritumos. Taadas lietas kaa gruutnieciibas testus, veco apakshvelju utt. buus jaaved uz izgaaztuvi. Man vislielaakaa nesaprashana ir par to, ka vinjam pat kauna nebija un mani ieraugot, nebija nekaadas reakcijas. Piedevaam veel nokritizeeja mani par to, ka izmetu vecu plastmasas veljas grozu ar noluuzushu rokturi. Ja nu naakamreiz veel pie durviim piezvana, lai izteiktu viedokli par maniem atkritumiem??
24.07.2014 03:11 |
 
Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
krista, :D Diez vai pie durviim zvaniis. Bet es nebriinos par shaadiem eksemplaariem... Pietiek kaadu retu reizi Toronto centraa pabuut - ko tik tur nevar redzeet! Tik diivaina paskata un uzvediibas cilveeki, ka pilniigi bail paliek tur atrodoties, jo ir sajuuta, ka Kanaadaa trako nami neeksistee vispaar un shitos neviens neaarstee... Pietam vinjiem pashiem uzskataami pilniigi vienalga, ko tu domaa par shiem indiviidiem, mieriigi tevi pasveicinaas (laipniiba gan paari visam! :D ) un turpinaas savas gaitas. Es taa kaadas 5 minuutes neizpratnee blenzu uz pieklaajiiga vecuma kundziiti, kura bija sameeraa glauni gjeerbta, bet nez kaapeec sev uz galvas bija pieseejusi rotalju dzeltenu caali ar parastu kurpju shnjori un veesaa mieraa urbinaaja degunu peetot veikala skatlogus... Nekaadi nevareeju izdomaat, man vinjai kaut ko teikt par to caali uz galvas vai nee... :D
24.07.2014 03:21 |
 
Reitings 65
Reģ: 29.01.2009
Krista - tad jau tomer lidz mums vel si moderna slimiba nav atnakusi :D
Man pasai vispar nepatik izmest lietas kas vel ir labas,man tas liek justies ka sliktam cilvekam,man laikam kka no audzinasanas liekas,ka ta nedrikst,tada ka lietu nenovertesana,vai izskerdiba. Es cenos tikt sim kompleksam pari,bet kamer nesanak es visu Kas vel ir lietojams metu maisos un ziedoju tiem kam nav,lieku tur visu kas var noderet,pat plastmasas grozus,drosi :D atkritumos man aiziet tikai tuksie iesainojumi un edienu atliekas,Ja kads grib lai tik lien ieksa,vel saja karstuma manas iecienitas zivs atlikumi gan jau kartigi samarinejusies :-D
24.07.2014 03:22 |
 
Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Pietiek kaadu retu reizi Toronto centraa pabuut - ko tik tur nevar redzeet! Tik diivaina paskata un uzvediibas cilveeki, ka pilniigi bail paliek tur atrodoties, jo ir sajuuta, ka Kanaadaa trako nami neeksistee vispaar un shitos neviens neaarstee... Pietam vinjiem pashiem uzskataami pilniigi vienalga, ko tu domaa par shiem indiviidiem, mieriigi tevi pasveicinaas (laipniiba gan paari visam! ) un turpinaas savas gaitas. Es taa kaadas 5 minuutes neizpratnee blenzu uz pieklaajiiga vecuma kundziiti, kura bija sameeraa glauni gjeerbta, bet nez kaapeec sev uz galvas bija pieseejusi rotalju dzeltenu caali ar parastu kurpju shnjori un veesaa mieraa urbinaaja degunu peetot veikala skatlogus... Nekaadi nevareeju izdomaat, man vinjai kaut ko teikt par to caali uz galvas vai nee...

