ēšanas un iepirkšanās paradumi

 
Reitings 16
Reģ: 11.08.2010
Sveicināti!
Vēlos uzzināt Jūsu pieredzi uztura paradumu maiņas ziņā.
Esam ģimene ar mazu bērnu un ,mūsu visu veselības un labsajūtas labad ,vēlos mainīt ēšanas paradumus, konkrētāk - recepšu un ikdienā lietoto produktu klāstu. Neesam no pavisam neveselīgajiem ēdājiem, bet pārsvarā, tomēr, ēdam pārāk sātīgi (makaroni ar gaļu, kartupeļi, cepti ēdieni un viss tas, kas sen labi zināms un neprasa pūles atrast ierastajos veikalos).
Lieta tāda, ka ieradumam ir liels spēks un kad steigā pēc darba jāiebrauc veikalā vai jānosūta vīram sms ar iepirkumu sarakstu, nekas veselīgāks un oriģinalāks par vecajām labajām standarta receptēm nenāk prātā.
Kā Jūs, veselīgie ēdaji, ikdienā atrodat laiku recepšu pētīšanai un veselīgo produktu iegādei? Dārzeņus kombinācijā ar vistu vai zivi mēs ēdam bieži, ātri apnīk. Sarežģītākām un interesantākām receptēm parasti vajadzīgas neierastas sastāvdaļas, kuras ne vienmēr ierastajos veikalos ir.
Kā Jums izdevās nomainīt šos paradumus uz veselīgākiem ikdienas ritmā?
p.s. vienu brīdi svētdienās regulāri braucām uz Centrāltirgu iepirkt svaigus produktus visai nedēļai, bet ar laiku no tā nogurām, jo tas aizņem gandrīz visu brīvo dienu. Tā arī palikām pie vakara iebraukšanas rimčikā. Kā iepērkaties Jūs?
Paldies jau iepriekš!
14.11.2017 14:54 |
 
Reitings 23705
Reģ: 26.08.2015
mes neieperkamies katru dienu...bet tas ta. Noperc tvaicejamo katlu vairak zivis . Manejam negarso iapsi tvaceti produkti bet ja parlej ar siera merci nu tad jaa...zupas, gruboto..;-)
14.11.2017 15:22 |
 
10 gadi
Reitings 2509
Reģ: 29.01.2009
uzskatu ka mūsu latvijas klimatā ir jāēd gaļa.. ar tiem pašiem makaroniem vai kartupeļiem vai griķiem/rīsiem, ne jau tā ka pil eļļa, bet jāēd un gluži ne katru dienu.
Sarežģītākām un interesantākām receptēm parasti vajadzīgas neierastas sastāvdaļas, kuras ne vienmēr ierastajos veikalos ir.
es šo vispār atmetu jo man nav ne laika ne vēlešanās skraidīt pa veikaliem un meklēt vajadzīgo kādai eksotiskai receptei, man ir interesantākas lietas ar ko nodarboties:-) nē, nu ja būtu baigā gurmāne un gardēde tad citādāk bet neesmu izvēlīga ēdiena ziņā, man vislabāk patīk kotletite lv izpildījumā:-D
varbūt vienkārši izvēlies savādākas garšvielas kad nākamreiz gatavo?
es piemēram šodien vārīšu kāpostu zupiņu ar žāvētām cūkas ribiņām(l) klasika
14.11.2017 15:21 |
 
Reitings 10509
Reģ: 13.12.2009
Es tevis nosauktajā neko neveselīgu neredzu. Patiesībā nav tādu īsti neveselīgu ēdienu, ja to nepatērē pārmērīgi. Un gatavot jaunus ēdienus nenozįmē obligāti 10jaunas un nezināmas sastāvdaļas.
Kaut klasiskais laša steiks ( sāls, pipati ). Piedevās: 1. Kartupeļu biezenis, 2. Kertupeļu burkānu biezenis, 3. Tvaicēti dārzeņi, 4. Cepti spināti, 5. Svaigi salāt no darzeņiem, 6. Lapu salāti, 7, blanšēti salati ar pamisāna sieru, 8. Ar piparu mērci un nedaudz rīsiem... Utt
14.11.2017 15:21 |
 
