Aizkari un gaisma Sintēze Apcerējums

17.08.2017, Loook Lins

 

Autore Ingrīda Rutka interjera & tekstila dizainere

 

Vai jūs zināt – kas ir aizkari? Kāpēc tos atver un aizver?
Mazliet iedomāsimies… ir agrs rīts, varbūt arī ne tik agrs... taču brīdis, kad atveram acis, kādas ir pirmās sajūtas, pirmais, ko ieraugām, tā ir gaisma!
Spīd spoža saule, caur aizkaru spraugu ielaužas gaismas stari, projicējot telpā atspulgus, gaismas refleksus, šauru gaismas strēlīti vai koku ēnas fragmentus. Tā ir gaismēnu spēle.

Šo gaismu kuras vārds ir dienas gaisma, mēs varam savaldīt un transformēt tieši ar to kā mēs ieğērbjam logus. Plānāks audums spēs telpā ienest maigākas noskaņas un kliedētu vienmērīgāku gaismu, biezāki audumi savukārt kontrastēs, gaisma būs asākām šķautnēm, nodalīs gaismas un ēnas robežas ar tiešu līniju laukumiem. Grafiski skaistus ēnu rakstus veido horizontālās žalūzijas un audumi, kuros ir apvienotas necaurspīdīgas un caurspīdīgas detaļas vai ornamenti, tie var būt arī tamborētu mežğīņu atveidā, kā vēlaties, kuros īpašās dienas stundās, atkarīgi no tā, kā telpā iespīd saule, uz telpas plaknēm un cilvēka figūrām veidos skaistu lineāru vai grafiski ornamentālu zīmējumu. No šīm smalkajām gaismas spēlēm, iedvesmojušies vairums mākslinieku un fotogrāfu radot savus darbus. Šādas detaļas veido mūsu ikdienu, padarot to īpašu patīkamu noskaņu piepildītu. Gadalaiku maiņa, dienas un nakts maiņa, apmākusies vai saulaina diena, to visu mēsvaram apgarot pēc mūsu patikas.

Mēs visi esam pieredzējuši, laiku, kad telpas kurās uzturamies, vēlamies uzlabot, pārkrāsot vai vienkārši pārprojektēt. Telpas arhitektūra un krāsas, kuras esam izvēlējušies, atdzīvojas pateicoties dienas gaismai, un to kā mēs to mākam ņemt vērā un izmantot, lai telpa, kurā uzturamies, radītu to noskaņu, kurā jūtamies vislabāk, dod iespēju mainīt tonalitātes, gaismas daudzumu un klājumu, šo uzdevumu tad arī izpilda aizkari līdzīgi kā nakts un krēslas stundās šo lomu pilda elektriskais apgaismojums ar iespējām dimmēt un modulēt gaismu…aizkari šajā gadījumā ir dabīgie gaismas dimmeri un modulatori

Vēl lai padarīto šo uzdevumu mazliet sarežģītāku, pateikšu, ka aizkari ne vienmēr ir tikai audumi vai speciāli logu aprīkojumi. Par aizkaru var kalpot arī bagātīgi un ar apdomu ieprojektēti istabas augi vai arī, ja iespējams tie var būt, piem., dažāda rakstura vīteņaugi, kas rotā ēku no ārpuses, ja vien to pieļauj vide un nav pret pilsētbūvniecības likumiem. Bieži ar šāda veida gaismas modulēšanu ir iespējams notušēt vai izlabot projektā neparedzētas nianses vai būvniecibas procesā pieļautās kļūdas…Varbūt arī, ja tas nav mūsu lauku īpašums, bet pilsētvides projekts, kas ir atkarīgs bijis no zemesgabala izvietojuma un nevaram mainīt ainavu aiz loga vai tuvu atrodošos ēku, kas varbūt ne vienmēr ir vizuāli baudāma un citi apstākļi, kas nav no mums atkarīgi... Iespēja modulēt gaismu ir lieliska iespēja, mainīt to ko nav iespējams mainīt..

 
Komentāri [0]
Nav pievienots neviens komentārs. Esi pirmais!

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai reģistrēti lietotāji!
vairāk  >

Aptauja

 
Vai forumā publiski vajadzētu rādīt arī negatīvos vērtējumus (īkšķis uz leju) komentāriem?
  • Jā, jāredz arī negatīvie vērtējumi
  • Nē, lai paliek redzams tikai pozitīvais vērtējums
  • Nezinu, nav viedokļa
  • Cits