Par sho teemu runaajot, vinjiem ir taadi apruupes centri, bet no tiem var sameeraa viegli tikt aaraa. Miestaa dazkaart var maniit vienu sievieti ap 50, muuzdien halaataa un chiibinjaas ar plastmasas kuliiti. Vinja ir meistars izbeegshanaa no apruupes centra. Vasaraa vinju liek visi mieraa, bet ziemaa gan kursh vinju pamana, taa sauc aatros, lai vinju ved atpakalj, jo lielaa salaa tai halaataa var nosalt liidz naavei.
Diivainju gan te ir pilns, piekriitu. Tas taapeec, ka valdiiba atbalsta taadu cilveeku integraaciju sabiedriibaa. Kameer sev paari nedara vai citiem un pats kaut kaa speej paeest un atrast maajas, liidz tam nekur iekshaa neliek. Daudzi dziivo komuunaas un videeji smagos gadiijumus tajaas komuunaas pieskata personaals, bet taa vinju dziive iipashi neatskjiraas no paareejo cilveeku dziiveem. Vinji negulj palaataas, bet gan dziivo mazos dziivokliishos vai istabaas kaadaa maajaa.
24.07.2014 03:29 |
 
Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Kameer sev paari nedara vai citiem un pats kaut kaa speej paeest un atrast maajas, liidz tam nekur iekshaa neliek.

Aha, tikai ar shiem jau ir kaa ar biteem - nekad neko nevar zinaat. Pienaaks varbuut kaads briidis, kad vinjam ne taa taas shaibochkas galvaa sasleegsies un vinjsh uzbruks kaadam nevainiigam cilveekam vai savam solas biedram skolaa/daarzinjaa, un ko iereednji? - tik rocinjas paplaatiis, redz, nezinaajaam, bija no mieriiganiem, un mees jau neko, she - kompensaacija par fiziskiem kaiteejumiem un aizveries (tas labaakajaa gadiijumaa!).
Te jau reiz bija diskusija par to integreeshanu skolaas un sabiedriiba, ja nemaldos...
tad jau tomer lidz mums vel si moderna slimiba nav atnakusi

Ja tu ar "mums" domaaji Riigu, tad maldies - kaut kur Pljavniekos dziivo tantinja (ja veel dziivo), kura vaac atkritumus un nes uz savaam privaatmaajaam. Viss daarzs ir nokraameets ar drazaam un maajaa tieshi taapat viss. Veel zinjaas bija sizhets par vinju. Un gan jau shii kundziite nav vieniigaa taada...
24.07.2014 03:40 |
 
Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Aha, tikai ar shiem jau ir kaa ar biteem - nekad neko nevar zinaat. Pienaaks varbuut kaads briidis, kad vinjam ne taa taas shaibochkas galvaa sasleegsies un vinjsh uzbruks kaadam nevainiigam cilveekam vai savam solas biedram skolaa/daarzinjaa, un ko iereednji? - tik rocinjas paplaatiis, redz, nezinaajaam, bija no mieriiganiem, un mees jau neko, she - kompensaacija par fiziskiem kaiteejumiem un aizveries (tas labaakajaa gadiijumaa!).

Tas jaa. Bet nu tie mieriigie patieshaam ir nekaitiigi, probleema ir tur, ka meegina integreet tieshi agresiivos. Apruupes centros personaals nedriikst nekaadus fiziskus ierobezjojumus izmantot, tie ir atljauti tikai slimniicaas, taapeec pat tur ja izdomaa kaads kauties, kopeeji var tikai aizklaat ar rokaam galvu un mukt prom, nedriikst pat meeginaat satvert, jo nedriikst nejaushi atstaat zilumus pacientam.
Vispaar viena dusma man ir par sho teemu. Sheit popularizee to uzskatu, ka nabadziiba un mentaalaas saslimshanas ir cieshi saistiitas. Jaa, piekriitu ka slikti apstaaklji var pastiprinaat slimiibu vai "izraut" to aaraa, bet arii bagaatie var buut traki. Tagad ir taa, ka bagaata teetinja deels ar maniakaalo depresiju vai sizofreniju skaitaas tikai diivains vai ekstravagants, bet nabadziiga taksista deels ar taadu pashu diagnozi skaitaas traks. Mums liek njemt veeraa diemzeel arii ekonomisko un sociaalo staavokli pacientu noveerteeshanaa, kas man liekaas biezji vien ne paaraak objektiivi, jo nabadziigaakajiem tiek piesietas smagaakas diagnozes tieshi attieciibaa uz gariigo veseliibu. Sauklis - nauda uzlabo gariigo veseliibu man liekaas paarspiileets un diskrimineejosh. Es to driizaak apgrieztu otraadi - gariigaa veseliiba nosaka to, cik naudas speesi nopelniit.
24.07.2014 03:57 |
 
Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
Man vienmeer ir licies, ka tieshi zilaas aristokraatu asinis ir taas slimaakaas, ja taa var izteikties... Man to, ka viniem bija agraakos laikos pienjemts preceeties ar radiniekiem, lai uztureetu savu aristokraatismu, tur veel arii pats dziivesveids bija atbilstossh, taatad gjeneetiski asinis shvakaakas. Vismaz man taads priekshstats vienmeer ir bijis. Saprotu, ka muusdienaas tam ir mazs pamats, jo buutiibaa slimiiba ir slimiiba - ar to var saslimt jebkursh un tik tieshaam, nauda no taa nepaglaabs.