Reitings 1368
Reģ: 04.02.2016
Es varētu pārtikt un man ļoti garšo, šeit minētie salāti, kuskus, kvinoja, pilngraudu makroni klāt, kāda ola, pašgatavota mercīte utm., bet vīrietis no tā nepaēd jo sporto vidēji 10-16h nedēļā, tāpec noteikti jābūt kam kaloriskam, bet ja nav fizisku aktivitāšu, tad ar to vajadzētu pietikt vakarā
14.11.2017 15:19 |
 
Reitings 1368
Reģ: 04.02.2016
Ēdam līdzīgi, vāram zupas, cepju gaļiņu, ēdu kartupeļus, rīsus, griķus, pa kādam gulašam top kad nav ideju. Esam veselīgi slaidi, jo mēs salīdzinoši daudz kustamies, sportojam+ikdienas pastaigas vismaz 10 000 soļu.
Uzskatu ka needam neveselīgi, neveselīgi ir MCDonalds burgeri, cepti fri kartupeļi, viss eļļā cepts, pusfabrikāti, saldie jogurti utm.
Svarīgs ir ēšanas režīms, vai nav tā ka brokastis paknakstās, pusdienās šis tas vai pretēji Lido pusdienu komplekts, mājās dubultporcija, dīvānā iekšā un gulēt.
14.11.2017 15:11 |
 
Reitings 2062
Reģ: 31.10.2015
Ēst vieglākus un veselīgākus ēdienus nenozīmē gatavot kaut ko sarežģītu ar neierastām sastāvdaļām . Ļoti maldīgs stereotips :) Tevis nosauktajam nav nekas neveselīgs , ja neēd milzīgas porcijas un taukos gatavotu gaļu , ka viss tur peld eļļā ;)
Ja gribi kaut ko citu ārpus ierastā , tad pamaini nianses , piemēram , pirki parastās salātlapas , nopērc rukolu vai spinātus . Apnika makaroni , nopērc kuskusu .
Apnika parastā auzu pārlu putra , nopērc mjušļus vai pagatavo overnight pārslas ar jogurtu .
Parastās pankūkas liekas par biežu un treknu , uztaisi dārzeņu plācenīšus , sarīvējot burkānu , kartupeli , tomātu un klāt ko gribi , iejauc olu , čutj miltu un tev būs veselīgāks pankūku variants .
Var taisīt arī auzu pārslu pankūkas bez miltiem :)
14.11.2017 15:11 |
 
Reitings 1512
Reģ: 25.09.2015
Ja iebraucu veikalā bez iepriekš sastādīta saraksta, parasti nekas prātīgs nesanāk. Bet ja tomēr tā gadās, tad pārsvarā nopērku vistas fileju un sastāvdaļas zaļajiem salātiem (romiešu/iceberg vai cale, avokado, citrons, ķirštomāti, gurķis, varbūt kāds siers). Tad mājās ātri izcepu filejas gabaliņus (iemaisītus sojas mērces+medus "marinādē" vai kā citādi), klāt makaroni/pērļu grūbas/rīsi un salāti.
Iedvesmas brīžos klejoju pa recepšu portāliem un meklēju, ko gribētos uztaisīt. Tad arī sastādu sarakstu ar nepieciešamo un to nopērku.
Piemēram, šonedēļ gatavošu biešu gruboto (atrasto recepti mazliet pamainīšu, pievienošu gaļu). Pag. nedēļ sakārojās skābu kāpostu zupu. Pēc tam pupiņu zupu. Aukstajā sezonā prasās gruntīgākus ēdienus. Pārsvarā laikam sanāk iepirkties 2x nedēļā, tirgus nav pa ceļam, tāpēc parasti tas ir Rimi.
Ēdienus, kuros ir man nepazīstamas vai grūti dabūjamas sastāvdaļas, negatavoju. Vai arī atmetu šīs grūti dabūjamās sastāvdaļas.
14.11.2017 15:06 |
 

Pievieno savu komentāru

Nepieciešams reģistrēties vai autorizēties, lai pievienotu atbildi!
   
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits