Skola & mācības & nākotne

 
Reitings 3
Reģ: 08.01.2018
Labs vakars!
Vēršos pēc padoma un kāda ieteikuma šajā forumā, jo es zinu, ko nākotnē vēlos darīt, toties nezinu, kādas ir nepieciešamības un labākie veidi, lai šos mērķus es varētu sasniegt. Esmu konsultējusies ar vairākām personām, bet nekādu skaidrību es par šo tēmu neesmu guvusi.
Sākšu es ar to, ka mācos devītajā klasē, un, protams, šis ir īstais laiks, lai sāktu domāt par karjeru un nākotni kopumā.
Mācos ģimnāzijā. Zinu, ka vēlos savu nākotni saistīt ar valodām - angļu un latviešu. Visticamāk tulkošanas jomā vai tamlīdzīgi.
Skola, kurā pašlaik mācos, piedāvā trīs vidusskolas novirzienus:
1) matemātika, dabaszinības un tehnika;
2) ekonomika, komerczinības;
3) vispārizglītojošā.
Es tiešām nevēlos šajā skolā mācīties, jo neviens no šiem novirzieniem mani neuzrunā. Gan daži skolotāji, gan klasesbiedri, kā arī citas paziņas, man stāsta, ka ar manu prātu es mierīgi varētu “pavilkt” matemātikas novirzienu, jo, redz, eksaktajās zinātnēs atzīmes ir izcilas, toties man šie priekšmeti nepatīk! Ar riebumu dodos uz šīm stundām.
Ekonomika un komerczinības man arī nu tiešām nav nepieciešamas.
Vispārizglītojošais novirziens skolā tiek uzskatīts par “idiņu novirzienu”. :D Lai arī cik debīli tas neizklausītos, tā tas ir. Minēts, ka pastriprināta angļu valoda, taču tās stundu skaits neatšķiras no pārējiem novirzieniem, un skolotāja arī tā pati. Uzskatu, ka šis arī nav tas, ko es vēlos, bet no šiem variantiem vislabākais.
Jau pailgu laiku esmu vēlējusies doties mācīties uz Rīgu pēc 9. klases pabeigšanas, bet nav tādu skolu, kurās pieejams angļu valodas novirziens + studentu kopmītnes. Nevaru atļauties īrēt dzīvokli.
Šeit rodas mani pirmie jautājumi. Ko man darīt? Vai ir kāda vidusskola Kurzemē, kurā ir padziļināta angļu valoda un/vai pedagoģija, un ir pieejamas kopmītnes? Piemēram, Ventspilī? (Pedagoģija nav obligāta, tikai doma ieskrēja prātā, jo vēlme ir apgūt arī to).
Es zinu arī to, ka Latvija nav valsts, kurā es vēlētos pavadīt savu dzīvi, ja nu vienīgi līdz manas pilngadības sasniegšanai šis tas nebūs mainījies.
Šeit saskaros ar nākamo problēmu. Esmu dzirdējusi, ka izglītība, kas iegūta Latvijā, Anglijā ir absolūti nederīga. Tā ir taisnība?
Es ceru, ka manu domu Jūs sapratāt. Atvainojos, ja kādā punktā izklausos dīvaini vai nesaprotami, bet es tikai cenšos rast atbildes uz maniem jautājumiem, lai kaut kā apskaidrotu savu prātu, lai varētu veikt racionālus lēmumus u.t.t. :-/
Ceru uz Jūsu sapratni un padomu! Paldies! :-)
09.01.2018 21:39 |
 
Reitings 3521
Reģ: 25.06.2017
Manā pieredzē tie kas urbj matemātiku ir vidēji labāki par humanitārajiem visos mācību priekšmetos. Kā arī izvēloties matemātikas klasi nākotnē ir plašākas iespējas

Tas gan, bet nu loģiski, jo kaut vai tādēļ, ka mācību klimats ir cits un matemātika dod pienesumu, (kā tur krievu teiciens čujs, poņa un trešais ir daudz vairāk attīstīts līdz ar to).
v35, mašīntulkošana (vismaz pagaidām) noteikti nevar radīt tekstu, ko varētu dot tālāk - likt medijos, drukāt, tas tāpat ir jāpārstrādā, jo var atpazīt konstrukcijas, kuras ir vienkāršas, nemainās, bet valoda ir tik plaša, ka nespēj nolasīt arī kontekstu šādos gadījumos, kur nu vēl jaunvārdi, izteicieni, cita teikuma konstrukcija utt.
13.01.2018 19:41 |
 