Skatos ekonomisko un sociaalo staavokli sheit Kanaadaa pastiprinaati uzrauga teju visur. Skolaas, beernudaarzos, bankaas, arii slimniicaas, gan jau veel kaut kur... Interesanti. Tai pat laikaa - daudzi seezh veesaa mieraa uz pabalstiem, lai gan ir pilniigi darbspeejiigi, kas atkal noziimee, ka nemaz ne tik slimi... :D
24.07.2014 04:07 |
 
Reitings 11996
Reģ: 15.03.2013
krista, tev joprojaam patiik taa profesija par ko maacies? Driizaak ne pati profesija, bet sisteema un attieksme, ar ko tev jaasaskaras buus savaa darbaa. Nerodas ieksheeji taada kaa pretestiiba sava veida netaisniibai esoshajaa sisteemaa, kurai tev jaapakljaujas? Lasu un domaaju, ka es laikam taa nevareetu, jo dariitu daudz ko pa savam nepakljaujoties, par ko noteikti tiktu aiz resteem... :D
24.07.2014 04:22 |
 
Reitings 9169
Reģ: 23.02.2012
Neons Neviena sisteema nav ideaala. Kanaadaa tomeer taa mediciina kaa taada nav tik slikta, ir arii daudz labaas puses. Mediciina vienmeer bija un buus pilna ar eetiskajaam dilemmaam, ar to ir jaareekjinaas jebkur.
24.07.2014 05:36 |
 
Reitings 1062
Reģ: 26.12.2012
Vēl jau opcija ir metot ārā(it sevišķi ja viņš ņem saimniecības preces ne pārtiku) mest visu vienā kastē, bet visādās šāda tipa saimniecības lietas otrā un to pirmo miskastē to otro blakus, ne viņam rakties nekas, atnāks savāks maisu un dosies prom.
Varat vēl izrunāt, ka miskastē lai nelien, ja būs kas vērtīgs, ka noliksi blakus misenei.
24.07.2014 06:18 |
 
Reitings 974
Reģ: 08.05.2014
Varbūt palaidu garām, jo tikai ar acīm pārskrēju jūsu sarunai, bet kāpēc tu viņam neaizrādīji? Es palūgtu, lai tā nedara, jo man ir neērti.
Nav taču tā, ka viņš plēš miskastes maisus vaļā un rokas pa kartupeļu mizām un tamponiem? :D
Pateiktu, ka, ja metīšu ārā mēbeles, tad nolikšu pie miskastes, un to viņš tad drīkst ņemt, jo man nav žēl.
24.07.2014 06:18 |
 
Reitings 640
Reģ: 09.01.2014
Neesmu sastapusies ar šādiem cilvēkiem.
Bet jā,kā tā rakāšanās notiek? Tiešām brutāli atplešot maisus un bez emocijām šķirojot? Es ļoti reti sviežu laukā ko lielāku par sadzīves atkritumiem vai zeķu pāri,tāpēc nedomāju,ka ēdiena paliekas būtu kādam interesantas. Un ja nu tomēr kādam ir iepaticies mans vecais veļas grozs,lai jau. Tāpēc jau viņš ir izsviests laukā un ja godīgi,man ir pilnīgi vienalga vai tas nonāk izgāztuvē vai pie kāda mājās.
Nu jau cik sen atpakaļ izmetu laukā veco slotu, nu cik nu izmetu,tajās dienās,kad ir atkritumu savākšanas diena,noliku ārpusē ar domu,ka nu mazums kādam vajag,tur pagalmu mēzt kaut vai. Figu! Tā slota vēl tagad,pēc pusgada,stāv kā stāvējusi.
24.07.2014 06:54 |
 
Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
Hah es laikam vienkārši lietas kuras tas kaimiņš uzskatītu par vel "lietojamu" noliktu blakus atsevišķā maisā lai viņam nebūtu tiešām atkritumi visi jaizrakā, bet tas pa jokam. Ja nopietni, es laikam tomēr viņam vienkārši censtos palūkt vai viņš varētu pārtraukt tā darīt, vismaz ar manām miskastēm.
Vispār jau skumji par šiem cilvēkiem jo viņi jau to principā ir sākuši darīt dēļ kādām psiholoģiskām traumām, pēc kurām viņi nav spējuši atkopties. Par piemēru, vīram nomirst sieva, dēļ kā viņš pēc tam sāk visu paturēt savās mājās jo neko vairāk negrib nekad zaudēt. Nu tas bija tā pa vienkāršo variantu.
Nez ja varētu es laikam miskastei uzliktu atslēgu lai kaimiņš netiktu klāt, bet tas jau tā nemuki būtu.
24.07.2014 06:59 |
 
Reitings 17203
Reģ: 08.05.2010
Tā kā dzīvoku dzīvoklī tad nu mums ir kopējas miskastes visām mājām. Es parasti miskastē metu tikai tiešām pārtikas pārpalikumus vai ko pilnīgi nenoderīgu, turpretī, es sen atpakaļ tīriju skapi, reāli bija 3-4 maisi ar drēbēm, tā kā man aizvest viņas nebija kur un laika tam ar nebija, tad nu es viņas kārtīgi sapakoju maisos un tur pat pie miskastēm noliku, ko lai saka, dienas laikā visi 4 maisi bija savākti, un man pat prieks jo tur bija labas drēbes, vienkārši man vairs nederēja vai arī nepatika. Tā pat ar daram ar elektronikām ka noliekam tur pat aiz stūra, ja nu kādam piemēram vajag viņas, vienīgais ja elektronikas ir palikušas bīstamas(novecojušas, uguns nedrošas, dīvainas skaņas) tad gan es pārgriežu vadu lai neviens nevar īsti imantot.
24.07.2014 07:07 |
 
Reitings 1080
Reģ: 06.09.2013
Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā, tāpēc atkritumu konteineri izmanto vēl padsmit dzīvokļu iemītnieku. Pa miskastēm mums te rakņājas katru dienu. Kopskaitā esmu manījusi vismaz 5 dažādus cilvēkus. Par laimi tā kā tie nav tikai mani atkritumi tad man nav tā personificēšana, ka tieši par maniem rakņājas, lai gan process pats par sevi ir pretīgs. Mums tas konteiners stāv atsevišķā telpā, tad nu šie tur durvis vaļā, kamēr veic savu darbiņu, kas rada smaku apkārtējā vidē. Neesmu tuvumā redzējusi nevienu cilvēku, kas dzīvo uz ielas, tā kā pieļauju, ka arī visi šie ir kaimiņi kādam no mana rajona. :(
Viens no šiem mistkastniekiem vāc pudeles un katru rītu pīķa stundā ar saviem 2-4 maisiem iekāpj sabiedriskajā (protams, pa zaķi) un brauc nodot. Reizēs, kad es viņu satieku sabiedriskajā, raudāt gribas. Kā jau teicu - pīķa stundā -, kas nozīmē, ka fiziski nav kur pārbāztā transportā pabīdīties. Un tā smaka ir vienkārši ārprāts. Tas cilvēks nemazgājas.
Godīgi sakot, esmu pilnīgi pret integrēšanu sabiedrībā, bet par izolēšanu, jo šī ir mentāla slimība. Visi mistkastnieki, kas rakņājas pa miskastēm manā rajonā, ir vīrieši spēka gados. Visi! Neviens neizskatās slims, neviens nav nespēcīgs darīt fizisku darbu (ņemot vērā tos maisus, ko viņi katru dienu pārnēsā, viņi jau dara fizisku darbu), tāpēc šis ir tikai dzīvesveids. Pretīgs, smirdīgs dzīvesveids.

Autores vietā es neko neteiktu droši vien, bet gan padarītu savus atkritumus vairāk pretīgus un nelietojamus, jo situācija ir vienkārši fuuuuu.
24.07.2014 07:46 |
 
Kārtot pēc: jaunākā, vecākā
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!