Reitings 388
Reģ: 19.12.2017
Freya, es arī tādu viedokli esmu dzirdējusi, bet īsti nevarētu tam piekrist. Piemēram, cilvēks mācās par juristu, viņam studijās pa trim gadiem bija angļu valodas terminoloģija precīzi vienu semestri. Krievu valodā - vispār nē. OK, tas sniedz ieskatu, bet, lai ar jurista izglītību sāktu tulkot (sarežģītus) juridiskos tekstus, tad tur jābūt papildus interesēm, zināšanām, iemaņām nekā tas dots juridiskajā studiju programmā. Protams, ja cilvēks tam blakus piedalās starptautiskajās izspēlēs utml, kur trenē angļu valodu, tad jā, bet tas jau ir ārpus studiju programmas.Tas pats par žurnālistiku. Piekrītu, ka bez zināšanām jomā, par kuru rakstīsi, raksts iznāks nekāds, bet ne jebkurš cilvēks ar specializēto izglītību varēs sākt rakstīt - un, iespējams, viņam pat ir talants, bet tomēr ir kaut kādas iemaņas, ko var iemācīt tieši tajā žurnālistikas programmā.
Ja cilvēks grib tulkot, rakstīt par konkrēto jomu visu laiku, jā, viņš var iet uz specializēto izglītību un tad pamācīties pāris kursus par tulkošanu /žurnālistiku, bet, ja cilvēks sevi neierobežo ar konkrēto jomu, tas domāju, ka tulku / žurnālistu studijas ir noderīgas, ne tikai diploma dēļ, bet tāpēc, ka šīs jomas nebūs tik vienkāršas, cik varētu šķist.
13.01.2018 19:25 |
 
Reitings 4298
Reģ: 29.01.2009
Manuprāt, tulks un žurnālists ir divas liekas studiju programmas. Ir ļoti daudz specifisku jomu ar specifiskiem terminiem, noteikumiem, ētikas normām, izteiksmes stiliem utt. Vislabākais sporta žurnālists būs cilvēks, kurš ir studējis sporta nozari, vislabākais politikas žurnālists būs tāds, kurš studējis politiku. Žurnālista prasmes var paralēli iemācīties/apgūt savai studiju jomai, bet bieži vien tas jau ir dabas dots talants.
Man viens draugs ir pabeidzis tulkus un savu pirmo lielo tulkošanas projektu dabūja medicīnas nozarē un viņam gāja ļoti grūti, jo neko nesaprot no medicīnas terminiem. Darbs prasīja daudz vairāk laika, nekā viņš sākumā bija novērtējis, ņemot vērā savas angļu valodas zināšanas.
13.01.2018 19:08 |
 
Reitings 144
Reģ: 21.11.2017
Man skolā matemātikas novirzienā mācās tie, kuri ir pieauguši prātā. Manu klasi lielākā daļa skolotāju slavē, jo esam kārtīgi un protam uzvesties :D paralēlklasei gan sliktāk ar to uzvedību, jo tur mācās tusētāji :D
Bet, es domāju, ej uz matemātikas klasi, labāk palauzi galvu vairāk, attīsti sevi, matemātika tomēr loģisko domāšanu trenē, kas noderēs vienmēr. bet ej tikai tad, ja zini, ka spēsi pavilkt matemātikas novirzienu ;)
13.01.2018 18:54 |
 
Reitings 1263
Reģ: 10.03.2015
Ieteiktu palasīt par AI un mašīntulkošanu. Starp citu, ar to tepat LV diezgan augstā līmenī nodarbojas. Jo var gadīties, ka ar tulkošanu saistītās profesijas pārskatāmā nākotnē varētu palikt stipri nepieprasītas.
13.01.2018 18:12 |
 
Reitings 388
Reģ: 19.12.2017
Macaw, jā? OK, tā varētu arī būt, es vnk savu vidusskolas diplomu sazin cik gadus neesmu skatījusies.
**
Ja ar valodu klasi saprot tikai angļu un krievu valodu, nu tad tas ir skumji, jā. :D Mums bija obligātā franču valoda humanitārajā klasē. Vispārizglītojošā, kā jau teicu, arī bija savi priekšmeti, ko nepasniedza citur.
13.01.2018 18:06 |
 
Reitings 175
Reģ: 21.05.2017
Ej uz eksakto klasi. Manā pieredzē tie kas urbj matemātiku ir vidēji labāki par humanitārajiem visos mācību priekšmetos. Kā arī izvēloties matemātikas klasi nākotnē ir plašākas iespējas, jo, nu, pat, ja tu tagad esi 100% pārliecināta, ka gribi valodas, nevar zināt kas būs nākotnē. Man vsk klasē bija meitene, kas 2 gadus čīkstēja, ka viņai viss besī un vajadzēja iet uz humanitārajiem vai vispārizglītojošajiem, bet 12.kl. viņai kaut kādas čakras atvērās, sāka spiest uz bioloğiju, tagad ir par mata tiesu no doktora grāda mikrobioloğijā un ļoti apmierināta par savu izvēli.
Tas mērķis - angļu un latv. val. arī šķiet tāds izplūdis, domāju, ka tādiem ir diezgan liela pārprodukcija.
13.01.2018 17:50 |
 
Reitings 3521
Reģ: 25.06.2017
Dokumentos jau nekur neparādās, kuru novirzienu tu esi pabeidzis

Parādās. Bet stājoties augstskolā tikai valstī vietas skatās, ja ir kādas olimpiādes svarīgas, kas var būt bonuss.
13.01.2018 16:46 |
 
Reitings 388
Reģ: 19.12.2017
Manā skolā atkal matemātiķu klasēs bija krutie bērni,vispārizglītojošajā nē...

Es jau neteicu, ka viņi skaitījās nekruti, paši jau sevi uzskatīja par krutiem, bet.. :D
Mums bija pārāk liels spektrs ar klasēm, lai neiedalitu tādos rāmjos, ka kādā klasē mācās tie, kuri "nekur citur netiek". Mums bija datorzinību, dabaszinātņu, humanitārais, matemātikas, vispārizglītojošais, turklāt atsevišķiem virzieniem bija pa divām klasēm (matemātika - 1, matemātika - 2), līdz ar to vnk tādam skaidrojumam nebija baigās jēgas, jo tikt varēja visur, ja gribēja.
Dokumentos jau nekur neparādās, kuru novirzienu tu esi pabeidzis un domāju, ka zināšanas vidusskolā nav tik padziļinātas, lai varētu to kaut kā dokumentāli izmantot sev par labu - jo īpaši ārzemēs. Sev tu vari ielikt ķeksi, ka esi mācījies to matemātiku, franču valodu, psiholoģiju vai programmēšanu padziļināti, bet tas arī viss. Jā, man ir noderejusas manas "vispārizglītojošās" zināšanas (vēsture, politika, kulturologija, psiholoģija visvairāk), bet tādā ziņā, ka pašai sev augstskolā bija vieglāk, jo zināju kaut kādas lietas vai jau bija lasīta kaut kāda literatūra, ko tur vajadzēja lasīt.
13.01.2018 16:43 |
 
Reitings 1263
Reģ: 10.03.2015
bump! (lai nerādās spams)
13.01.2018 12:42 |
 
Reitings 4298
Reģ: 29.01.2009
Ja eksaktie priekšmeti ļoti padodas, atzīmes ir izcilas un to apgūšana nesagādā īpašas grūtības, tad ieteiktu tomēr iet uz matemātikas novirzienu. Angļu valoda ir kas tāds, ko padziļināti lieliski var apgūt patstāvīgi - lasi grāmatas, skaties filmas, atrodi ārzemju draugus kaut vai tīri virtuālai komunikācijai, meklē iespējas piedalīties kādos starptautiskos skolēnu apmaiņas projektos vai tamlīdzīgos pasākumos, raksti blogu vai dienasgrāmatu angļu valodā. Ja gribi padziļināti apgūt tieši gramatiku - vari apmeklēt kādus kursus vai trennnēties, pildot bezmaksas online testus.
Tā rezultātā, pabeidzot 12.klasi, Tev būs gan padziļinātas matemātikas zināšanas, gan angļu valoda. Ja Tev līdz šim matemātika ir padevusies izcili, tad arī vidusskolā visdrīzāk grūtības nesagādās, toties būsi sev devusi plašākas iespējas, pabeidzot 12.klasi.
Manuprāt, angļu valoda nav nekas tāds, kā dēļ ir vērts meklēt speciālu skolu/novirzienu jau vidusskolā (izņēmums varbūt ir 1.ģimnāzijas bakalaurantu klase, bet tur tāpat būs padziļināti arī citi priekšmeti, kurus vienkārši jāapgūst angliski), jo tā ir lieta, kura ir jāapgūst paralēli gandrīz jebkurai profesijai. Tev vēl priekšā ir trīs gadi un šajā laikā domas par nākotnes sapņu profesiju var daudz reižu mainīties.
12.01.2018 21:02 |
 
Reitings 137
Reģ: 05.01.2018
Ieteiktu izvēlēties ekonomiku un komerczinības

ja par to tēmu nav lielas intreses, pat nevajag skatīties, jo pēc manas pieredzes visi tā ir smagi ieberzušies
12.01.2018 20:55 |
 
Reitings 80
Reģ: 27.07.2016
Ieteiktu izvēlēties ekonomiku un komerczinības, tīri tā iemesla pēc, ka vēlāk, ja vēlēsies uzsākt kaut ko savu, būs vismaz sākuma zināšanas par tirgu un ekonomiku, kā arī par mārketingu utt, vismaz manā vidusskolā tas iekļāva šīs jomas
12.01.2018 20:52 |
 
Reitings 137
Reģ: 05.01.2018
Izlītībai nav jēgas ja tu to nespēj izmantot, tavā jomā ir ļoti daudz tulki, meklēkaut ko citu, tu vari iet mācīties baltu filoloģiju un strādāt par latviešu valodas skolotāju
12.01.2018 20:39 |
 
Reitings 3521
Reģ: 25.06.2017
Un lai kur ietu, tāpat valodas būs visur, matemātika būs visur un tas neietekmēs to, vai varēsi vai nevarēsi iet uz augstskolu. Vairāk domātu tādā virzienā - kur būtu pašai lielāka izaugsme, nebūtu atkritiens, kur labāka disciplīna un viss, lai vislabāk sagatavotos eksāmeniem, kas būs svarīgāk. :)
12.01.2018 20:25 |
 
Reitings 196
Reģ: 27.09.2016
Nu, es vidusskolā aizgāju uz matemātiķiem, jo tas bija vienīgais virziens, kur bija arī programmēšana, ko gribēju. Ekonomistiem bija tas ieguvums, ka dabūja papildus vēl kaut kādu papīru par papildus ekonomikas kursu noklausīšanos or something, bet vispārējam virzienam bija papildus valoda. Matemātika tik un tā bija jāmācās visos virzienos tā pati. Man valodas patika un padevās, bet programmēšanu vēlējos vairāk. Gāju tur, kur gribēju un bija pilnīgi vienalga, kā kāds cits uz to virzienu skatās un ko par to saka.
Ja vēlies valodas, ej uz vispārizglītojošo virzienu. Un pēc tam varēsi iet studēt filologos.
12.01.2018 20:20 |
 
Reitings 3521
Reģ: 25.06.2017
Matemātikas klasēs parasti iestājas spēcīgākie, motivētākie, tur arī lielāka kārtība, iespēja vairāk iemācīties un uzzināt, sadzirdēt skolotāju utt. Ja atzīmes vēl izcilas, tad arī vidējā būs augstāka un būsi vairāk ieguvēja, nekā parastajā, kur paliek tie, kuri citur netiek vai arī neizceļas ar saprātīgu domāšanu un virzību, ka tik nobastot, kaut ko neizdarīt un gribēšana nekāda, tāpēc arī tas mācību klimats ir briesmīgs. Ja vēl grūtības tev nav, tad nedomāju, ka tad kāds bubulis, no kura jābēg.:-)
12.01.2018 20:13 |
 
Reitings 2573
Reģ: 14.08.2013
Mūsu skolā matemātikas klases skaitījās kā iedomīgi lohi. Mācījos vispārizglītojošā klasē.

Manā skolā atkal matemātiķu klasēs bija krutie bērni,vispārizglītojošajā nē... :D
12.01.2018 20:09 |
 
Reitings 388
Reģ: 19.12.2017
Vispār jau kāda starpība, kur tu mācīsies, ja brauksi prom. Domā, ka ārzemēs kādu interesēs, ka vidusskolā mācījies x klasē? :-D
12.01.2018 20:06 |
 
10 gadi
Reitings 3281
Reģ: 18.01.2011
Nezinu, kad es skolā mācījos, un arī ģimnāzijā, tad starp tiem virzieniem atšķirība bija maza, tik vien cik nosaukums. Vismaz man bija tikai par vienu matemātikas stundu vairāk.
12.01.2018 20:04 |
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits